Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Češi se opět mezi smetánku NHL nedostali

Sport

  13:30
PRAHA - Už v noci ze středy na čtvrtek vypuknou boje o Stanley Cup. Základní část NHL totiž v neděli skončila. Pokud byste se chtěli podívat, jak se v ní dařilo v produktivitě českým hráčům, hledali byste v první desítce marně.

Nejproduktivnější Čech NHL - Martin Havlát z Minnesoty foto: Reuters

Doby, kdy Jaromír Jágr přebíral Art Ross Trophy pro nejproduktivnější hráče, jsou už pryč. Nejlepší Čech tohoto ročníku Martin Havlát z Minnesoty s 62 body skončil až na 42. místě žebříčku. Podle šéftrenéra svazu Slavomíra Lenera mohou ale třeba hned v příštím roce dopadnout Češi lépe. "Velmi dobře hraje Patrik Eliáš. I Tomáš Plekanec se v dalších letech může umístit výše. Hemský, pokud nebude zraněný, má na špičku," řekl LN.
Patrik Eliáš se raduje z gólu

"Největší potenciál má ale David Krejčí z Bostonu. Není náhodou, že posbíral takový počet přihrávek (49, pozn. red). Umí nečekaně uvolnit spoluhráče, kolikrát přihrávkou překvapil i mě," dodal Lener.

Zářili hlavně brankáři

Nejvíce tak o sobě dala vědět trojice českých gólmanů. Veterán Tomáš Vokoun držel dlouho naděje Floridy na play off nad vodou, stejně jako atlantský Ondřej Pavelec. Nejmladší z nich Michal Neuvirth zřejmě vykročí do boje o Stanley Cup jako jednička Washingtonu.

"Právě tihle tři byli největšími českými hvězdami NHL," řekl Lener. "Lídr v tomto trojúhelníku je Vokoun. Ale Pavelec a Neuvirth jsou výborní následovníci. Vidím je jako kompaktní trojici, která na mně zanechala obrovský dojem." Navíc Vokounovi skončila na Floridě smlouva, a tak by mohl v příští sezoně zářit v nějakém silném klubu...
Tomáš Vokoun v akci.

Čest českým barvám koneckonců dělal i Tomáš Kaberle. Obránce, který v průběhu sezony vyměnil Toronto za Boston, skončil v produktivitě beků na 13. místě. "Tomáš neskutečně vyzrál a je naprosto komplexní. Má výbornou rozehrávku a bez problémů odehraje dvacet třicet minut za zápas," chválil Lener.

Přesto je ústup ze slávy patrný. Eliáš či Havlát ovládli produktivitu svých týmů, ale mezi nejsledovanější jména soutěže nepatří. Sidney Crosby, Steven Stamkos, Alexander Ovečkin či bratři Sedinové. Pravě tihle teď baví zámoří hokejem.
Český hokejista Bostonu David Krejčí (vlevo) slaví gól do sítě New Yorku Rangers, na který nahrál spoluhráči Nathanu Hortonovi

A Jágrovi nástupci jsou v nedohlednu. V tomto ročníku si NHL vyzkoušeli mladí útočníci – Tomášové Vincour a Kubalík. Díru do světa ale zatím neudělali. Naděje tak aspoň vzbuzují výkony forvardů Romana Červenky v KHL a Martina Růžičky v extralize. "Oba jsou podle mě už na NHL připraveni. A jak se jim povede? To záleží i na týmu, kam se dostanou," pravil Lener...

Hadamczik už loví posily

Konec základní části neobyčejně zajímal i Aloise Hadamczika. Trenér národního týmu počítá pro nadcházející mistrovství světa se službami Eliáše, dalšího útočníka Milana Michálka z Ottawy, beka NY Islanders Radka Martínka a gólmana Vokouna. Nic by nemělo bránit ve startu druhého brankáře Pavelce a forvarda Jakuba Voráčka z Columbusu.
Grafika Nejlepší Češi v NHL

Hadamczik také očekává zprávu o zdravotním stavu forvardů Havláta, atlantského Radka Dvořáka a beků Marka Židlického z Minnesoty a Filipa Kuby z Ottawy. Volný je také Jan Hejda z Columbusu, nepřijede naopak Roman Polák ze St. Louis, který má problémy s rukou.

Stamkosův výpadek využil Perry

Celý podzim se jako o králi střelců NHL mluvilo jen o jediném muži. Dokáže Steven Stamkos nastřílet 50 gólů v padesáti zápasech? ptali se zámořští komentátoři. Tahle prestižní meta nebyla vůbec nereálná. Na konci listopadu měl útočník Anaheimu na kontě 21 zásahů ve 22 utkáních. Jak však přibývaly odehrané zápasy, ubývaly Stamkosovi góly.

Nakonec se jeho střelecký účet zastavil na čísle 45. To ale na korunu krále střelců nestačilo. Konec sezony totiž zastihl v nevídané formě někoho jiného. Anaheimský Corey Perry nasázel v posledních 16 zápasech základní části devatenáct branek. A jako jediný se tenhle pětadvacetiletý forvard dostal na padesát gólů.

"Padesátka je velké číslo. Všichni o ní mluví, ale jen málokdo na ni dosáhne," usmíval se Perry poté, co poslední tři trefy naměstnal do jednoho zápasu proti San Jose. Perry je často k vidění nejen na ukazateli skóre, ale i na trestné lavici. Hraje tvrdě, a i proto ho fanoušci Anaheimu milují.

Navíc Maurice Richard Trophy není jediné ocenění, které by mohl Perry získat. Hodně se o něm mluví i v souvislosti s Hart Trophy – cenou pro nejužitečnějšího hráče. "Pokud ji Corey nezíská, bude to normální zločin," pravil jeho spoluhráč a finská legenda Teemu Selänne. Perrymu se vedlo i v kanadském bodování, s 98 body mu patří třetí místo.

Art Ross Trophy si ale opět odnese hráč s jmenovkou Sedin. Zatímco loni triumfoval kapitán Vancouveru Henrik, letos ovládl prestižní statistiku Daniel, jeho o šest minut starší jednovaječné dvojče.  Třicetiletí rodáci ze švédského Örnsköldsviku se stali prvními sourozenci v zámořské lize, kteří něco podobného dokázali.

"Je to krásný pocit," usmíval se na reportéry ryšavý útočník Vancouveru, mimo jiné nejlepšího celku dlouhodobé soutěže.
"Když loni Henk vyhrál kanadské bodování, dělal jsem si legraci, že jej napodobím," dodal. Daniel však za svým bratrem zaostal, se 104 body nasbíral o osm méně než Henrik o rok dříve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!