Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bez přízně. V Pittsburghu Jaromíra Jágra nesnáší

Sport

  9:00
Do města přijel veřejný nepřítel číslo jedna. Takhle jednoznačně se daly rozluštit vzkazy, které provázely včerejší zápas hokejistů Pittsburghu a Philadelphie. A kdo byl oním vyvrhelem? No přece Jaromír Jágr.

Pittsburgh - Philadelphia (Jágr) foto: ČTK

Útočník, který je ve většině klubových rekordů Penguins na druhém místě a ve statistice +/- je dokonce nejlepší v historii. A že kdysi tenhle Čech pomohl ke dvěma triumfům ve Stanley Cupu? Zapomeňte, tohle všechno jsou nepodstatné detaily.

Pro fanoušky, kteří při každém dotyku Jágra s pukem nahlas a výrazně bučeli, bylo rozhodující, že do jejich města dorazil v dresu Flyers. Tedy týmu, který nenávidí. A teď stejně urputně nenávidí i českého zrádce, který v létě podle nich dal přednost nepříteli. "Já jsem ale žádné bučení neslyšel. Myslím, že na mě křičeli I love youuuuu," smál se Jágr po zápase.

Důvodů k úsměvu měl rozhodně víc než příznivci Pittsburghu. Philadelphia vyhrála 4:2 a Jágr se na tom podílel jednou trefou. "Jsem rád, že to byl jeden z těch mých hezčích gólů," řekl o své 12. brance sezony, která padla po bekhendové střele.

Zradil jako generál Arnold

"Ještě že to nebylo nohou, zadkem nebo nějakou dorážkou. V tomhle zápase ale přece nešlo o mě. Fanoušci by se neměli starat o čtyřicetiletého chlapa," prohlásil se svým typickým šibalským úsměvem.

Ale oni se starali. Řada z nich ukazovala Jágrovi prostředníček, mnoho si s sebou přineslo napsaný vzkaz. Jeden přirovnal forvarda Philadelphie k Benedictu Arnoldovi - tedy k americkému generálovi, který během války za nezávislost zběhl k Britům. V zámoří není snad silnější symbol zrady...

Zatímco fanoušci Pittsburghu se Jágrovi posmívali, jedna z jeho věrných fanynek mu vyznala lásku. I ona ale na milostný plakát přidala výčitku za jeho odchod do Flyers.
Jaromír Jágr byl při zápase v dobré náladě a prohodil i pár slov s fanoušky Flyers.

Jágr si z toho ale příliš nedělal. Koneckonců už je na podobné přijetí u publika zvyklý. Před týdnem ho na ledě New York Rangers, dalšího bývalého klubu, také nevítali zrovna s otevřenou náručí. A ovací se už rozhodně nedočká ve Washingtonu. Osmašedesátka to má prostě proti svým bývalým klubům těžké, paměť fanoušků je v tomhle asi dost krátká.

Jeho zásluhy, krásné a důležité góly jsou zapomenuty. Ve Washingtonu byste dokonce na stadionu nenašli jedinou jeho fotku.

Je ovšem pravda, že se Jágr v průběhu let mění. Kdysi byste ho ve vlastní třetině hledali marně. Včera zabránil těsně před brankou Flyers ve skórování Jamesi Nealovi tím, že mu nadzdvihl hokejku. Útočník Penguins by jinak střílel do prázdné klece.

"To byl nejlepší moment mé kariéry. Ještě nikdy jsem nebyl tak blízko své vlastní branky. Zapamatujte si to, až budete hlasovat o nejlépe bránícím útočníkovi NHL." dobíral si Jágr novináře.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!