Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Štěpánka posun do role brankářské jedničky nezajímá

Sport

  16:48
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Hokejový brankář Jakub Štěpánek se ve středu v noci připojil v Českých Budějovicích k národnímu týmu a ve stejný den se mu otevřela cesta k postu jedničky pro mistrovství světa. Definitivně se totiž omluvil Ondřej Pavelec z Winnipegu. Ale pětadvacetiletý gólman Petrohradu se posunem v hierarchii na nejvyšší pozici nezabývá.

Jakub Štěpánek v zápase s Ruskem foto: Reuters

Teprve ve středu se přesouval z Ruska do Čech a neměl prý čas dění sledovat. "Samozřejmě to vím, ale momentálně o tom nepřemýšlím. Musel jsem si zařídit spoustu jiných věcí," řekl novinářům Štěpánek s tím, že tři týdny před světovým šampionátem je těžké dělat předčasné soudy.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

"Čeká nás spousta zápasů. Já momentálně přemýšlím tak maximálně týden dopředu. Pro mě je hlavní úkol se do toho trošku dostat, protože jsem nebyl dlouho na ledě a není to zatím ideální." S trenérem Aloisem Hadamczikem, který má vedle něj v přípravě Jakuba Kováře z Českých Budějovic a Tomáše Pöpperleho ze Sparty, o nové situaci nemluvil.

I kvůli svému středečnímu pozdnímu příjezdu. "Myslím si, že na tomto mistrovství světa nebude určená jasná jednička. Já se musím připravit co nejlíp a uvidíme, jak to tam bude vypadat. Je to za dlouho, může se stát cokoliv," odmítl Štěpánek, že je role jsou rozdány.

Zkušenosti už jako jednička má, v roce 2009 cestoval v této pozici jako reprezentační nováček na mistrovství světa ve Švýcarsku. Následně v Německu o rok později při zisku zlata byl trojkou a loni v Bratislavě dvojkou. "Něco jsem tam už odchytal, nic nového by to pro mě nebylo. Ale samozřejmě ta odpovědnost je vyšší než u druhého nebo třetího gólmana," doplnil Štěpánek.

Chtěl by vedle sebe také oporu dvacítek Mrázka

Při nynější tvorbě kádru by si přál pozvánku i pro hrdinu posledního mistrovství světa dvacítek Petra Mrázka, pokud by mladý gólman vypadl s Ottawou 67's z play off OHL. "Ještě hrajou a také záleží na mnoha aspektech. Jestli ho Detroit pustí a jestli ho tu trenéři budou chtít. Bylo by to zvláštní, ale super. Dá se říct, že jsme rodina," řekl na adresu Mrázka, s kterým žije jeho sestra.

"Kdyby přijel, trochu se tu rozkoukal, tak by mu to pomohlo do dalších let. On to tady jednou bude táhnout, bude opora reprezentace." Štěpánek se chtěl k týmu připojit dřív, ale nemohl, přestože sezona po vyřazení v semifinále KHL s Dynamem Moskva skončila Petrohradu už 3. dubna.

Musel ještě týden setrvat v Rusku kvůli pondělní akci klubu pro fanoušky. "Dostali jsme pět dní volno, seděl jsme tam a nedělal nic. Zašel jsem si jednou do posilovny a pak jsme byli jednou na ledě. Byl to dlouhý týden. Doufal jsem, že mě pustí domů dřív na nároďák, ale řekli nám, že tam musíme být všichni. Na té exhibici byla uvolněná atmosféra, ale bylo to smutné," vyprávěl.

Ambiciózní Petrohrad po brzkých koncích v play off v minulých letech letos zažil úspěšnější sezonu, ale k vysněnému triumfu nedošel. "První kolo (s CSKA Moskva) jsme přešli s přehledem i ve druhém (s Mytišči) jsme byli lepší. S Dynamem Moskva byla obrovská chyba, že jsme neudrželi první zápas, i když jsme dali v prodloužení podle mě regulérní gól. Pak přišly dvě těsné prohry a už to nešlo a byla tam nějaká křeč," dodal Štěpánek.  Čeká teď, že v příštích dnech bude klub řešit budoucnost mužstva, které vedl trenér Miloš Říha a působí v něm i reprezentační útočník Petr Průcha.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...