Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Bít, či nebít? Kočí kvůli tomu ve Spartě nehraje

Sport

  10:00
PRAHA - Jedenáct a půl tisíce diváků jim vestoje nadšeně aplaudovalo. Hokejoví obránci, Davidové Kočí a Štich předvedli v nedělním zápase mezi Spartou a Libercem to, co je na zámořských kluzištích běžné, ale v extralize naprosto výjimečné. Během jednoho zápasu spolu svedli dvě pěstní výměny názorů.

Výměna názorů. Na body sparťan David Kočí obě bitky s libereckým Davidem Štichem jednoznačně vyhrál. foto: pro LN - Jan Beneš

A i když se na konci sportovně poklepali po ramenou, sparťan Kočí se bude moci v pátek na zápas s Pardubicemi dívat jen z tribuny. Dostal totiž za bitku druhý trest do konce utkání, což v Česku automaticky znamená jeden zápas stop. A to se některým lidem nelíbí.

"Je to nesmysl a to nemluvím jen o neděli. Třeba v utkání s Litvínovem se krátce popral náš Krstev s Brejčákem, ale ani snad neshodili rukavice, protože to bylo strašně rychlé a oba stejně dostali trest do konce zápasu. V televizi pak bylo slyšet, jak se rozhodčí domlouvají. Dáme jim do konce, ať je klid, prý říkali," popisuje trenér Sparty Josef Jandač.

"Byl to velký zážitek pro lidi"

O co vlastně v neděli šlo? Kočí usoudil, že Štichův tvrdý náraz do jeho spoluhráče Bližňáka už byl za hranou, a ve druhé třetině se u mantinelu do libereckého beka pustil. Po chvíli je ale rozhodčí roztrhli. Kočí dostal dvě plus dvě minuty za hrubost a osobní desetiminutový trest, jeho protivník 2+10.

V zámořské NHL by si oba šli odpočinout pouze na pět minut, sparťan by možná dostal dvě minuty navíc.  "Překvapilo mě, že nedostali větší trest. Vždyť shodili rukavice," říká Jandač. Oba hokejisté si pak pěstní výměnu názorů zopakovali po vzájemné domluvě v poslední minutě.

Výměna názorů. Na body sparťan David Kočí obě bitky s libereckým Davidem...

"I tohle je součástí hokeje. Někdy jsou bitky taktické, jde ale i o show. Je jasné, že musí být pravidla, ale v neděli to bylo naprosto fér. Pokud by toho hráči zneužívali a rvali se zákeřně, ať klidně dostanou větší trest. Takhle se jedenáct tisíc lidí pobavilo a odneslo si skvělý zážitek," míní sparťanský kouč.

A ve svých názorech není rozhodně sám. "Měli bychom v tomhle napodobit NHL. V extralize si pak hráči vyřizují účty různými sekerami a jinými neférovými zákroky. V zámoří se poperou, za pět minut vychladnou a hrají dál," souhlasí trenér Českých Budějovic František Výborný. Obdobně mluvil v neděli po zápase i liberecký kouč Filip Pešán.

Právě v tom je zámoří jinde. Tvrdý muž zaručuje, že si téměř nikdo nedovolí záludné zákroky holí, které jsou občas v extralize k vidění. A za ně by se podle útočníka Petra Nedvěda mělo trestat do konce zápasu, ne za normální bitku. "Proč dávat velký postih dvěma klukům, kteří si spolu chtějí nějaké situace férově vyříkat? Trestat je 25 minutami je naprosto zbytečné," myslí si hokejista, který většinu kariéru strávil v NHL.

"Hráči tu k sobě nemají respekt. V zámoří se nestane, že by do vás někdo najel a provokoval. Tohle si nikdo nedovolí, protože ví, že by dostal na drž… Hrajme tvrdě a nekompromisně, ale čistě a s úctou a respektem," podotýká Kočí.

Komentátor a bývalý hokejista Martin Hosták s uvedenými argumenty ale nesouhlasí. Podle něj nemůže americký model fungovat už jen proto, že české kluby si budou jen těžko platit bitkaře.

Hosták je proti zmírnění trestů

"Evropská pravidla jsou pro nás v pořádku. Hokej se hraje s hokejkou, a ne s pěstmi a nejkrásnější na něm jsou hezké akce, a ne bitky. Chápu, že emoce k němu patří, a jsou situace, kdy je potřeba si to vyříkat jinak než slovně. Ale kdyby bylo za rvačku jenom pět minut, tak by se to dávalo najevo, že bitky chceme," vysvětluje.

Výměna názorů. Na body sparťan David Kočí obě bitky s libereckým Davidem Štichem jednoznačně vyhrál.

"V neděli to bylo férové, prali se dva kluci, co prošli Kanadou. Jindy se ale může rozhodčímu zápas vymknout z rukou. A pak by se místo hokeje pořád jenom řezali," bojí se Hosták. Proti rozmachu bitek hovoří i poslední lékařské objevy v Americe. Rodiny čtyř nedávno zesnulých "tvrdých hokejistů" – Ricka Martina, Dereka Boogarda, Boba Proberta a Reggieho Fleminga – se rozhodly věnovat mozky zemřelých lékařům.

Ti u všech čtyř objevili známky chronické traumatické encefalopatie – závažného poškození mozku. Toto degenerativní onemocnění postihuje lidi, kteří prodělali několik otřesů mozku či dostávali opakovaně rány do hlavy – přezdívá se mu "boxerská demence". Přestože ani NHL tenhle problém zatím nijak neřeší, je pravděpodobné, že do budoucna bude spíše trend násilí v hokeji omezit...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...