Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Byla to nesmyslná zákeřnost, měli to nařízené od trenéra. ‚Nesmysl,‘ brání se zlínskému nařčení sparťané

Sport

  6:00
praha - Do konce třetí třetiny zbývaly dvě sekundy, když zlínský gólman Jakub Sedláček přikryl puk a náhle se před ním strhla mela. Frustrovaní hokejisté Sparty neunesli výsledek 1:5, Zach Sill ve férové bitce boxoval s Michalem Poletínem, Jiří Černoch zákeřně napadl Daniela Gazdu. „Asi to měli nařízené od trenéra,“ přemítal Sedláček. A podobné myšlenky měli i jiní.

Nařídil Uwe Krupp hokejistům Sparty napadnout ty zlínské. foto: ČTK

Zlín překvapivě deklasoval Spartu, Litvínov vyhrál boj o první místo

Zlínský trenér Robert Svoboda na tiskové konferenci nazval závěr jednoznačného utkání „kaňkou“.

Pranic se mu nelíbilo, jak Černoch tloukl Gazdu, který se nijak nebránil a možná ani netušil, že vůbec v nějakém souboji figuruje. „Byla to nesmyslná zákeřnost.“

Sparťanský útočník Gazdu jedním ze svých úderů poslal na ledovou plochu, napadený hokejista zůstával dlouho ležet. Na kluziště dokonce přijela nosítka, byť jich nakonec nebylo třeba.

„Gazda je otřesený, víc nám k tomu řeknou odborníci. Incident nás mrzí i kvůli tomu, že nemáme široký kádr a těch zranění je moc,“ vzpomenul Svoboda, že kabina Zlína momentálně připomíná spíše lazaret.

Hokejisté Zlína se radují z branky.
Utkání 7. kola hokejové extraligy: HC Olomouc - HC Sparta Praha 5. října 2018 v...

Trenér hostů připustil, že násilná tečka za zápasem byla sparťanským cílem. „Když se člověk podívá na tu sestavu Sparty na ledě, tak tam asi byl nějaký jiný záměr (než hrát hokej).“

Takové podezírání namíchlo Jaroslava Nedvěda, jednoho z asistentů domácího kouče Uwe Kruppa.

„Cítím v tom nějaké obvinění. Přijde mi to nechutné takhle komentovat. Je nedůstojné na extraligové úrovni obviňovat trenéra soupeře, že posílá do hry hráče s cílem někoho zranit,“ ohradil se Nedvěd.

Být trenérem, udělám to samé, říká Sedláček

Nahlas uvažoval o tom, že Černoch a spol. byli nejspíše frustrovaní a že by se nejspíše něco seběhlo, i kdyby právě na ledě byli jiní borci než ti ze čtvrté pětky.

„Na milion procent od nás nepřišel žádný takový pokyn,“ zopakoval Nedvěd, že realizační tým žádnou ostrou dohru mače po sparťanech nechtěl.

„Nikdy jsem nezažil, že by nějaký takový pokyn padl. Ani jsem ho nedostal, ani jsem ho nevydal. Nestalo se mi to, ať už jsem hrál zrovna ve Finsku, Americe, Rusku nebo na Slovinsku.“

Obvinění přišlo až absurdní Lukáši Pechovi, jeden z tahounů domácí ofenzívy před novináři při krátkém rozhovoru řekl: „Aby šel někdo někoho úmyslně zranit, to snad nikdo nemyslí v dnešní době vážně.“

Zlín každopádně chce situaci ze 60. minuty dál řešit. „Nenecháme to jen tak,“ tvrdí Svoboda. „Náš hráč to nečekal, takové zákroky se normálně trestají, tak snad Černoch dostane stopku na pár zápasů,“ přeje Sedláček.

Byť Nedvěd jakékoliv pokyn popřel, zlínský gólman se před diktafony neostýchal říct, že s takovou taktikou souhlasí.

„Kdybych byl trenér, tak udělám to samé,“ přiznal.