Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Proti Dánům bude chytat Kovář. Chci být oporou, říká

Sport

  21:05
STOCKHOLM - Hokejový brankář Jakub Kovář si hned v úvodním utkání proti Dánsku odbude svoji premiéru na mistrovství světa. Přestože jej kouč Alois Hadamczik dopředu určil jako dvojku za Jakubem Štěpánkem, zahájí třiadvacetiletá opora Českých Budějovic turnaj.

ilustrační život foto: Reuters

Kovář se na výjimečný zápas v dosavadní kariéře těší, ale přiznal, že více než papírově slabším soupeřům by chtěl čelit Švédsku či Rusku.

Kovář má na kontě 13 startů v národním týmu a na kontě loňský bronz, v Bratislavě ale jako trojka za Ondřejem Pavelcem a Štěpánkem do turnaje nezasáhl. "Je to speciální zápas. Snažím se ho brát tak nějak v klidu jako každý jiný zápas v nároďáku. Snažím se být co nejlépe připravený a podat co nejlepší výkon," řekl novinářům Kovář, který pak má krýt záda Štěpánkovi v sobotu proti Švédsku.

Nebere jako výhodu, že nastoupí proti papírově slabšímu soupeři. "Abych se přiznal, tak to je spíš horší. Já bych radši šel do zápasu s Rusy nebo se Švédy, kde se dá čekat, že budeme víc pod tlakem. I když my můžeme být pod tlakem i s Dány. Myslím, že oni nebudou o moc slabší soupeř," prohlásil Kovář.

ČTĚTE TAKÉ

Dánové podle něj budou hlavně praktikovat jiný styl hokeje než silné celky, což je pro brankáře horší. "Lépe by se mi chytalo v zápase, kde by střel bylo víc. Lépe bych se do toho dostal než proti týmu, který bude hlavně dobře bránit a hrát na rychlé protiútoky. Těch nemusí být tolik, ale o to budou nebezpečnější," doplnil Kovář.

Soupeře, který má v kádru i čtyři posily z NHL, studovat speciálně nebude. "Kluci jejich hru budou rozebírat, budou se muset na ní připravit. Ale já osobně je studovat nebudu. Mně to ale ani nikdy moc nepomáhalo, když jsem se nějak zaměřoval na jednotlivé soupeře," doplnil talentovaný gólman, který se o svém nasazení dozvěděl už ve středu. "Měli jsme takovou menší poradu s trenérem, kde jsme si řekli, jak by si to asi představoval a jak to vidíme my. Mohl jsme se podle toho zařídit."

Brankáři (zleva) Jakub Štěpánek a Jakub Kovář na tréninku české hokejové reprezentace

Svým výkonem si může říci i o další šanci na šampionátu, ale to je podle Kováře v současné chvíli vedlejší. "Hlavně hraju o to, abychom jako tým vstoupili dobře do mistrovství světa. Potřebujeme vyhrát první zápas. To je můj hlavní úkol, abych tomu pomohl svým výkonem k vítězství," prohlásil.

Kovář zazářil v posledním utkání v neděli na Kajotbet Hockey Games v Brně proti Rusku a kouče Hadamczika přesvědčil, že má dostat na šampionátu více prostoru. "Ten výkon ale už nemám v hlavě. To mi do zápasu s Dánskem nijak nepomůže. Spíš jsem to hodil za hlavu, tady začínáme od znova. Musím se připravit na to, abych byl oporou týmu," doplnil Kovář.

V hale Globen nejde do neznámého prostředí. V únoru dochytal duel s Finskem (0:7) místo Tomáše Pöpperleho a následně si připsal čisté konto proti Rusku (4:0). Je rád, že si vyzkoušel specifickou halu s vysokým stropem a červenými sedačkami, které trochu gólmanovi stěžují reakci na puk. "Navíc hřiště je dlouhé a široké. Je to trošku něco jiného, než jsme zvyklí. Ale dva zápasy jsem tu odchytal a jsem na to připravený. Jinak se mi tady hala moc líbí, je nádherná," dodal Kovář.

Autor: