Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Černý jestřáb ustoupit nechce. Změní Blackhawks a Redskins názvy, nebo si je obhájí?

Útočník David Kämpf (64) oslavuje s Jonathanem Toewsem (19) gól proti Vancouveru v třetí třetině. foto: Reuters

Chicago - Majitelé Chicaga Blackhawks a Washingtonu Redskins jsou pod rostoucím tlakem. Různé organizace bojující za práva původních obyvatel USA totiž žádají změnu jejich názvů, podle nich jsou totiž urážlivé a rasistické.
  17:55

Požadavky na přejmenování slavných amerických sportovních klubů přišly poté, co v uplynulých týdnech Spojené státy zažívají protesty hnutí Black Lives Matter (na životech černých záleží), jež odstartovalo úmrtí černocha s kriminální minulostí George Floyda po zákroku bílého policisty. Při následných násilnostech jen v Chicagu zemřelo 17 lidí.

Washington Redskins
Hokejisté Chicaga. Uprostřed na snímku je Jonathan Toews.

Ve světle současné situace v USA už o změně názvu vážně uvažuje celek amerického fotbalu Washington Redskins (Rudokožci) či baseballový tým Cleveland Indians, který se už navíc minulý rok vzdal loga se šklebícím se indiánem.

Jestřábi se brání

Jediný z týmů, kterých se situace přímo dotýká, a nehodlá měnit název ani logo, je hokejové Chicago Blackhawks.

Jeho představitelé argumentují tím, že jde o poctu slavné osobnosti americké historie. Když si totiž před necelými sto lety založil Frederic Mclaughlin hokejový klub, pojmenoval ho podle americké jednotky, ve které bojoval za první světové války.

Jméno Černého jestřába, slavného náčelníka Sauků, nesla 86. pěší divize.

„Tato historická osobnost inspirovala celé generace Američanů,“ hájí se klub NHL, jehož barvy oblékají i čeští útočníci Dominik Kubalík a David Kämpf.

Debaty o indiánovi na hrudi Blackhawks se táhnou už několik let, s novou vlnou nepokojů v USA opět protesty proti přejmenování zesílily, Chicago si ale stojí za svým.

Nehodlá jít cestou velkých značek, které si pod tlakem společnosti odstraňují ze svých výrobků podobizny Afroameričanů s vidinou toho, že se jim to často může ekonomicky vyplatit.

„Uvědomujeme si, že mezi respektem a neúctou je tenká linie. A do budoucna se budeme ještě důrazněji snažit šířit osvětu o historickém významu Černého jestřába a také původního amerického obyvatelstva jako celku,“ vysvětlují představitelé klubu v oficiálním prohlášení.

Redskins tlačí sponzoři

Když majitel týmu amerického fotbalu Washington Redskins Dan Snyder klub v roce 1999 kupoval, změnu názvu odmítal. Teď je ale pod stále větším tlakem významných sponzorů a po devadesáti letech, co se washingtonský celek takto jmenuje, připustil, že změnu názvu zváží.

Zásilková společnost FedEx, jež žádá změnu, je totiž jedním z nejvýznamnějších partnerů klubu, po kterém je pojmenovaný název stadionu Redskins, za což do klubové kasy ročně připluje 7,6 milionu dolarů. Problémy mají ale i další sponzoři, např. firma Nike začala ze své nabídky odstraňovat všechny produkty, na nichž se nechtěný výraz vyskytuje.

Společnost vyrábějící převážně sportovní oblečení navíc obdržela s dalším důležitým partnerem PepsiCo výzvu podepsanou zástupci přibližně 90 investičních firem s odhadovaným obratem zhruba 620 miliard dolarů s tím, aby s klubem přerušily veškeré kontakty, dokud ke změně názvu nedojde. Při možné ztrátě tří majoritních sponzorů tak washingtonskému celku reálně hrozí výrazné finanční problémy, se kterými je spojený i odchod klíčových hráčů.

Ustoupí trojnásobní vítězové Super Bowlu nátlaku?

Autor: