Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Brutální atak poslal do nemocnice Krejčího parťáka

Sport

  10:29
BOSTON/PRAHA - Byl to ukázkový zákrok. Učebnicový příklad jak vypadá útok na hlavu soupeře. Zatímco však Mezinárodní hokejová federace na nedávném MS jen hledala výmluvy, jak netrestat například nefér zákrok ruského obra Jevgenije Arťuchina na Milana Michálka, sudí se v případě brutálního ataku na Nathana Hortona z Bostonu ve třetím finále Stanley Cupu příliš nerozpakovali a hříšníka Aarona Romeho poslali okamžitě do kabin.

Horton po brutálním ataku Romeho. foto: ČTK

Ze třetího finálového duelu letošního boje o Stanley Cup uteklo teprve necelých šest minut, když došlo na první klíčový okamžik večera. Metrákový bek Vancouveru Aaron Rome si na obranné modré čáře vyšlápnul na rozjetého útočníka Bostona Nathana Hortona.

Na tom by nebylo nic špatného, kdyby v té době nebyl Horton bez držení kotouče a od protihráče neinkasoval zákrok ramenem na hlavu z takzvaného mrtvého úhlu. I přestože posila z Floridy sama není z cukru, sesypala se na led a zůstala nehybně ležel. Hlavní sudí okamžitě vykázali Romeho do kabin, lékaři mezitím dávali Hortona dokupy.

ZÁKROK ROMEHO NA HORTONA

"Byl to zákrok na nepřipraveného hráče, o kterých se mluví, že by se od nich měl hokej očistit. Je na vedení ligy, aby se k tomu postavilo," měl jasno trenér Bostonu Claude Julien. "Učebnicový příklad útoku na hlavu," souhlasili komentátoři přenosu. Ač se jednalo o zákrok spoluhráče, nehledali výmluvy hokejisté Vancouveru.

"Byl to zákrok na hlavu, navíc z mrtvého úhlu. Nikdo nechce vidět hráče ležet nehybně na ledě. Rome je fajn kluk, skvělý spoluhráč, ale do toho zákroku přijel pozdě," prohlásil kapitán Canucks Henrik Sedin, který přímo na ledě sledoval, jak lékaři přes sedm minut stabilizují Hortona než jej na nosítkách odvezli do sanitky.

Horton po brutálním ataku Romeho.

Šestadvacetiletý útočník elitního komanda Bostonu byl odvezen do nemocnice, kde zůstal přes noc na pozorování. Okolnosti jeho stavu ale klub tají, není tak zřejmé, zda pro Hortona skončila sezona nebo se ještě do série vrátí. V příštím zápase ale nikoliv a kouč Julien bude muset přemýšlet, koho postavit do své úderné letky ke Krejčímu a Lucicovi.

"Nabouralo nám to sestavu, ale teď je na úvahy ohledně čtvrtého zápasu ještě brzo," nechal se slyšel kouč Bostonu. Toho mohlo, stejně jako jeho hráče, alespoň hřát fakt, že Boston sice pětiminutovou přesilovku nevyužil, Vancouver ale nakonec smetl 8:1 a snížil stav série na 1:2. "Vyhráli jsme i za Nathana," shodli se poté hráči Bruins po zápase.

Horton po brutálním ataku Romeho.

V noci ze středy na čtvrtek budou moci v "pomstě" pokračovat. Na druhé straně ale nejspíše nebude stát hříšník Rome, kterého s největší pravděpodobností stihne minimálně jednozápasový trest.