Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bílá liga? Milujeme náš sport, jakožto minority je naší misí vymýtit rasismus, přeje si spolek hráčů

Sport

  5:00
New York - Nepokoje ve Spojených státech s sebou nesou nespočet veřejných prohlášení a vymezení se vůči rasismu. Hokejová NHL není výjimkou. Liga začala pravidelně zásobovat sociální sítě odsuzujícími citáty hráčů, k tomu teď přibyl spolek tvořený sedmi afroamerickými hokejisty. V čele „Hockey Diversity Alliance“ stojí Evander Kane a Akim Aliu.

Hráč levého křídla Evander Kane z týmu San Jose Sharks (vlevo) se snaží vybojovat puk za sítí, zatímco Tyson Barrie z týmu Colorado Avalanche se ho snaží bránit. Druhá třetina čtvrté hry druhého kola NHL playoff. foto: AP Photo

„Milujeme náš sport. Věříme, že je hokej tou nejlepší hrou na světě,“ začíná dopis podepsaný sedmičkou hokejistů.

Patří mezi ně aktivní hráči NHL Evander Kane, Trevor Daley, Matt Dumba, Wayne Simmonds a Chris Stewart. Zbývajícími dvěma jsou Joel Ward, jenž už uzavřel kariéru, a Akim Aliu, který se v NHL mihnul v sedmi zápasech a v minulé sezoně si zahrál za Litvínov.

Hráč levého křídla Evander Kane z týmu San Jose Sharks (vlevo) se snaží...
Hráč Ian Cole (28) z týmu Colorado Avalanche a Evander Kane (9) z týmu San Jose...

Právě Aliu nastartoval na podzim boj proti rasismu v hokeji, když obvinil svého někdejšího trenéra Billa Peterse z několik let staré šikany. Peters následně rezignoval na post trenéra Calgary. Společně s Kanem, který se stal aktivním zejména během nepokojů souvisejících se zabitím černocha Georgea Floyda policistou v americkém Minneapolisu, stojí v čele hnutí s názvem „Hockey Diversity Alliance“ (ve volném překladu „Aliance za různorodost v hokeji“).

„Jakožto minority, které hrají profesionálně hokej, jsme se rozhodli zformovat HDA. Naší misí je vymýtit rasismus a intoleranci nejen z hokeje, ale i ze společnosti. I když jsme nezávislí na NHL, doufáme, že ve spolupráci s ligou se nám povede dosáhnout důležitých změn,“ píší hokejisté ve společné zprávě.

Spolek si dal za cíl propagovat rozmanitost na všech úrovních hokeje, aby byl tento sport už od mládežnických kategorií přístupný menšinám. „Chceme zároveň šířit osvětu ohledně rasismu v hokejovém světě. Věříme, že budeme inspirovat novou generaci hokejistů a fanoušků, kteří se již nebudou muset zabývat svou rasou nebo původem,“ hlásají hokejisté.

Pokračují tak v nastoleném trendu, který momentálně (nejen) NHL razí. Liga na sociálních sítích pravidelně zveřejňuje citáty hvězd kalibru Sidneyho Crosbyho, Connora McDavida či Austona Matthewse, které se shodně vymezují vůči rasismu a vraždě Floyda. Stejnou rétoriku zvolily i všechny kluby, které rovněž sdílejí odsuzující stanoviska. 

Akim Aliu tak pokračuje ve svém tažení, které zahájil loni na podzim zmíněnou kauzou s trenérem Petersem. Naposledy v květnu osočil bývalého hokejového grázla Stevea Downieho z šikany v juniorském týmu. 

Poslední destinací hokejového kočovníka Aliua byl extraligový Litvínov, za nějž však Kanaďan s nigerijsko-ukrajinským původem odehrál jen šest zápasů.

Dnes již bývalý trenér Vervy Vladimír Kýhos zdůvodnil neúspěch angažmá zvučné, leč na ledě nevýrazné posily. „Chyběla mu sebereflexe a skromnost. Všechno bylo špatně, jenom já ne. S takovým typem hráče se pak těžko pracuje. Když čtu ty články, je to všude o tom, že ho neměli rádi, ale nikde už neřeší, proč ho neměli rádi,“ řekl Kýhos pro hokej.cz.

Autor: