Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Bez nervů to neumíme, smáli se mladí hokejisté po postupu

Sport

  18:26
UFA (Rusko) - Čeští hokejoví junioři sice proti Švýcarům promarnili v poslední desetiminutovce dvoubrankové vedení, ale gólem Tomáše Hertla z prodloužení nakonec splnili svůj základní cíl, s nímž do Ruska odjížděli - postup do vyřazovacích bojů. Radost z úspěchu tak přebila i náznaky zklamání ze ztráty bodu, který mohl český tým při souhře s příznivým výsledkem severského derby mezi Švédy a Finy popostrčit rovnou do semifinále.

MS hráčů do 20 let Švýcarsko - ČR. Robin Leone ze švýcarského týmu (zcela vlevo) se snaží najít před českou brankou svého spoluhráče Christiana Martiho (8, vpravo). Situaci ale kontroluje Tomáš Pavelka foto: ČTK

Čeští hokejisté si byli vědomi, že k jistotě účasti v boji o medaile potřebují výběr helvétského kříže porazit. Švýcaři však na turnaji již několikrát ukázali, že nepatří do skupiny outsiderů a že se s nimi musí počítat. Proti výběru trenéra Miroslava Přerosta však začali velmi opatrně. "Byli jsme zaskočeni pasivitou soupeře v úvodu zápasu. Očekával bych, že se na nás pokusí vlétnout," uvedl Přerost po utkání.

K TÉMATU

"Dokázali jsme toho využít a dostat se do vedení," dodal hlavní kouč dvacítky. Švýcaři nakonec ukázali svou sílu v poslední dvacetiminutovce, do níž nastoupili jako vyměnění. "Švýcarsko hraje tvrdý hokej s množstvím soubojů a právě to nám dlouho dělalo problémy. Je možné, že nám ve třetí části trochu došly síly," přemítal Přerost.

"Třetí třetinu hodně ovlivnila naše nesmyslná vyloučení," připustil sebekriticky útočník Michal Švihálek v narážce na dva inkasované góly při přesilovkách soupeře. Do sestavy se skvěle vrátil další útočník Matěj Beran, jenž musel vynechat předchozí duel s Lotyši kvůli trestu. Už ve čtvrté minutě nastartoval svůj tým důležitým vedoucím gólem. "Jsem za ten gól velmi rád, po pauze to byl příjemný návrat," radoval se Beran.

Věděli, že mohli rovnou do semifinále, ale moc je to nemrzí

Brzké vedení Čechům však příliš dlouho nevydrželo, soupeř se z ojedinělé útočné akce dočkal vyrovnávací branky. Do konce druhé třetiny byl stav opět příznivější pro české barvy. Dvě výstavní přihrávky Jaškina na Hyku a Švihálka znamenaly vedení a vypadalo to, že je rozhodnuto. "Měli jsme pak mnoho dobrých šancí definitivně rozhodnout zápas, ale to se nám nepodařilo.Pak jsme si navíc sami zavařili zbytečnými chybami," konstatoval obránce David Musil.

Místo varianty přímého postupu do semifinále se tak mohly do myslí vkrádat obavy z možného zklamání v podobě účasti ve skupině o udržení. Český tým však prodloužení zvládl skvěle. "Samozřejmě jsme to v hlavách měli, že můžeme rovnou i do semifinále. A teď nás to mrzí. Kdyby mi ale někdo před turnajem řekl, že postoupíme z druhého místa, tak bych to rozhodně bral," podotkl Beran.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!