Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Brněnská invaze v metropoli. Fanoušci Komety vytvořili rekord

Sport

  7:00
PRAHA - Do té bitvy zbývala asi hodina. Bílomodře zmalovaný vlajkonoš vyšplhal před O2 arenou na zábradlí a zplna hrdla vykřikl: „Kometaaa!“ - „Brnooo!“ ozval se za ním asi tisícový dav.

Fanoušci Komety Brno v Praze foto: ČTK

Čtěte také

Libeňská hala v Praze pro včerejšek opravdu žila v modré a bílé. Na Brňany čekal vlastní fanshop, ochozy proudila několikatisícová masa. Až byste se málem sami sebe ptali: "Kdo je tady vlastně doma?!"

No vážně, kdo? Protože když během zápasu hokejové Slavie a Komety začali hostující fanoušci skákat, betonové patro horního prstence se jenom chvělo. Když pak Brno rozhodlo v prodloužení o vítězství 4:3, celá aréna málem spadla.

KOMETA V PRAZE

návštěvnost 2009/2010
na Spartě: 6717 a 5615
na Slavii: 7683 a 9359

návštěvnost 2010/2011
na Spartě: 5524
na Slavii: 12 251

A ačkoliv se kotel sešívaných nechtěl jen tak dát, obrázek na něj byl proti převaze skutečně absurdní. Utkání 26. kola extraligy Pražané ztratili. Snad i kvůli té hotové armádě příznivců, kteří do Prahy neváhali z Brna dorazit.

Odhad? Zhruba tři čtvrtiny z celkové návštěvy 12 251 diváků – což je extraligový rekord této sezony. "Proto jsme jim pak tak dlouho děkovali," říkal autor klíčové trefy Radek Dlouhý. "Víte, oni nám fakt hrozně pomáhají."

Jenže právě kvůli nim se už začátek protáhl skoro o 12 minut. Mají pověst těch nejhlasitějších v celé republice, zároveň však patří mezi ty nejneukázněnější. Třeba před tímto kláním z brněnského davu létala na led jedna role papíru za druhou, jako by chtěl dávat najevo výraznou přesilu. "Tak už jsme tady!" skandovali.

Však se tenhle večer protáhl skoro na tři hodiny, přičemž hosté už několik dní dopředu hromadnou invazi avizovali. "Mají skvělé fandy, ale vyskytují se mezi nimi agresivní jednotlivci," věděl Jan Kratochvíl, marketingový ředitel Slavie. Ta na očekávaný duel zdražila lístky až na 350 Kč.

Před halou už několik hodin dopředu hlídkoval početný kordon policistů. V pořadatelské službě bylo nasazeno téměř o polovinu lidí víc, ovšem drobným potyčkám po utkání nezabránili, stejně jako ani malému kouři v hledišti.

Tak takhle slaví Kometa?
O vítězi se nakonec rozhodovalo přece jen víc na ledě. Slavia otočila z 0:2 třemi brankami, ale svůj hubený náskok 137 vteřin před koncem neubránila, což ji nakonec stálo vítězství po inkasovaném gólu v prodloužení. Brňané na cizím hřišti uspěli poprvé od 22. října. A po včerejšku se jejich fanoušci jistě do Prahy vrátí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!