Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zlín vyrovnal finále s Plzní na 1:1, v nájezdech rozhodl Leška

Sport

  17:10aktualizováno  21:54
ZLÍN - Zlín se ve druhém extraligovém finále ani jednou nedostal do vedení, vždycky musel smazat náskok soupeře, přesto slaví vítězství. Na svém ledě vybojoval výhru nad Plzní až po samostatných nájezdech 3:2, které rozhodl Petr Leška. Domácí útočník zároveň přihrál na oba góly ze hry. Série se za stavu 1:1 přesouvá do Plzně, kde bude pokračovat o víkendu.

Zlín slaví vítězství ve druhém finále nad Plzní. foto: MAFRA - Dalibor Glück

Rozohor s hvězdou utkání:

Domácí i díky sebezapření několika hráčů nastoupili se čtyřmi útočnými formacemi a od začátku dali aktivitou najevo obrovskou touhu po srovnání kroku s Indiány v sérii. Nadšení Beranů ale zmrazila již polovina čtvrté minuty, kdy Hamrlík zapomněl za zády zcela osamoceného Straku, jehož skvěle našel Kovář, a hosté vedli.

Zlín se po chvilce oklepal a opět hýřil aktivitou, jenže k ohrožení gólmana Mazance se příliš nedostával. Výjimku nabídla 10. minuta, jenže Balaštík se ke gólové dorážce nedostal. Na druhé straně Sedláček jen se štěstím vyškrábl hřbetem lapačky tvrdou ránu Lva. Ve 14. minutě přišlo vyrovnání - Leška chytře našel mezi kruhy najetého Okála a ten zamířil přesně pod horní tyč.

On-line reportáž ZDE

Od druhé třetiny již chyběli na ledě v domácích řadách bek Linhart s útočníkem Melenovským, Plzni vypadl forvard Hollweg, jehož v první formaci nahradil Vampola. Západočeši opět hodně brzy udeřili. V polovině 23. minuty vrátil ránou od modré čáry vedení na stranu Škody Hanzlík.

Přišla další vlna náporu Beranů a s ní i přesilovka po Vampolově prohřešku. Nebezpečně během ní pálil Hamrlík, blízko gólu byl i dorážející Veselý a další zakončení Hamrlíka z úhlu si pečlivě pohlídal Mazanec. Ve 32. minutě v obrovské příležitosti přestřelil Čajánek odkrytou branku.

ROZHODUJÍCÍ MOMENT. V nájezdech uspěl jen zlínský Leška. Přesně trefil místo pod Mazancovou vyrážečkou.

Hosté přestáli bez úhony ještě Čechův pokus po objetí branky, jenže na konci 38. minuty vystihl Vampolův úmysl o zpětné přihrávce podél hrazení za vlastní branku Leška, okamžitě přesměroval kotouč na Balaštíka a ten povedenou bekhedovou kličkou vyrovnal. Plzeň byla i poté pod velkým tlakem a kouč Razým raději sáhl k oddechovému času.

Hned zkraje třetího dějství ostře pálil Sýkora, Sedláček byl pozorný. Až k zakončení dotáhl individuální akci Vlasák, ale stejně jako krátce po něm Kovář a Hanzlík ztroskotal i on na Sedláčkovi. Před polovinou třetí třetiny jel Okál sám proti Mazancovi, ale nedal. Rozhodnout tak mohl 15 sekund před koncem při přesilovce Kovář, Sedláček však vytěsnil puk těsně mimo tyče, a i proto se muselo prodlužovat.

Do nastavené desetiminutovky se vešlo hned několik velkých šancí, ale nerozhodli kapitáni Čajánek se Strakou ani Kovář a poté Balaštík a v další své možnosti Čajánek. Došlo až na nájezdy, v nichž byl jediným úspěšným střelcem Leška.

Ohlasy trenérů:

  • Juraj Jurík (Zlín): "Klukům musím za výkon poděkovat. Myslím, že splnili to, co jsme si řekli. Dali jsme do toho ten život a jiskru, což nám včera chybělo. Plynuly z toho šance, které jsme na rozdíl od včerejška měli. Byli jsme vyrovnaným soupeřem a vyrovnaný byl i celý zápas, ale my měli tu touhu a zdravé sebevědomí, což si myslím, že zápas rozhodlo. Ani ne tak ty nájezdy, které jsou loterií, ale my jsme za tím bodem šli a jsme rádi, že je to 1:1 na zápasy."
  • Milan Razým (Plzeň): "Věděli jsme, že to bude mnohem těžší utkání než včera a domácí udělají vše proto, aby středeční zápas vyhráli. Myslím, že na ledě se více jiskřilo, ale to je play off. My jsme bohužel ve středu udělali mnohem více chyb než v prvním zápase. Soupeř nás dvakrát potrestal. Dá se říct, že jsme mu ty góly nabídli našimi fatálními chybami, ale nechci tím snižovat výkon Zlína, který do toho dal srdce. Utkání dospělo do nájezdů, a když v nich nedáme branku, nemůžeme vyhrát."

Zlín - Plzeň 3:2n

Branky a nahrávky: 14. Okál (Leška, Zámorský), 38. Balaštík (Leška), rozhodující sam. nájezd Leška - 4. Martin Straka (Jan Kovář, Slovák), 23. Jiří Hanzlík (Lev). Nájezdy: Proměnili: Leška - nikdo. Neproměnili: Čech, Köhler - Vampola, Jan Kovář, Pletka. Rozhodčí: Hribik, Pešina - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:2. Bez využití. Diváci: 6641 (vyprodáno). Stav série: 1:1.

Zlín: J. Sedláček - Zámorský, Urbanec, Hamrlík, Linhart, Řezníček, Tesařík, Matějíček - Holík, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Ondráček, Melenovský, Čech - Okál, Kostourek, P. Sedláček. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurik.

Plzeň: Mazanec - Slovák, Jiří Hanzlík, L. Poživil, J. Jeřábek, Mozík, St. Pierre - Hollweg, Jan Kovář, Martin Straka - Kratěna, T. Sýkora, Pletka - Balej, Kašpařík, Vlasák - Vampola, Lev, Dvořák - od 21. navíc Petruška. Trenéři: Razým, Michal Straka, J. Špaček a Pejchar.

Anketa

Kdo vyhraje titul v hokejové extralize?

Zlín 2051
Plzeň 2290
Autoři: ,