130 let

Bobby Ryan odstartoval angažmá v Detroitu povedeně. | foto: Detroit Free Press.

‚Bylo mi ze sebe zle.‘ Ryan překonal hororové dětství i alkoholismus, teď střílí góly v Detroitu

Sport
  •   5:00
Praha - Před necelým rokem se objevil na ledě po několikaměsíční pauze. Když v prvním domácím utkání po návratu hattrickem sestřelil Vancouver, celá aréna v Ottawě vyvolávala jeho jméno. Americký útočník Bobby Ryan dělal, co mohl, ale slzám se neubránil. Po překonání složité životní etapy se totiž konečně mohl naplno věnovat tomu, co miluje.

Na podzim roku 2019 přistoupil stříbrný medailista z olympiády ve Vancouveru k nečekanému přerušení kariéry. Chtěl vyřešit své dlouhodobé psychické problémy, které navíc několik let neúspěšně zaháněl alkoholem.

Bobby Ryan odstartoval angažmá v Detroitu povedeně.
Bobby Ryan odstartoval angažmá v Detroitu povedeně.

„Uvědomil jsem si, že nevidím světlo na konci tunelu. Snažil jsem se to vyřešit sám, ale nešlo to. Dvacet dní jsem byl v pohodě, ale pak přišel jeden opravdu špatný den. Dostal jsem se do bodu, kdy jsem se styděl za to, že nejsem schopen být k dispozici své rodině. Bylo mi ze sebe zle,“ vysvětloval po čase, proč se rozhodl vyhledat odbornou pomoc.

Otec násilník

S démony bojoval už od dětství. A není se čemu divit. Narodil se pod jménem Robert Shane Stevenson. V říjnu 1997 mu jeho otec v opilosti zbil matku, která skončila v nemocnici se čtyřmi zlomenými žebry, frakturou lebky a propíchnutou plicí, za což byl obviněn z domácího násilí. Aby se vyhnul pobytu za mřížemi, sebral zbytek rodiny a utekl před policií z Kanady do Kalifornie, kde společně žili pod falešnou identitou.

„Nikdy jsem se s tím nevypořádal, pořád chodím na terapii. Jako dítě jsem se snažil to neřešit, v posledních letech se mi ale špatné vzpomínky začaly vracet. Pořád na tom pracuji, snažím se to překonat,“ vracel se Ryan ke složitému období svého života.

‚Virus účinkuje pouze v hotelovém pokoji, pokrytci.‘ Ovečkinova žena se pustila do vedení NHL

Jeho příběh vyvolal velké ohlasy mezi ostatními hráči. „Měl by na sebe být pyšný. Ohledně celé zkušenosti je otevřený, čímž může pomoct dalším lidem, kteří si procházejí něčím podobným. Ukázal velkou odvahu,“ ocenil bývalého parťáka z Ottawy Nate Thompson. 

Asociace novinářů NHL třiatřicetiletému forvardovi dokonce udělila trofej Billa Mastertona za oddanost hokeji, kterou v roce 2015 získal i Jaromír Jágr. „Tato cena patří mojí ženě a dětem. Je to vrchol práce, kterou jsme za posledních devět měsíců dosáhli. Díky nim je ze mě lepší manžel i otec,“ poděkoval své rodině.

Potřeboval nový začátek

Hlavní hrdina jednoho z nejsilnějších příběhů hokejové NHL na sebe upozorňuje i na začátku nové sezony. Tentokráte v dresu Detroitu. V úvodních třech zápasech se trefil hned čtyřikrát, což se v historii organizace ještě nikomu nepovedlo. V týmových statistikách patří třiatřicetiletému rodákovi z New Jersey první místo mezi střelci a třetí v celkové produktivitě.

„Začal opravdu skvěle. Je silný kolem brankoviště, umí podržet kotouč a má neuvěřitelný čích na góly. Nejvíce mě ale oslovilo, jaký je to člověk,“ pochvaloval si výkony předsezónní posily trenér Red Wings Jeff Blashill.

Ryan dle vlastních slov potřeboval nový začátek. Jeho sedmileté působení u Senators, které chvílemi připomínalo hollywoodský scénář, totiž neskončilo happy endem. Nejvyšší představitelé kanadského celku v létě učinili další krok na cestě za generační obměnou kádru a vyplatili Američana ze smlouvy.

V jeho neprospěch hrál věk, ale také roční plat ve výši 7,25 milionu dolarů. „Docela mě to šokovalo, ale rozhodnutí vedení chápu. Ottawa bude mít v mém srdci vždy speciální místo. Neustálá podpora ze strany klubu mě často dohnala k slzám,“ prohlásil Ryan.

Voráček neunesl kritiku, jeho vulgární výpad zahýbal NHL. Fanoušci mu tleskají, experti tápou

Pravdou je, že v hlavním městě kolébky hokeje nenavázal na své předchozí výkony v dresu Anaheimu. Ducks si silového křídelníka vybrali z druhé pozice draftu v roce 2005, před ním šel na řadu pouze Sidney Crosby. 

V Kalifornii vytvořil údernou a pro soupeře mimořádně nepříjemnou lajnu s Ryanem Getzlafem a Corrym Perrym, čtyřikrát po sobě v základní části překonal hranici třiceti vstřelených branek. V Senators byl vyměněn v roce 2013, o necelé čtyři roky později se podílel na postupu do finále Východní konference.

V Detroitu má zatím podepsáno na jednu sezonu, během níž si vydělá milion dolarů. „Přesvědčil mě telefonát s generálním manažerem Stevem Yzermanem. Mluvili jsme spolu pětačtyřicet minut. Poté jsem došel k závěru, že už nepotřebuju jednat s nikým jiným,“ vysvětlil své rozhodnutí americký útočník.

Při úspěšném restartu si Ryan užívá také menší pozornost médií, než které byl vystaven v Ottawě, kde lidé hokejem žijí čtyřiadvacet hodin denně. Jeho forma na začátku sezony by ale v tomto ohledu mohla představovat problém. „Asi musím přestat dávat góly, aby se to nezměnilo,“ pojal aktuální situaci s humorem.

Autor: Vojtěch Tůma