Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bláznivý zápas se šťastným koncem, hodnotí mladík Nečas obrat se Švýcary

Sport

  9:14
KODAŇ - Talentovaný útočník Martin Nečas se stihl natolik zotavit po tvrdém nárazu do hrazení v úvodním duelu mistrovství světa se Slovenskem, aby v úterý naskočil zpět do sestavy proti Švýcarům. Bláznivý zápas bez potíží zvládl, připsal si asistenci a při vítězství 5:4 v nájezdech byl u všech čtyř gólů ze hry v podání českého týmu.

Brankář Leonardo Genoni ze Švýcarska dostává čtvrtý gól při utkání s Českem na světovém šampionátu 2018 v Dánsku. foto: ČTK

„Bylo to fakt docela bláznivé, hlavně vyloučení v první půlce zápasu. To bylo strašný, dostali jsme z toho tři góly,“ podivoval se Nečas v rozhovoru s novináři. „Pak jsme to doháněli ve hře pět na opět a vždycky jsme jim to dali zase zpátky. Alespoň, že tak, že máme dva body,“ doplnil Nečas.

Šlégr: V oslabení dostáváme moc gólů, chybí nám předvídavost. Ukazujeme ale týmový duch

Český tým se stejně jako v prvním duelu proti Slovensku nepoložil za nepříznivého stavu a připsal si cenné dva body. „Vždycky jsme se vrátili rychle zpátky, což bylo dobrý. V pět na pět jsme byli lepší. Škoda, že jsme to nedotáhli v normální hrací době a za tři body, ale aspoň že máme tu výhru,“ ulevil si devatenáctiletý forvard.

Michal Řepík právě proměnil rozhodující nájezd zápasu se Švýcarskem.
Samostatné nájezdy. Český brankář Pavel Francouz zasahuje při utkání se...

Výběr kouče Josefa Jandače si však komplikoval cestu za výhrou z velké míry sám. Celkem inkasoval 12 trestných minut za fauly vysokou holí. „Fakt 12 minut za vysokou hůl? Tak to je dost a ještě k tomu jsme hráli v šesti, to jsou zbytečné věci. Hůl vyletí, stane se, ale dostali jsme z toho tři góly,“ připomněl Nečas.

Kouč Jandač přitom chce dlouhodobě od svých svěřenců lepší disciplínu. Čechům se navíc nedaří hra v početní nevýhodě. „Ty góly v oslabení nás hrozně sráží a bere to síly těm, co hrají v oslabení. A naopak ti, co ne, nejsou zase v tempu. Tohle musíme zlepšit, ale už si to říkáme třetí zápas,“ přiznal Nečas.

Závěr zápasu byl jen pro silné nervy. Švýcaři měli v závěru základní hrací doby k dispozici trestné střílení, ale neproměnili. Nájezdy se pak rozhodly až v poslední sérii. Nečas byl jedním z těch, kteří neuspěli. „Led je hrozný, snažili jsme se vystřelit, ‚Řepa‘ to naštěstí proměnil výborně a ‚Francík‘ vychytal,“ ocenil Nečas autora vítězné trefy Michala Řepíka a gólmana Pavla Francouze.

Autor: