Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Češi pro NHL dozrávají později. V probíhající sezoně jich naskočilo zatím jen 31, často patří k oporám

Snová smlouva pro českého pracanta: Radek Faksa nikdy nebude králem produktivity, na ledě má úplně jiné úkoly. Otravovat život nejlepším útokům soupeřů, chodit na oslabení a vyhrávat důležitá vhazování. Český centr svou roli zvládá náramně, což vědí i v Dallasu. Pětiletý kontrakt s ročním platem 3,25 milionu dolarů budiž jasným důkazem. foto: Webové stránky NHL.

Praha - Ústup českého hokeje ze slávy patří k často propíraným tématům. A vzhledem k nepříliš lichotivým vyhlídkám nás podobné debaty neopustí ani v blízké budoucnosti. Nelepšící se situaci potvrzují neuspokojivé výsledky mládežnických reprezentací, ale také klesající počet hráčů v NHL. Na začátku tisíciletí se po zámořských kluzištích prohánělo více než sedmdesát Čechů. V této sezoně jich do akce naskočilo pouze 31, což je nejhorší výsledek od sezony 1994/95.
  5:00

Nic světoborného v porovnání s 46 Rusy, 55 Finy a 96 Švédy. Navíc se dá předpokládat, že české zastoupení v elitní hokejové společnosti neporoste. Schválně si projděte soupisku reprezentační dvacítky z posledního světového šampionátu. Kdo z kádru trenéra Mlejnka by mohl z fleku stačit tempu McDavida, Matthewse nebo Panarina? Nikdo. To ale neznamená, že z Myšáka, Teplého a dalších mladíků nemohou vyrůst kvalitní hráči.

O českých hokejistech je totiž dobře známo, že dozrávají později. Názorným příkladem je Pavel Zacha. New Jersey z něj před šesti lety udělalo prvního Čecha v elitní desítce draftu od roku 2007. Jeho vstup do NHL provázela velká očekávání. Jenže zatímco hráči jako Mikko Rantanen, Mathew Barzal, Kyle Connor nebo Brock Boeser, kteří na dražbě talentů přišli na řadu až po něm, se okamžitě zařadili mezi opory svých týmů a sbírali body po hrstech, rodák z Brna svůj potenciál nenaplňoval.

Radim Zohorna slaví svůj první gól v NHL
Jakub Voráček rozhodl o výhře nad Rangers.

Jeho role se začala měnit až v minulém ročníku. Vylepšil si osobní maxima, když během zkrácené základní části posbíral osm branek a 24 přihrávek. Ukázal, že nemusí být řazen do škatulky hráčů, kteří jen brání nejlepší lajny soupeře. A v tomto trendu pokračuje i letos, s 19 body je nejproduktivnějším hráčem Devils. „V každém zápase je vidět. Góly i asistence mu skáčou rychleji než v minulosti,“ chválil svého následovníka Patrik Eliáš, legenda New Jersey.

Že na tom český hokej není tak špatně, jak se tvrdí, neukazuje jen Zacha. Důležitou roli v týmech mají i další krajánci. Dominik Kubalík navazuje na famózní první sezonu v NHL, během níž nastřílel 30 branek a ucházel se o Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka. Martina Nečase vyhlásili jednou ze tří hvězd prvního březnového týdne. V Carolině se dostal do elitní přesilovkové formace, roste z něj opravdová osobnost. „Čím dál víc vyniká jeho hbitost a šikovnost - vlastnosti, které z něj dělají výjimečného hokejistu,“ pochvaloval si kouč Hurricanes Rod Brind’Amour.

Jakub Vrána sice ve Washingtonu pořád trochu doplácí na přítomnost zkušenějších kolegů v čele s Alexandrem Ovečkinem, ale i přes menší prostor na ledě se pravidelně prosazuje. Po zisku Stanley Cupu v Tampě neuvěřitelně roste Ondřej Palát, s 31 body nejproduktivnější Čech dosavadního průběhu této sezony. A o hráčích, jako jsou Davidové Krejčí a Pastrňák, Tomáš Hertl nebo Jakub Voráček, se vůbec nemusíme bavit.

Pokud hokejisté z NHL dostanou zelenou pro nadcházející olympijské hry v Pekingu, bude mít Filip Pešán mezi útočníky z čeho vybírat. Nemá k dispozici jen produktivní borce, ale také dříče jako Radka Faksu nebo Ondřeje Kašeho, kteří vynikají v oslabení a soupeři dokážou hru co nejvíce znepříjemnit.

Naopak v zadních řadách taková konkurence nepanuje, do této sezony NHL naskočilo jen šest českých obránců. Ofenzivními schopnostmi vyčnívá stále teprve třiadvacetiletý Filip Hronek, ostatní zaujmou spíše příkladnou pracovitostí. Radim Šimek, Michal Kempný ani Jan Rutta nikdy neprošli draftem. Nabídku ze zámoří obdrželi až po svých pětadvacátých narozeninách teprve na základě výborných výkonů v české extralize a národním týmu. Zkrátka dozráli později, stejně jako Zacha.

Trenéři od nich neočekávají překonávaní bodových rekordů, ale i tak si jejich přínosu velmi cení. Washington se nebál s Kempným, kterého poslední dobou brzdí zdravotní problémy, podepsat čtyřletý kontrakt. San Jose si na stejně dlouhou dobu pojistilo Šimka. Rutta nastupuje v první formaci Tampy vedle Victora Hedmana, jednoho z nejlepších obránců současnosti.

Lehce upozadění zůstávají v tomto ročníku zámořské soutěže čeští gólmani. Pavla Francouze zatím nepustilo do hry zranění, Petr Mrázek stihl odchytat jen čtyři duely. David Rittich si důvěru trenérů Calgary vysloužil čtrnáctkrát, mluví se o jeho výměně.

Celkově však o brankáře nemáme nouzi a na výsluní se derou nová jména. Dlouhé čekání na šanci v NHL se vyplatilo Vítku Vaněčkovi, který podává ve Washingtonu stabilní výkony. Premiéru mezi hokejovou elitou má za sebou také Dan Vladař. Jeho fantastický zákrok proti Pittsburghu oblétl celý svět. Lukáš Dostál září ve farmářské AHL a říká si o pozvánku do Anaheimu.

Budoucnost sice zatím nevypadá nikterak růžově, ale momentálně má český hokej pořád kde brát. Proto by byla velká škoda, kdyby se nadcházející olympijský turnaj odehrál bez těch největších hvězd. Výběry Kanady, Spojených států amerických nebo Švédska by sice vypadaly opravdu našlapaně, ale s Pastrňákem, Voráčkem nebo Hronkem se Češi nemusí bát nikoho.