Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čechům se v polovině NHL vede. Daří se mladíkům Pastrňákovi, Vránovi a Hronkovi

David Pastrňák (uprostřed) se raduje z gólu se svými parťáky z útoku. foto: Reuters

PRAHA - Jak si vedou čeští hokejisté v polovině sezony NHL? Pastrňák patří do špičky mezi střelci i v bodování, brankáři Mrázek, Rittich a­ Francouz jsou jedničkami.
  8:00

Washington prohrával v poslední minutě se San Jose 2:4. Díky gólu Vrány však předvedl senzační obrat

Jednou to vydržte. Zapněte v noci televizi a sledujte počínání Davida Pastrňáka v NHL. Nebojte, neusnete. Český útočník v dresu Boston Bruins vás bude moc bavit. 

Neunavitelným elánem, energií i sebevědomím. Co on si dovolí na ledě, na to nikdo z jeho dalších krajanů ani nepomyslí. „Není nafoukaný, prostě si věří,“ hodnotí ho Aleš Pařez, s nímž Pastrňák v létě dře na fyzičce.

S velkou pravděpodobností se zapíše i do statistik, jen v deseti zápasech současné sezony nebodoval, začátkem roku jako první hráč v lize nastřílel přes třicet branek! 

Spolu s asistencemi to v úterý po 43 zápasech stačilo na čtvrté místo za uznávanými Connorem McDavidem, Leonem Draisaitlem a­Nathanem MacKinnonem.

Kapitánem pro utkání hvězd

Dočká se český zástupce v ­NHL zase jednou individuální trofeje? Po ceně za vytrvalost a­oddanost hokeji pro Jaromíra Jágra v roce 2016 zeje už několikaletá mezera.

Pastrňák může reálně pomýšlet na ocenění pro nejlepšího střelce, teoreticky může vyhrát bodování celé ligy, ovládnout hlasování o­nejužitečnějšího člena týmu základní části, či dokonce play off, pokud mu bude přáno.

A to minimálně ze strany fanoušků je, vždyť ho zvolili kapitánem Atlantické divize pro utkání hvězd na konci ledna! Šéfovat bude borcům jako Jack Eichel, Auston Matthews, Victor Hedman nebo Shea Weber.

Pořádná důvěra, byť jen pro exhibici. Především to leccos vypovídá o uznání, jakému se Pastrňákovi i v zámoří dostává.

Co další Češi?

Pevnou pozici jako on má jen pár dalších krajanů. Pochopitelně spoluhráč David Krejčí, jenž vede už několik let druhý útok­ Bruins. 

Stejnou dobu ovšem hledá stabilní parťáky na křídlech. Nejvíce mu sedí právě Pastrňák, jenže k němu se dostane jen přes zranění Patrice Bergerona.

V lídra vyrostl v sedmé sezoně v NHL Tomáš Hertl, jenže nový asistent kapitána moc radosti neprožívá. Jeho týmu San Jose Sharks se hrubě nedaří a patří k­nejhorším.

V zapeklité situaci se ocitl i třicetiletý Jakub Voráček, který s­Philadelphií tradičně bojuje o­pozice pro play off. A je s podivem, že i přes osmimilionový plat zůstává jeho čas na ledě průměrně mezi šestnácti a sedmnácti minutami.

Více radosti poznávají jiní. V­ průlomové sezoně se ocitli útočníci Jakub Vrána, Martin Nečas a obránce Filip Hronek. „Převzal jsem zodpovědnost. A těší mě to,“ říkal v prosinci mladý bek.

Útočník Washingtonu Jakub Vrána (vpravo).
David Pastrňák bodoval v NHL v sedmém utkání v řadě.

Po jeho boku využívá první pořádnou šanci detroitský Filip Zadina a na zámořský hokej se výborně adaptoval Dominik Kubalík. Ten by měl v pohodě překonat dvacetigólovou hranici, do poloviny základní části jich stihl dvanáct.

Takovému Vránovi zase patří místo na levém křídle druhé formace silných Washington Capitals, vyrůstá trochu v pozadí Alexandra Ovečkina, takže se nedostává často na přesilové hry, přesto měl v úterý na kontě už osmnáct branek (jeho maximum je dvacet čtyři z loňska).

Ze třiceti dvou Čechů, kteří nastoupili v této sezoně NHL, získali výborné pozice především všichni tři brankáři. Petr Mrázek i ­David Rittich jsou v Carolině, respektive Calgary jasnými jedničkami. 

Jejich kolega Pavel Francouz zase udivuje výtečnými výkony za Colorado a pomaličku vytlačuje německého konkurenta Philippa Grubauera. „Dobře vím, kolik mě to stálo úsilí,“ potvrdil Francouz tvrdou dřinu v listopadu.

A stejně jako další krajané, i on zanechává mezi nejlepšími razantní stopu. Buďme za ni v období ústupu rádi.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...