130 let
Mikael Granlund ještě v dresu Minnesoty (vpředu).

Mikael Granlund ještě v dresu Minnesoty (vpředu). | foto: ČTK/AP

Byl v porodnici, mezitím jej vyměnili. Přijeď, až budeš chtít, vzkázal mu nový klub

Sport
  •   19:11
Minnesota / Praha - Před 25 lety se hokejový útočník Eddie Olczyk dozvěděl o své výměně během manželčina porodu. Po čtvrtstoletí se ve stejné bizarní situaci ocitl i finský forvard Mikael Granlund. V Nashvillu, kam jej Minnesota vyměnila, se tak bude co nevidět hlásit i s novým potomkem.

Na rozdíl od Olczyka se Mikael Granlund o poněkud šokující životní události ještě nestihl rozpovídat. Dost možná ještě vstřebává všechny dárky, které mu úvod týdne stihl nadělit.

V pondělí po šesti letech změnil působiště. A v tentýž den, respektive v tutéž chvíli, se stal poprvé otcem. Úterní oslava 27. narozenin tak byla v mysli finského hokejisty zcela jistě odsunutá do úplného pozadí.

„Je to nešťastná stránka našeho byznysu,“ mrzelo načasování trejdu minnesotského generálního manažera Paula Fentona. Jeho nyní už bývalý podřízený se tak musí kromě čerstvých otcovských starostí zabývat také myšlenkami na stěhování do 1 300 kilometrů vzdáleného Nashvillu.

„Taková situace samozřejmě celý proces o dost ztěžuje. Vždyť zasahujeme do lidských životů,“ pokračoval ve vyjadřování lítosti Fenton. „Za celou organizaci Wild ale přejeme prvorodičům jen to nejlepší a především šťastné a zdravé dítě.“

Granlund putoval (v tomto případě jen pomyslně) v den uzávěrky přestupů z Minnesoty do Nashvillu výměnou za švýcarského útočníka Kevina Fialu. V novém působišti finského hokejisty, který coby mladík proslul florbalovou fintou v semifinále MS 2011 proti Rusku, mají vzhledem k jeho neobvyklé situaci pochopení.

„Až tě uvidím, tak tě uvidím,“ vzkázal Granlundovi manažer Predators David Poile. Sám je otcem i dědečkem, s novopečeným tátou ve svých řadách se tak snažil komunikovat citlivě.

„Prvních pět minut našeho hovoru vůbec nepadla řeč na výměnu. Zdůraznil jsem mu, jak důležitým je v tuhle chvíli pro svou ženu a dítě. Pro celou jeho rodinu je tohle velká chvíle,“ vžil se Poile do Granlundovy pozice a dodal: „O hokeji se víc pobavíme později.“

Na rozdíl od Granlunda už v dresu Nashvillu poprvé nastoupila jiná zvučná posila. Forvard Wayne Simmonds, kterého Predators získali z Philadelphie, však zůstal stejně jako zbytek týmu střelecky bezradný během poslední prohry 0:2 se St. Louis.

Tým z města hudebního stylu country však zůstává stále mezi nejlepšími v Západní konferenci. Což Granlund, jakmile jej rodinné povinnosti uvolní, nakonec možná i rád ocení.

Autor: