Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Boleslav šanci jít do čela extraligy nevyužila, Litvínov znovu s Třincem padl

Pavol Skalický (vlevo) z Mladé Boleslavi a Ladislav Šmíd z Liberce. foto: ČTK

Hokejisté Mladé Boleslavi nevyužili možnost posunout se do čela Tipsport extraligy a v předehrávce 17. kola podlehli doma Liberci 1:2. Zůstali tak o skóre za Spartou, která v neděli hostí třetí Kometu Brno. Na čtvrtou pozici o bod za vedoucí trio se posunul mistrovský Třinec, který vyhrál na vlastním ledě nad Litvínovem 2:0. Třinečtí hokejisté zvítězili 2:0 nad Litvínovem, který porazili podvanácté v řadě. Úřadující mistr ztratil s Vervou během úspěšné série jen bod. Patrik Bartošák vychytal druhé čisto konto v sezoně.
  22:08

Chytil si povolání z farmy užívá, v NHL se znovu trefil a stal se druhou hvězdou zápasu

Hned v úvodní minutě měl možnost hostující Hudáček, který se dostal do úniku, ale gólman Krošelj mu při blafáku vypíchl puk. Do další šance se dostal Hudáček v přesilové hře při vyloučení Stránského, ale mladoboleslavský gólman jeho ránu kryl. V sedmé minutě se radovali domácí, když se po spolupráci s Bičevskisem ocitl sám před Petersem Stránský a otevřel skóre.

Vyrovnal mohl vzápětí Krenželok, který trefil z pozice mezi kruhy pravou tyč. Puk se od ní ještě odrazil od Kousala zpět do brankoviště, ale mladoboleslavský útočník jej nakonec stihl včas odpálit. Ke zvýšení náskoku potom domácím nepomohly ani dvě přesilové hry při trestech Filippiho a Kolmanna.

Ve 23. minutě se dočkal Liberec vyrovnání. Hudáček našel zpoza branky Birnera, který zblízka prostřelil Krošelje a připsal si 10. gól v sezoně. „Vyhráli jsme osobní souboj za bránou, jenom jsem vzal puk a hned jsem věděl, co chci udělat. Má docela široký rozklek a snažil jsem se ho roztáhnout a dát mu to mezi nohy. Byla to dobrá práce celé lajny,“ řekl útočník Michal Birner.

Odpovědět mohl Flynn, ale Peters si s jeho pokusem poradil. Bílí Tygři otočili v polovině utkání skóre v oslabení při Hanouskově trestu. Zohornovi sebral puk na obranné modré čáře Knot, ujel do brejku a po blafáku do bekhendu našel místo mezi Krošeljovými betony.

„My jsme se dívali na video, jak oni zakládají přesilovky. Bylo jasné, že to bude většinou zavážet do pásma jejich poslední hráč. Podařilo se mi mu to na modré vypíchnout. Viděl jsem, že už tam nikdo jiný není, takže jsem do toho jen kopnul a doufal jsem, že něco vymyslím a dám gól,“ popsal Knot rozhodující situaci.

Vzápětí zachraňoval mladoboleslavský gólman situaci po ztrátě puku faulem na Krenželoka, ale v oslabení se domácí ubránili.

Ve 43. minutě se dostal sám před Krošelje Marosz, ale nepřekonal jej. Domácí se snažili smazat ztrátu, ale Liberec je do šancí nepouštěl a sám hrozil z brejků. Těsný náskok uhájil i v závěrečné power play. Mladá Boleslav tak neuspěla poprvé po třech výhrách za sebou.

„Soupeř přijel bránit a bránil houževnatě. Dvakrát jsme mu po našich chybách, kdy jsme měli jasně puk pod kontrolou, nabídli gólové situace, které proměnil a rozhodl. Myslím si, že zaslouženě,“ uvedl trenér Mladé Boleslavi Radim Rulík.

Třinec porazil Litvínov podvanácté v řadě, Bartošák vychytal nulu

„Máte vždy mužstva, na které si věříte více a méně. Pokud jsou takové statistiky (12 výher v řadě), tak to v hlavách je. Menší roli to hraje,“ uvedl třinecký útočník Rostislav Martynek, jehož klub povolal z prvoligového Frýdku-Místku a připsal si první extraligový start v sezoně. „Vím, že minulou sezonu jsem nastoupil taky první zápas proti Litvínovu a taky to skončilo 2:0. Asi je to předurčeno,“ pousmál se.

