130 let
Švýcarští hráči zklamaní po prohraném finále světového šampionátu v hokeji.

Švýcarští hráči zklamaní po prohraném finále světového šampionátu v hokeji. | foto: Reuters

Bude se hrát hokejové mistrovství světa bez diváků? Švýcaři kvůli koronaviru uzavírají stadiony

Sport
  •   16:28
Curych - Něco málo přes dva měsíce zbývá do startu hokejového mistrovství světa, které letos hostí švýcarská města Curych a Lausanne. Jenže právě ve Švýcarsku se začínají projevovat opatření proti šíření koronaviru. Některé zápasy tamní hokejové ligy se proto odehrají bez diváků, nejasno je také kolem podoby play off.

Švýcarské úřady nejprve do 15. března zakázaly pořádání akcí s víc než tisíci diváky. Na to následně reagovaly národní svazy fotbalu a hokeje – zatímco dvě nejvyšší fotbalové soutěže odložily všechny víkendové zápasy, elitní hokejová liga rozhodla, že se poslední dvě kola základní části odehrají bez diváků.

Co ale bude s play off, které má začít 7. března? O tom má rozhodnout pondělní zasedání výkonného výboru švýcarského hokejového svazu.

„Možná se bude také hrát před prázdnými tribunami. Ale taky je dost možné, že se play off zruší úplně,“ maluje černé scénáře Peter Zahner, ředitel klubu z Curychu, v rozhovoru pro deník Tages Anzeiger.

Zklamaní hráči Švýcarska po finále hokejového MS.

Ve Švýcarsku bylo koronavirem nakaženo už 15 lidí, přes sto jich je v karanténě. Na území státu se nákaza dostala přes jižní regiony sousedící s Itálií.

Opatření jsou znepokojující vzhledem k faktu, že od 8. do 24. května má země pořádat hokejové mistrovství světa. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) už navíc několik menších mezinárodních turnajů zrušila.

Na konci března se měl v bulharské Sofii odehrát turnaj nižší kategorie do 18 let. Původně se měl konat v čínském Tchien-ťinu, po přesunu na evropský kontinent se ale raději pořadatelství vzdali i Bulhaři. Neuspořádá se ani asijský mezinárodní turnaj Challenge Cup.

Liga EBEL, které se účastní také hokejisté Znojma, zase z preventivních důvodů zakázala tradiční podávání rukou po zápasech.

Autor: Anton Zelenko