130 let
Brankář Colorada Pavel Francouz.

Brankář Colorada Pavel Francouz. | foto: Reuters

Brankář Francouz neodvrátil prohru Colorada, Las Vegas dělí vítězství od postupu

Sport
  •   7:47
Toronto/Edmonton - Hokejový brankář Pavel Francouz pustil ve třetím utkání 1. kola play off NHL dva góly, neodvrátil ale prohru Colorada 2:4 s Arizonou, která snížila stav série na 1:2. Vegas zdolal Chicago 2:1, vede 3:0 na zápasy a dělí ho jediné vítězství od postupu do semifinále Západní konference. Tampa Bay porazila Columbus 3:2 a v sérii vyhrává 2:1.

Francouz odchytal ve skupině o nasazení do play off jediné utkání, ve kterém udržel čisté konto, ale v ostatních zápasech nastoupil Philipp Grubauer. Český gólman si další start připsal až ve třetím duelu série s Arizonou a už v sedmé minutě ho zblízka překonal Derek Stepan, který zužitkoval dobrou přihrávku Claytona Kellera zpoza branky. Francouz měl navíc ztíženou pozici, protože chvíli předtím přišel o hokejku.

Boston i bez Pastrňáka zdolal Carolinu a je zpátky ve vedení, Krejčí si připsal dvě nahrávky

Colorado vyrovnalo ve 34. minutě, přesilovou hru využil André Burakovsky. Ještě ve druhé třetině ale vrátil Arizoně vedení Brad Richardson přesnou střelou z levého kruhu nad lapačku Francouze.

Zbývající góly padly v posledních 80 sekundách utkání a český brankář všechny sledoval ze střídačky, protože se Avalanche snažili o vyrovnání při powerplay. Nejdříve zvýšil Taylor Hall, ale Mikko Rantanen vstřelil v čase 59:07 kontaktní gól. Coytotes defitivně uklidnil až Lawson Crouse. Na snížení stavu série měl největší podíl Darcy Kuemper, ktery zneškodnil 49 střel.

Vegas pokračuje ve spanilé jízdě, v play off vyhrálo všech šest zápasů. Základ úspěchu třetímu bodu v sérii s Chicagem udělal v úvodních dvou třetinách, kdy získal trefami Williama Karlssona a Patricka Browna dvougólový náskok. Oli Määttä sice ve 47. minutě snížil, ale další branka už nepadla. V dresu vítězů scházel Tomáš Nosek, který dal minule gól, ale z utkání odstoupil. Na druhé straně Dominik Kubalík a David Kämpf vyšli naprázdno.

Tampa Bay přežila v úvodu téměř minutu a půl dlouhé oslabení tří proti pěti a v šestnácté minutě otevřela skóre gólem Alexe Killorna. Columbus v úvodu prostřední třetiny vyrovnal po zásahu Rileyho Nashe, ale ještě před druhou sirénou si Lightning vypracovali rozhodující trhák, který zařídili svými góly Brayden Point a Victor Hedman. Blue Jackets ještě ve třetí třetině snížili Erikem Robisonem, na zvrat jim ale chyběly síly.

Autor: ČTK