Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Červenka: V NHL jsem prožíval nejhorší chvíle kariéry

Sport

  6:00
Do NHL odcházel jako jeden z nejlepších hokejistů Evropy. Zámořská soutěž byla jeho velkým snem, český reprezentant Roman Červenka (27) v ní ale vydržel tři měsíce. Loni v létě podepsal roční kontrakt s Calgary, jenže trenér vkládal důvěru do jiných hráčů. Proto vysněnou soutěž opustil a vrátil se do KHL.

Roman Červenka z Calgary Flames. foto: ČTK

LN Bylo překvapením, že jste v NHL skončil tak rychle a podepsal tříletou smlouvu s Petrohradem. Proč jste se tak rozhodl?
Nevím, jak by to dopadlo v NHL. Na nabídky bych musel čekat do července, kdy se otevře trh s volnými hráči. Ale celkově jsem byl ze sezony v Calgary zklamaný a ztratil důvěru. Neměl bych jistotu, kolik bych v novém týmu dostal příležitostí, a se smlouvou, kterou bych nemohl podepsat bůhvíjak velkou, by bylo těžké se prosadit. Přišla nabídka z Petrohradu, pro mě jednoho z nejlepších klubů v Evropě, a tu jsem neodmítl.

LN Lev prohlásil, že o vás měl zájem a předložil vám nabídku na přibližně 65 milionů korun. Angažmá v Praze jste nezvažoval?
Pro mě byla prioritní NHL a KHL jsem začal řešit až poté, co Petrohrad ze Lva koupil má práva.

Červenka v NHL

  • Zápasů: 39
  • Gólů: 9
  • Asistencí: 8
  • Bodů: 17
  • +/-: -13
  • Střel: 51
  • Čas na ledě: 13:08

LN NHL byla vaším snem. To pro vás asi muselo být těžké rozhodování opustit ji po jedné zkrácené sezoně, že?
Nebylo to jednoduché, chtěl jsem tam zůstat, ale pak jsem si dal plusy a minusy dohromady a rozhodl se. Mrzelo mě, že jsem nemohl počkat do července a porovnat nabídky, Petrohrad ale čekat nechtěl. Klíčový vliv na rozhodování mělo velké zklamání z Calgary.

LN Byla to tedy pro vás úleva, když jste tam skončil?
Jsem rád, že jsem si NHL alespoň zkusil. Úlevu jsem necítil, opravdu to bylo těžké rozhodnutí. Spíš jsem si ale oddechl, když už jsem kontrakt v Rusku podepsal, protože jsem nad pro a proti přemýšlel čtyřiadvacet hodin denně.

LN Lze tedy říct, že jste zvolil jistotu? V KHL jste stále považován za jednoho z nejlepších útočníků.
Ano, ale takto jsem se na to nedíval. Mně by nevadilo bojovat o místo, jde o to, že mě nebavil hokej. Chci být platný pro tým, a když nikdo nechtěl, abych hrál, tak to bylo těžké. Kdybych další roky seděl na lavičce, tak nejde o finance, ale o pocit. V Calgary jsem si hokej neužíval a to mně vadilo nejvíc.

LN Překvapilo vás to i samotného, že jste nedostával tolik příležitostí v zápasech? Vedení klubu bylo z vašeho příchodu nadšené.
To určitě ano. Když jsem podepisoval smlouvu, tak všechno bylo jinak. Důležitou věcí ovšem je, že tehdy ještě mužstvo nemělo trenéra. I tak jsme byli domluveni na určitých věcech, i když je jasné, že se odvíjely i od mých výkonů, ale ty se nedodržovaly, což mě mrzelo. Bez prostoru na ledě je pak těžké se prosadit.

LN Jak jste tuto roli v sedmadvaceti letech přijímal? Z Evropy jste byl zvyklý na klíčové postavení v týmu.
Bylo to těžší, než kdyby mi bylo dvacet. Snažil jsem se dělat pořád to samé: nemyslet na to, pracovat tak, abych hrál co nejlépe, nic jiného mi ani nezbývalo. Byl jsem alespoň rád, že zkrácená sezona trvala jen tři měsíce. Nevím, jestli bych takhle vydržel celý rok. Za posledních asi deset let to určitě byly nejtěžší chvíle kariéry. Té zkušenosti ovšem rozhodně nelituji.

LN Nemohla být překážka ve vaší znalosti anglického jazyka? Minimálně ze začátku vám třeba rozhovory překládal spoluhráč Jiří Hudler.
To ne. Pokud chtějí, něco si vždycky najdou, ale nemyslím si, že by to byl problém.

LN Objevil se i názor, že tím, jak vás točili sestavou, zkoušeli vaši psychickou odolnost. Vnímal jste to také tak?
To nevím. Bral bych to ve chvíli, kdyby mužstvo šlapalo... Ale my prohrávali. Trenér tým jednoduše postavil na jiných lidech a těm věřil. Nic jiného v tom nevidím.

Červenkovy dva góly do sítě Nashvillu

LN Zkoušel jste si třeba s koučem Hartleyem nebo generálním manažerem promluvit?
Během sezony jsem o tom samozřejmě s trenérem mluvil, ale necítil jsem, že by se po našem rozhovoru někdy něco změnilo.

LN Už můžete porovnávat dvě nejlepší soutěže na světě NHL a KHL, jaké jsou rozdíly?
Hlavní věcí je zázemí a servis. V zámoří je úplně na jiné úrovni než to, co jsem zažil v Rusku. Vše je pak jednodušší a člověk se může soustředit jen na hokej. Hra se těžko srovnává, největší rozdíl je samozřejmě v rozměrech kluziště. Na menším je rychlejší a na vše je méně času.

LN V Kanadě je na hráče velký tlak především ze strany médií, pociťoval jste ho?
Ani ne, byl hlavně na ty, kteří brali velké peníze. Měl jsem nováčkovský kontrakt, tudíž jsem žádný tlak nevnímal a staral jsem se jen sám o sebe a o to, abych hrál co nejlépe.

LN Teď vás čeká Petrohrad, velký evropský klub. Jaká máte očekávání?
Těším se, vím, že tým má velké ambice. Od doby, co Kontinentální liga vznikla, nevyhrál titul, což mě hodně láká.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...