130 let

Český brankář Nashvillu Predators Marek Mazanec | foto: ČTK

Brankář Mazanec byl v NHL vyhlášen nováčkem měsíce

Sport
  •   19:35
Už se z toho stává příjemná tradice: nejlepším nováčkem měsíce byl v NHL znovu vyhlášen český hokejista. V říjnu byl oceněn útočník Tomáš Hertl ze San Jose, za listopad se dočkal uznání brankář Marek Mazanec z Nashvillu.

Dvaadvacetiletý Mazanec, který ve slavné soutěži 8. listopadu debutoval, vychytal v 11 zápasech pět výher. Měl průměr rovné dvě inkasované branky na zápas, úspěšnost zákroků 93,2 procenta a dvakrát udržel čisté konto.

Patrick Kane hvězdou listopadu

Americký hokejový útočník Patrick Kane z Chicaga byl vyhlášen v NHL nejlepším hráčem listopadu. Druhou hvězdou měsíce se stal ruský centr Jevgenij Malkin z Pittsburghu a třetí Josh Harding z Minnesoty.

Do branky Predators zamířil při zranění jedničky Pekky Rinneho a aktuálně se dostal na pozici prvního brankáře přes Cartera Huttona, jehož při své premiéře vystřídal. První výhru si připsal 16. listopadu proti Chicagu (7:2) a pomohl k ní 39 úspěšnými zákroky.

O tři dny později se Mazanec radoval proti Detroitu z prvního čistého konta (2:0) - potřeboval k tomu 27 zákroků. Další nulu zaznamenal 27. listopadu proti Columbusu (4:0) a k té mu stačilo pochytat 19 střel.

Nashville draftoval Mazance loni v šestém kole jako celkově 179. hráče v pořadí. V uplynulé sezoně pomohl rodák z Písku k premiérovému mistrovskému titulu v extralize Plzni.

Mezi kandidáty na ocenění byl znovu i Hertl, který v listopadu ve 13 duelech zaznamenal 10 bodů za pět branek a stejný počet asistencí, další útočníci Chris Kreider z New Yorku Rangers, Tyler Toffoli z Los Angeles, Nathan MacKinnon z Colorada a obránce Torey Krug z Bostonu.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK