Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Až čtyřicetkrát denně na záchodě. Léky na bolest mi roztrhaly střeva, varuje hokejista Kesler

Sport

  10:52
Anaheim - Hokejisté v NHL užívají ve velkém léky proti bolesti, což z dlouhodobého hlediska může vést k závažným zdravotním problémům. Upozorňuje na to známý útočník Ryan Kesler, jenž v otevřeném rozhovoru pro kanadskou televizi TSN popisuje svou vlastní zkušenost.

Hokejista Ryan Kesler si v poslední době prošel vážnými zdravotními problémy. foto: Instagramový profil Ryana Keslera.

Ostřílený 36letý forvard se svěřuje, že nikdy nechtěl vypadnout ze hry kvůli drobným zraněním, a tak si dával pilulky, jež zastřely bolest. Podobně uvažuje řada jeho kolegů z branže, kteří mohou mít kromě jiného obavy, aby nevypadli ze sestavy a nepřišli o místo a o šanci vydělávat velké peníze.

Hokejista Ryan Kesler si v poslední době prošel vážnými zdravotními problémy.
Hokejista Ryan Kesler si v poslední době prošel vážnými zdravotními problémy.

„Nikdy jsem nechtěl nechat svůj tým ve štychu. Věděl jsem, že musím hrát. A abych to zvládnul, musel jsem brát léky proti bolesti,“ povídal Kesler, jenž má v NHL odehráno přes tisíc zápasů v dresech Anaheimu a Vancouveru.

Před pěti lety se u něj však v důsledku nadměrného užívání analgetik objevila vředová choroba trávicího traktu. „Doktoři mi řekli, že můj stav způsobilo nadužívání toradolu. Měl jsem díry v tlustém střevu, vředy a křeče. Bylo to extrémně nepříjemné.“

Toradol je nesteroidní protizánětlivý lék, jenž by se měl užívat méně než šest dní. Mezi nežádoucí účinky patří ospalost, závratě, bolesti břicha, otoky a nevolnost. Při dlouhodobém užívání hrozí krvácení ze žaludku, selhání ledvin, infarkty, srdeční selhání a další závažné potíže.

Mezi ně se řadí i poškození střev, což postihlo Keslera. „Představte si, že denně musíte až čtyřicetkrát na záchod. A někdy z vás vytéká čistá krev. Vyčerpává vás to, je to hrozné. A to všechno jen kvůli tomu, že jsem nevěděl, co všechno mi tento lék může způsobit,“ postěžoval si Kesler.

Činy, které povýší hvězdy na legendy. Frajer Stamkos napsal další neuvěřitelný příběh NHL

Ten vinu svádí na vedení NHL, která podle něj dostatečně neinformuje o rizicích nadměrného užívání analgetik, což je i z jeho svědectví minimálně v zámoří běžná praxe. Rád by proto zavedl větší osvětu, což byl důvod, proč se rozhodl o osobních strastech promluvit veřejně. 

Keslerovi mimochodem lékaři v roce 2019 diagnostikovali Crohnovu chorobu, což je chronické zánětlivé onemocnění střev, ve většině případů celoživotní záležitost. Vliv na její vznik má životní styl, především stravování, ale pochopitelně svou roli zřejmě sehrálo i užívání analgetik.

„Cítím, že bych teď měl o svém příběhu promluvit, protože to může pomoci řadě kluků v hokeji, ale také všem ostatním lidem,“ přeje si stříbrný medailista z olympiády 2010 ve Vancouveru, který kvůli chronickým problémům s kyčlí nehraje od března 2019.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...