130 let

Češi se proti Itálii představí v historických dresech. | foto: ČTK

Češi nastoupí v retro dresech

Sport
  •   11:00
QUÉBECK - Bude to velice speciální záležitost. V noci na zítřek v duelu proti Itálii oblečou čeští reprezentanti historické retrodresy, jaké nosili jejich slavní předchůdci, když vyhráli pro tehdejší Československo první titul mistrů světa v roce 1947. "Vybral jsem si docela dobrý rok. Sto let hokeje, mistrovství světa v Kanadě. A ještě dostaneme retro dresy. Je to paráda,“ usmíval se útočník Patrik Eliáš.

Čeští hráči se těší, až přetáhnou přes hlavu červené dresy s bílými pruhy kolem límce a lvem na prsou. "Dres je nádherný,“ říká mladík Tomáš Fleischmann.

"Historie je velmi důležitá pro vývoj budoucnosti a každý by si měl uvědomit, odkud jsme přišli,“ povídal Eliáš.

S nápadem představit během světového šampionátu v Kanadě staré dresy přišla Mezinárodní hokejová federace, která letos slaví sté výročí založení. Na jednotlivých státech pak ponechala, jakou variantu zvolí.

"Zvažovali jsme dres z olympijského Nagana nebo ze zlaté éry v sedmdesátých letech,“ vysvětloval generální sekretář hokejového svazu Martin Urban. Nakonec vyhrála pocta prvním zlatým hokejistům české historie. "Je to oslava sto let hokeje, tak jsme vybrali starší dres,“ vysvětlil Urban.

Autor: Martin Prachař