Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Češi přišli o body i o Eliáše

Sport

  7:36
QUÉBECK - Čeští hokejisté prohráli v závěrečném utkání v osmifinálové fázi mistrovství světa v Québeku se Švédskem 3:5 a ztratili šanci na prvenství ve skupině E. Zápas rozhodl v 56. minutě útočník Patric Hörnqvist a v závěru v power play potvrdil výhru Seveřanů svou druhou trefou v utkání Marcus Nilson.

Proti Švédsku se nám nikdy nedařilo. foto: AFP

Pokud Rusko v pondělí netratí bod se Švýcarskem, utkají se svěřenci kouče Aloise Hadamczika ve středečním čtvrtfinále opět se Švédskem.

Češi nakonec nastoupili v brance s Hniličkou, přestože kouč Hadamczik zvažoval pro týmovou jedničku i odpočinek. Premiéru na mistrovství světa si ale odbyl v centru čtvrtého útoku karlovarský Skuhravý a do hry se vedle něj vrátil i Klepiš. Post třináctého útočníka zbyl na Kohna a jen na tribunu usedli Krejčí a Hanzal.

Švédové postrádali v obraně potrestaného Murrayho i zraněného kapitána Jönssona, naopak naskočil bek Stralman, který oproti informacím oficiální stránek IIHF nakonec trest za potyčku s Rusem Kovalčukem nedostal.

Češi začali aktivněji ani jeden z týmů se však dlouho nedokázal prosadit. Ve 27. minutě se ale radovali z úvodního gólu Švédové, když se lehce protlačil před branku Stralman. Nejdříve bekhendem Hniličku neprostřelil, ale druhý pokus už skončil v české brance. Pak se oba týmy dlouho přetahovaly o výsledek. Náš tým přišel o naději na zvrat až v závěrečné power play. Předtím však ztratil ještě Eliáše, ten se při nárazu o branku zranil. Chvíli dával českou hvězdu na střídačce dohromady fyzioterapeut Kolář, ale potom odjel kulhající útočník do kabiny.

Výsledek

Česká republika - Švédsko 3:5 (0:0, 2:2, 1:3)

Branky a nahrávky: 32. Eliáš (T. Kaberle, Erat), 39. Kotalík (Eliáš, T. Kaberle), 50. Fleischmann (J. Hlinka) - 27. Stralman, 34. Nilson (Ekman, Fernholm), 42. Weinhandl (Martensson), 56. Hörnqvist (Nilsson, Bäckström), 60. Nilson. Rozhodčí: Partanen (Fin.), Pellerin (Kan.) - Schröter (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:7. Využití: 2:0. Diváci: 8000.

Autoři: ,