Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bitkař Verot nastoupí už proti Budějovicím

Sport

  13:40
Vyhlášený hokejový bitkař Darcy Verot už v Třinci podepsal měsíční smlouvu a odcestoval s týmem do Českých Budějovic, kde nastoupí poprvé v rámci české extraligy.

Darcy Verot. foto: www.khl.ru

Českým fanouškům se dostal do povědomí v lednu loňského roku, kdy se nedohrál zápas Kontinentální hokejové ligy mezi Čechovem a Omskem, kde působili i tři Češi Jágr, Červenka a Škoula.

Hráči Viťazu Čechov již po několika vteřinách surově napadli hokejisty Avangardu, kvůli čemuž se utkání nedohrálo. Sudí v konečném součtu rozdali více než 600 trestných minut a zainteresovaní bijci si vykoledovali několikazápasové stopky. Verot dostal distanc na třináct utkání.

Právě během drsných potyček Verot zákeřně napadl i hvězdu celé KHL Jaromíra Jágra. Proto byl Jágr v šoku, když se dozvěděl, že Verot je na zkoušku v Třinci. "Byl jsem hodně naštvaný. Není to férový hokejista. Je to, s prominutím, sráč," soptil Jágr před odletem do NHL. "Když jsem viděl některé zákroky v Rusku, co udělal mladým, nadějným hráčům, tak se bojím, aby se něco nestalo tady," kroutil hlavou.

Úterní program extraligy

17:30 HC Vítkovice Steel - HC Verva Litvínov, HC Mountfield České Budějovice - HC Oceláři Třinec, PSG Zlín - Rytíři Kladno, BK Mladá Boleslav - HC Slavia Praha
18:10 HC Kometa Brno - HC Plzeň 1929 (ČT4 Sport)
18:30 HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec

Jiný názor má David Kočí, jediný český bitkař hrající NHL. "Není zlý ani zákeřný. V Třinci bude ve třetí či čtvrté formaci platným hráčem a navíc bude mít respekt u soupeřů. Je to také skvělý bruslař," řekl Lidovým novinám Kočí, který zná Verota ze společného dvouletého působení v zámoří.

V Třinci má Verot podepsanou zatím měsíční smlouvu, pokud ale vedení bude s jeho službami spokojené, tak se spolupráce prodlouží.

Verot má na svém účtě během kariéry, ve které si zahrál NHL, AHL i KHL přes 70 rvaček. V Rusku, týmu Viťaz Čechov, šlo ale i o zákeřné zákroky a neférové bitky. Vedení ligy dokonce klubu hrozilo vyloučením ze soutěže. "Chtěl jsem hrát s týmem tvrdý a fyzický hokej. A především dělat radost našim fanouškům, kteří chtěli vidět vítězství svého týmu," říkal kouč Viťazu Andrej Nazarov.

"Pokud si Verot chtěl vydělat nějaké peníze, tak musel poslouchat pokyny trenérů. V Česku nic podobného neprovede," míní Kočí.

Čechov neměl v KHL dobrou pověst. Pro ostatní šlo jen o mužstvo bitkařů, kteří získávali respekt hrou za hranicemi pravidel. "Slyšel jsem, že měli před každým zápasem tzv. "death list", což je seznam hráčů soupeře, kteří mají být vyřazeni ze hry," popsal Andreas Johansson, švédský hráč, jenž hrál Kontinentální hokejovou ligu.

Ve středečních LN čtěte rozhovor s bitkařem Davidem Kočím nejen o Darcy Verotovi, ale také o zneužívání prášků proti bolesti.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!