Třinci scházel v sestavě obránce Roth, který je nominovaný na reprezentační turnaj Karjala Cup. Litvínov naopak poprvé nasadil kanadského beka Kudlu, který do tohoto týdne působil v prvoligovém Frýdku-Místku, partnerském klubu Ocelářů.

Zleva Richard Jarůšek z Litvínova a brankář Třince Patrik Bartošák.
Zleva Richard Jarůšek a brankář David Honzík, oba z Litvínova, a Matěj Stránský...

Třinec začal zostra. Už ve druhé minutě pláchl obraně hostů Marcinko, ale ztroskotal na Honzíkovi. V dalším střídání si ale vynutil přesilovou hru, kterou už po třech sekundách využil Hrňa. Domácí útočník vypálil po vyhraném vhazování a puk zapadl od břevna do branky. Hosté byli střelecky pilnější, aktivní byli zejména Petružálek a Lukeš, který v největší šanci zblízka trefil jen Bartošáka.

Také druhá třetina vyzněla pro Třinec. Hosté i se štěstím přečkali oslabení, ve kterém zahodili gólové šance Chmielewski a Kundrátek. Vránu dvakrát vychytal Honzík, který si poradil i s Marcinkovým pokusem v přečíslení dva na jednoho. A když už ho Hrehorčák ve 33. minutě překonal, gól neplatil, protože puk přešel čáru až ve chvíli, kdy už byla litvínovská branka posunutá. Z ukotvení ji vychýlil Honzík, podle Bartošáka úmyslně.

„Šlo to vidět, úplně bez debaty. Mně se to taky ve třetí třetině párkrát stalo, že mi tyčka vypadla, protože úchyty jsou na té straně malé. Nechci ho nějak napadat, ale toto byl Igor Murín v nejlepších letech,“ prohlásil Bartošák. Honzík se bránil. „Když to tam není pořádně navrtané? Já se o branku normálně opřel a vypadla. Patrikovi se stalo úplně to samé, nic bych v tom nehledal. Schválně to nedělám, když to nedrží, tak to nedrží,“ oponoval Honzík.

V další gólové šanci se dostal za obranu Litvínova Martynek, jenže bekhendový blafák nedotáhl. Třinec se ale přece jen dočkal. Vyhovovalo mu více prostoru při hře čtyři na čtyři, uzamkl soupeře v pásmu a aktivitu korunoval Vrána přesnou trefou z mezikruží. Z hostujícího týmu byl ve druhé třetině nejnebezpečnější Jarůšek, v obou šancích, ze kterých mohl vyrovnat na 1:1, dobře zasáhl Bartošák.

Třinec ve třetí třetině kontroloval vývoj utkání aktivní hrou. Nejenže nepouštěl Litvínov do šancí, ale sám si vytvořil dost možností, jak zvýšit. Velkou překážkou v cestě za třetím gólem mu byl ale Honzík.

„Kromě první třetiny byla druhá a třetí v naší režii. Když už měli nějaké šance, tak to Bartéz výborně pochytal. Vyhráli jsme zaslouženě. Stoprocentních šancí jsme měli více, jen chybělo štěstí v zakončení. I já jsem měl jednu, ale byl jsem rychlejší než puk,“ zhodnotil Martynek.

Hosté toho moc nevymysleli ani ve dvou přesilových hrách, ale v power play, ke které se odhodlali už v 58. minutě, byli párkrát blízko. Petružálkův pokus kopíroval brankovou čáru, ale vykroutil se ven. Na druhé straně Oceláři několikrát minuli prázdnou branku.

„Třinec byl jednoznačně lepší ve všech aspektech hry. Převyšoval nás v osobních soubojích, bruslení. Jen díky dobrému výkonu našeho brankáře nebylo to skóre jiné. Netlačíme se do branky, málo střílíme. Třinec zaslouženě vyhrál,“ uvedl asistent trenéra Radim Skuhrovec. „Chyběl nám větší důraz na brankovišti, víc střel. Tohle tomu chybělo a stálo nás to nějaký bod,“ doplnil brankář Honzík.

Tabulka:
1.SpartaPraha16751360:3932
2.Mladá Boleslav17921551:3632
3.Brno15921342:3332
4.Třinec18912663:4831
5.Karlovy Vary17911659:4430
6.Plzeň15902456:4129
7.Liberec16820656:5528
8.Hradec Králové17721746:4826
9.Vítkovice17442743:5422
10.Litvínov17413942:5317
11.Kladno15413743:5917
12.Olomouc16413831:5017
13.Zlín165011047:5716
14.Pardubice164011132:5413
Autor: