130 let
Jan Hejda na lavičce Colorada.

Jan Hejda na lavičce Colorada. | foto: ČTK/AP

Marné čekání na smlouvu. NHL opouštějí Češi i Slováci

Sport
  •   7:30
PRAHA - Jaromír Jágr se v NHL drží navzdory vysokému hokejovému věku, celkově však počet českých hráčů v zámoří klesá. I letos se našlo pár borců, kteří ze slavné soutěže vypadli, řada dalších to v ní má nahnuté. Ještě hůř jsou na tom Slováci.

Martin Erat celé léto marně čekal na nabídku, až se nakonec rozhodl, že půjde vydělávat peníze do ruského Omsku. Přitom už má v NHL odehrané roky a věkově ještě nepatří mezi vyložené veterány. Jeho zámořská etapa tak s největší pravděpodobností nadobro skončila.

Kometa stojí o Havláta. Musí se ale ozvat sám, prohlásil Hadamczik

Není sám, jeho vrstevník a jmenovec Martin Havlát dopadl podobně - neuspěl na zkoušce na Floridě. U obou platí totéž: jejich výkonnost šla v posledních sezonách dolů, pár klubů to s nimi ještě zkusilo, ale další už riskovat odmítly.

Pozice v zámoří nejspíš nadobro vyklidil i obránce Jan Hejda, jenž zkoušel štěstí na kempu Chicaga. A pak je tu dost hokejistů, kteří žijí na hraně nejistoty.

Zpátky do Evropy

Podobně jsou na tom Slováci. Nebo vlastně ještě hůř. Není to myšleno jen číselně nebo, chcete-li, statisticky, protože hráčským zastoupením Česku nemohli nikdy konkurovat. Jde o to, že se v NHL neudržel třeba Andrej Meszároš, který je u našich východních sousedů považovaný za jednoho z nejlepších beků v zemi.

Devětadvacetiletý obránce skončil v Buffalu a nikdo jiný o něj neměl zájem. Neujal se ani v Coloradu, kde během léta bojoval na testech. Teď to vypadá, že bude následovat Erata a zamíří zpátky do Evropy.

Popravdě: v souvislosti s Meszárošem se hovořilo už během květnového mistrovství světa o zájmu extraligového Třince. Tehdy se ta informace zdála jako přitažená za vlasy, nyní je opravdu možné, že ho fanoušci ve Slezsku skutečně uvidí.

I když je reálnější, že dá přednost lukrativnější nabídce z KHL. „Odhaduju, že se rozhodne někdy během první reprezentační přestávky. Ale možná i dřív. Andrej se teď ale musí dát dohromady po drobném zranění,“ řekl pro hokej.cz jeho agent Vladimír Vůjtek mladší, jenž nezastírá, že angažmá v zámoří je pasé.

Podobně jako u jiného Slováka Tomáše Kopeckého. I on hokejově uvadá, velké kritice čelil i na šampionátu v Ostravě, kdy se dokonce nevešel na soupisku. V NHL marně čekal na šanci. Ta přišla v podobě pozvání na přípravný kemp Chicaga, ale dopředu bylo jasné, že šance uspět je minimální.

Na kempu v Chicagu se mimochodem protočilo celkem pět Slováků, ale žádný z nich si místo nevybojoval. Jedním z nich i zkušený bek Ľubomír Višňovský, který v NHL nechyběl dlouhých 15 let. Teď se hovoří o tom, že by mohl posílit Slovan Bratislava.

„Když jsem přišel do kempu, druhý den podepsal kontrakt Michal Rozsíval. Bylo mi jasné, že moje šance shořela. Přesto mě viděly i jiné týmy a není vyloučené, že se do NHL vrátím,“ doufá 39letý bek.

Slováci v NHL? Už brzy pod deset

Počet slovenských hráčů v zámoří vytrvale klesá a brzy spadne na jednociferné číslo. Je to nezadržitelná tendence, která se v nejbližší době nezmění. „Chvíli to potrvá. Možná za pět, sedm let se objeví nějací noví mladí talenti a protlačí se tam. Bohužel, zaspali jsme dobu a dlouho nevychovali žádné hráče,“ říká Višňovský.

Spíš je to však zbožné přání, protože z NHL vypadávají i hokejisté, kteří jsou na Slovensku považovaní za největší talenty. Jedním z nich je Richard Pánik, o kterého ztratilo zájem Toronto. Klub ho poslal na farmu poté, co si ho z listiny volných hráčů nechtěl stáhnout žádný jiný klub.

Stejně mohou dopadnout i jiní včetně některých Čechů - například Jiří Tlustý dostal v New Jersey zřejmě poslední šanci ukázat, co v něm je. Pokud ji nevyužije, za rok ze zámoří zmizí.

Autor: