130 let
Radující se hokejisté Slovanu Bratislava.

Radující se hokejisté Slovanu Bratislava. | foto: ČTK

Bratislavský Slovan rozpouští kádr. Peníze nám chodily až na konci sezony, vzpomíná Říha

Sport
  •   6:00
BRATISLAVA/PRAHA - V Kontinentální lize jsou nejhorším týmem. Do včerejška v 54 zápasech nasbírali jen 27 bodů, v lednu nezískali ani jeden a prohráli všech deset zápasů. Hokejisté Slovanu Bratislava mají jistotu, že potřetí za sebou nepostoupí do play off a sezona pro ně skončí předčasně. A proto řada z nich opouští potápějící se loď.

Je možné, že navždycky, protože slovenský celek, kde tradičně působí i řada Čechů, už několik let po sobě dusí finanční problémy, které mohou letos vyústit v očekávaný odchod z KHL. Klub dluží hráčům na výplatách a není schopen utáhnout náročný provoz.

Logicky se tedy na konci přestupního termínu zbavuje většiny drahých hráčů. Už před Vánoci ho opustil například útočník Michal Řepík, nyní ho následují další. Forvard Patrik Lamper míří do Banské Bystrice, brzy ho bude následovat Mário Lunter, brankář Marek Čiliak se včera vrátil do brněnské Komety. „Souhlas s rozvázáním kontraktu mají i další hráči,“ řekl marketingový ředitel Slovanu Milan Vajda pro deník Šport.

Bratislavskému celku odchody výrazně uleví, nijak se jim nebrání, naopak je vítá. Sám hráče nabízí a jen záleží, zda případní zájemci stačí transfery formálně vyřešit s vedením KHL. „Kluci navíc chtějí zabojovat o nominaci na mistrovství světa, takže potřebují hrát,“ dodává Vajda.

Slovenský klub musí mít v závěrečných sedmi zápasech základní části KHL na soupisce minimálně 21 hráčů, může si však dopomoci juniory.

Co bude dál?

Finanční problémy se s jediným slovenským zástupcem v Kontinentální lize táhnou již řadu let, a to i přesto, že se klub těší velké přízni fanoušků. „Peníze nám vždycky přicházely až ke konci sezony a myslím, že tomu je tak i teď,“ vzpomíná aktuální trenér české reprezentace Miloš Říha, který v nedávné minulosti ve Slovanu působil přes dva roky.

„Hokej je ve Slovanu Bratislava tolik let na takové vysoké úrovni jen díky panu Širokému staršímu (prezident klubu), který ho drží nad vodou, i když spousta lidí na něj nadává. To se týká taky slovenského národního týmu. Že do toho dneska už nechce lít své peníze, je možná pochopitelné, protože to přebírá jeho syn,“ poodhaluje Říha. „Když Slovan vstoupil do KHL (v roce 2012), riskantní mi to nepřišlo, protože pan Široký měl vždycky s Ruskem docela dobré vztahy, snad až někam k Putinovi. I Rusové vnímají Slovensko dobře a jako zajímavou destinaci, proto do ní chtěli investovat. Navíc lidi na Slovan vždycky chodili, jeho zápasy zajímají i politické špičky.“

Přestože je aktuálním hlavním sponzorem, podobně jako u dalších klubů, ruský plynárenský gigant Gazprom a předtím jeho dceřiná společnost Wingas, má Slovan jeden z nejnižších rozpočtů v KHL v řádu několika set milionů korun, i když kluby své finanční možnosti oficiálně nezveřejňují. „Podle mě jsou tam ale další kluby, které mají ještě menší rozpočet a podobné problémy, akorát to hráči tak neprezentují. Vždycky tam prostě peníze nakonec dorazí a sezonu nějak dohrají,“ vysvětluje Říha, jak to v KHL často chodí.

Třetí sezonu v řadě skončí Slovan hluboko v poli poražených. A vzhledem ke zmíněným výrazným problémům se zřejmě bude muset rozhodovat, jak pokračovat dál.

„Potácet se v KHL na dně pro ně nemá smysl, už nemají takové výsledky jako na začátku a ani tam nechodí tak dobří hráči,“ myslí si Říha. „Na druhou stranu návrat do slovenské extraligy by pro ně mohl být těžký, protože když budou prohrávat, budou se jim všichni smát. Nebo musí postavit tak silné mužstvo, aby každému dávali 6:0 a zavřeli ostatním pusu. A že by se rozhodli pro mezinárodní EBEL ligu, si nemyslím.“

Autoři: Tomáš Kubánek, Jaroslav Tomas