Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Češi rozdrtili Bělorusy

Sport

  20:39
TŘEBÍČ - Čeští hokejisté zahájili úspěšně zápasovou přípravu na mistrovství světa a v Třebíči dnes rozdrtili Bělorusko 7:2. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika rozhodli už v úvodní třetině, kterou vyhráli 4:1. I v sedmém vzájemném utkání v historii s tímto soupeřem slavili Češi výhru. Odveta se hraje ve čtvrtek od 18:00 v Havlíčkově Brodu.

Český reprezentant Michal Kohn atakovaný Bělorusem Sergejem Kolosovem (vpravo) při nájezdu na branku Dmitrije Milchakova. foto: ČTK

Český tým nastoupil při absenci řady opor při rozehraných soutěžích se šesti reprezentačními nováčky - gólmanem Kopřivou, obránci Mojžíšem, Kundrátkem a útočníky Krenželokem, Cetkovským a Šindelem. A při úvodní třetině se hned tři z nich zapsali mezi střelce. Skóre otevřeli domácí v 6. minutě. Po Jánského střele ještě neuspěl z dorážky Cetkovský, ale vzápětí opět po přihrávce litvínovského útočníka zamířil přesně z mezikruží Krenželok a puk se odrazil o pravou tyčku do branky.

Celek amerického kouče Frasera si vytvořil první nápor až po čtvrt hodině hry při dalším Mojžíšově trestu, ale pak opět Bělorusové faulovali a hráli dalších 68 vteřin ve třech proti pěti. Přesto se v době, kdy hráli už ve čtyřech v poli, dočkali snížení díky přesně trefě obránce Švedova. Hned za 22 vteřin ještě v pokračující přesilovce dorážkou vrátil tříbrankové vedení českému výběru další debutant Cetkovský.

Běloruský gólman ve 25. minutě opustil branku, když ho překonal z dalšího úniku Kubiš a zaznamenal první reprezentační gól. O vítězi již nebylo pochyb a české skóre narostlo až na sedm branek.

Výsledek:

Česká republika - Bělorusko 7:2 (4:1, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Krenželok (Jánský), 7. Šindel (Kubiš, Rachůnek), 9. J. Straka (Kutlák), 19. Cetkovský, 23. Kohn (Černošek), 25. Kubiš, 56. Rolinek - 19. Švedov (Kulakov, Děmagin), 38. Jelisejenko (Kukuškin). Rozhodčí: Minář, Šindler - Kalivoda, Pouzar. Vyloučení: 8:9, navíc Zadělenov (Běl.) 10 min. Využití: 3:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4853.

Autoři: ,