130 let

Český hokejový brankář Alexander Salák | foto: ČTK

Salák si řekl o nominaci na MS. Zachytal dobře, ale slavit nemohl

Sport
  •   9:30
BRNO - Brankář Alexander Salák inkasoval jediný gól, chytil i trestné střílení Jonase Anderssona, ale třetí výhru ze čtyř zápasů v sezoně proti Švédsku slavit nemohl. Čeští hokejisté totiž v Brně podlehli 0:1. Salák si tak od vychytaného čistého konta v Mälmö právě proti Švédsku i přes kvalitní výkon připsal třetí prohraný zápas za sebou a spravit chuť si bude moci v neděli proti Rusku.

Salák přiznal, že mu zákrok při trestném střílení zvedl sebevědomí. "Je to určitě lepší pocit než dostat branku hned ze začátku. Pak to jde v utkání o trošku líp," řekl. Jediný gól zápasu inkasoval v 19. minutě, kdy po průniku Andrease Jämtina dorazil puk za čáru Pär Arlbrandt. "Kluci makali skvěle dozadu, ale jak (Jämtin) vystřelil, tak to bohužel neubrzdili a všichni jsme se dostali do brankoviště. Nějak se to tam odrazilo od nohou. Švédové hráli výborně před bránou, byli důrazní a agresivní," uvedl Salák.

K TÉMATU

Vedení podle šestadvacetiletého gólmana hrálo Švédsku do karet. "Oni si umějí pohlídat výsledek, hrajou z obrany a na brejky. My jsme to věděli, padlo to i v šatně," podotkl Salák. "Bohužel přišla první branka a pak se to odvíjelo takovým klasickým způsobem, kdy my jsme se snažili útočit, ale jak to tak bývá, tak na druhé straně drobné chybičky vznikají. Mají výborné mužstvo a umějí jít do přečíslení." Proti Švédsku odchytal všechny čtyři duely v tomto ročníku Euro Hockey Tour.

Nepovažuje se za specialistu na Švédy

"Jsem rád, že mi to proti Švédům šlo, ale nepovažuju se úplně za specialistu na ně. Ale možná to trošku výhoda je, že ty kluky znám a vím, co někteří dělají," doplnil Salák. Při nachlazení Jakuba Kováře kryl Salákovi záda Pavel Francouz a kouč Alois Hadamczik v neděli nasadí opět gólmana Färjestadu. Proti Rusku ještě může český tým zaútočit na celkové vítězství v Euro Hockey Tour.

"Samozřejmě pro každého chlapa je velké lákadlo vyhrát cokoliv, takže my chceme vyhrát každé utkání. Všichni kluci v kabině jsou bojovníci a makají naplno," doplnil Salák. Bojem o pozici na mistrovství světa za předpokládanou jedničkou Ondřejem Pavelcem se nechce zabývat. "Už jsem to říkal. Vždycky, když hraju, tak se snažím hrát naplno, ty úvahy nechám na média," dodal Salák, jehož údajně láká do Kontinentální ligy Petrohrad.

Autor: ČTK