Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Boleslav z extraligy nevyloučí, zaplatí tři miliony. Pokutu dostal i Vlasák

Sport

  15:14aktualizováno  18:03
PRAHA - Valná hromada Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) potrestala Mladou Boleslav na svém pondělním jednání ve Velké Bíteši pokutou ve výši tři miliony korun za chyby v situační zprávě, která je součástí licenčního řádu soutěže. Středočechům hrozilo i vyloučení z extraligy, proti kterému se však při hlasování ostatní kluby postavily.

Mladá Boleslav - Plzeň (fanouškům se nelíbí odpočet bodů) foto: ČTK

Mladá Boleslav byla oficiálně potrestána za poškozování zájmů a dobrého jména soutěže řádnou valnou hromadou APK LH. Té předcházelo mimořádné jednání, na kterém bylo pouze rozhodnuto, že klub nebude ze soutěže vyloučen. Proti bylo dvanáct zástupců klubů, dva se hlasování zdrželi.  Udělená pokuta, která je splatná do 30. dubna 2011, je nejvyšší v historii soutěže.

Rozhovor s koučem Boleslavi Milošem Holaněm: "Kdybych to věděl, tak bych sem nešel," čtěte v úterním vydání deníku

"Pro variantu vyloučení nebyl z těch, kteří hlasovali, nikdo," řekl ředitel soutěže Stanislav Šulc. Samotné jednání o vyloučení Mladé Boleslavi netrvalo dlouho, kvůli problémům s dopravou při složitých klimatických podmínkách bylo ale "prokládáno" dalšími body jednání. "Samotné řešení této věci bylo provedeno do třiceti minut," uvedl ředitel APK LH Ctibor Jech.

"Určité věci jsme probírali s právníky, abychom došli k trestu, po kterém by postižený klub na sobě měl tíhu zodpovědnosti za to, co celé extralize provedl. A abychom mohli ve čtrnácti klubech dohrát soutěž," podotkl Jech. Ředitel Mladé Boleslavi Václav Hořejší si po verdiktu oddechl, že klub z extraligy nebyl vyloučen, ale přiznal, že doufal, že pokuta bude nižší.

"Věřil jsem, že dostaneme pokutu milion korun. Tahle částka je pro nás hodně, hodně vysoká," uvedl Hořejší, který do funkce nastoupil až v prosinci a na vzniku kauzy neměl osobně podíl. Zástupci Bruslařského klubu se provinili tím, že ve zprávě neuvedli šest závazků, jež měla například vůči prvoligové Jihlavě či brankáři Janu Cháberovi.

Tyto závazky v průběhu rozehrané sezony odhalila kontrola APK, které byly všechny kluby v tomto ročníku vůbec poprvé podrobeny. Klub se bránil tím, že má vše v pořádku a jen nepředložil kontrole všechnu potřebnou dokumentaci. Středočeši přitom v této sezoně již jednou administrativně chybovali, což je vedle Plzně a Kladna stálo kvůli neoprávněným startům hráčů hned 22 bodů, které si vydobyli na ledě. Klub se propadl na poslední příčku tabulky, z níž nyní ztrácí devět bodů na předposlední Kladno.

Pokutu od představenstva APK LH za poškození jména dostali i zástupci Plzně, kteří byli potrestáni částkou 300 tisíc korun za urážlivé výroky útočníka Tomáše Vlasáka na adresu ředitele soutěže Stanislava Šulce i výroky generálního manažera Martina Straky směrem k APK LH i k samotné extralize.

Západočeši sice v minulých dnech tvrdili, že případnou pokutu rozhodně platit nebudou, po jednání APK LH ale ředitel klubu Jaromír Zavoral mluvil opatrněji. "Nezbývá nám nic jiného než ji přijmout a pak to nějak řešit s lidmi, kteří to udělali. Můžeme proti tomu protestovat, ale prostě jsme to přijali," řekl Zavoral. Situací se bude zabývat představenstvo klubu, které rozhodne, zda bude klub celou sumu nebo její část požadovat po Vlasákovi a Strakovi.

Autor: