Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Bernat hrál před amputací nohy hokej, teď znovu bruslí

Sport

  11:20
Před rokem osmnáctiletý Roman Bernat snil o tom, že nakoukne do hokejové extraligy. Jenže během letní přípravy s mužstvem Českých Budějovic ho na kole srazil nákladní automobil a lékaři mu amputovali nohu. Nyní znovu nazul brusle a sklouzl se na ledě. "Zkouším to, padám, ale už jakžtakž na tom stojí. Ale pořád se to dá zlepšovat."

Roman Bernat znovu na ledě. foto: www.hokejcb.cz

Dva týdny ležel v umělém spánku, a byť mu lékaři museli amputovat nohu, mohl být rád, že vůbec žije.  "Zprvu jsem to vůbec nevnímal, protože jsem měl v sobě hodně opiátů. Když mi to docvaklo, tak to byla asi ta nejhorší chvíle v mém životě. Dlouho jsem z toho nemohl ani spát, " říkal loni v prosinci pro hokejcb.cz.

To už rehabilitoval, zvykal si na život s protézou a vlastně byl smířený s osudem. V rozhovoru pak prozradil i svůj velký sen:  "Chtěl bych se jednou v budoucnu postavit na brusle a zkusit se svézt na ledě, pokud to bude možné. "

Teď už ví, že to možné je. Před pár dny se 19letý Bernat skutečně i díky protéze na brusle postavil. Sklouzl se na stadionu v Soběslavi, teď si zase bude muset dát chvíli pauzu. Už není led.

 "Poprvé jsem bruslil na prázdném zimáku, jenom s bráchou, abych se moc nestyděl. Měl jsem strach z toho, že to moc nepůjde a budu z toho zklamaný,  " popisoval.  "Naštěstí když už jsem se konečně odhodlal, tak to sice nebyl zázrak, ale někde v hlavě jsem si řekl, že se to dá, jen jsem potřeboval zjistit, jak na to. "

Zpět na led chtěl i proto, že už pár týdnů trénuje sedmáky a osmáky v Soběslavi, mezi kterými je i jeho mladší bratr Tomáš.  "Zatím si na mě nestěžoval, " usmívá se.

Budějovický klub se mu snaží pomáhat, založil mimo jiné veřejnou sbírku na Bernatovu podporu, už i proto, že hokejista má zatím protézu jen půjčenou.  "Už asi půl roku mám podanou žádost na pojišťovně, ale vypadá to, že ji smetou ze stolu, " řekl Nově.

Autor: