Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Červenka se těší do NHL. Bude mít oblíbenou desítku

Sport

  18:08
CALGARY - S oblíbeným číslem deset na dresu vstoupí do zámořské části své hokejové kariéry útočník Roman Červenka, který si premiérou v NHL splní svůj dětský sen. V Calgary již absolvoval představovací tiskovou konferenci. Vedení Flames na ní znovu potvrdilo, že Červenku považuje za hráče připraveného na vstup do slavné soutěže a chce na bývalou oporu Omsku spoléhat.

Omsk (Roman Červenka) foto: ČTK

Červenka se nabídky z NHL dočkal přesto, že neprošel draftem. "NHL pro mě byla odmalička snem. Je to nejlepší liga na světě a vždycky bude," uvedl šestadvacetiletý mistr světa z roku 2010, s nímž kanadský klub podepsal začátkem května roční kontrakt. Se všemi bonusy se může vyšplhat až k částce 3,775 milionu dolarů.

"Dva či tři roky zpátky jsem měl v Čechách opravdu dobré sezony a začal o mě být zájem z NHL. Tehdy jsem poprvé věřil, že to jednou může vyjít," připomněl Červenka, kdy poprvé začal po NHL skutečně pošilhávat.

"KHL je dobrá liga, ale myslím, že NHL se nemůže nikdy vyrovnat," vysvětlil Červenka, proč se rozhodl opustit Avangard, pro který byl klíčovou oporou, a zamířit do zámoří. "Já přišel proto, že jsem chtěl udělat zase krok dál a hrát tu nejlepší soutěž na světě. Teď se budu snažit tady uspět," doplnil Červenka.

Psali jsme...

Od klubu by k tomu měl dostat prostor. Vedení Flames již dříve avizovalo, že s Červenkou počítá na pozici do prvních dvou útočných formací a věří, že právě s přispěním českého útočníka se Plamenům podaří po třech neúspěšných sezonách opět proklouznout do play off.

"Samozřejmě od něho hodně očekáváme a hodně v něho věříme," uvedl na adresu pražského rodáka generální manažer Jay Feaster. "Myslíme si, že je na NHL připravený a že navíc bude i velmi platným hráčem," věří Feaster.

Nejdůležitější podle Červenky bude přizpůsobit se velké rychlosti a tempu NHL na užším hřišti. "Na všechno je tady méně času, ale já s tím počítám a doufám, že ta adaptace bude co možná nejrychlejší a brzy se přizpůsobím," ujistil Červenka.

Červenka piluje angličtinu

Určitý klid by mu při premiéře měla dodat oblíbená desítky na dresu. "Desátého prosince jsem se narodil a desítku jsem měl odmalička. Dříve ji nosil i můj táta. Každý má své oblíbené číslo a pokud ji můžu mít, tak jsem rád, že ji mám a vždycky se v ní cítím lépe," zdůvodnil Červenka zámořským novinářům, proč stál zrovna o zmíněné číslo.

Vypořádat se naopak bude muset s jazykovou bariérou. Angličtinu se teprve učí. "Malý problém to zpočátku asi bude, ale já se snažím dělat vše proto, abych se naučil co nejdřív a doufám, že spoluhráči i čeští kluci mi trošku pomůžou," řekl Červenka, který v klubu narazí i na krajany Romana Horáka a Jiřího Hudlera.

Zatímco Horák ve městě, které v roce 1988 uspořádalo zimní olympijské hry, působil již v minulé sezoně, Hudler se s Flames dohodl začátkem července na čtyřletém kontraktu z pozice volného hráče. "Bylo to pro mě trošku překvapení. Nečekal jsem, že budu mít vedle sebe v jednom týmu takového blízkého kamaráda. S Jirkou jsme kamarádi už dlouho kamarádi a jsem moc rád, že tu je," pochvaloval si Červenka Hudlerův příchod.

Přestože v zámoří pobývá teprve pár dnů, je podle něho dobře patrné, že Calgary je typické hokejové město. "Bylo to vidět i z toho, když jsem se díval na NHL. Jde o kanadské město, které bude žít hokejem a já se na to strašně těším," prohlásil Červenka, který rovněž zdůvodnil, proč si vybral právě nabídku od Calgary. "Líbilo se mi, jak staví tým. Od začátku se mi líbilo to jednání i vize, jak hrát hokej. Věřím, že do toho mohu dobře zapadnout," dodal Červenka.

Autor: