130 let

Příprava Česko - Švédsko (Pastrňák střílí gól) | foto: ČTK

Češi smetli Švédy 7:1. Vůjtek zažil nejvyšší výhru u národní týmu

Sport
  •   22:05
ZNOJMO - Čeští hokejisté deklasovali v předposledním přípravném zápase před mistrovstvím světa Švédsko 7:1 a oplatili severskému soupeři vysokou porážku ze středečního vzájemného souboje (2:7). V utkání ve Znojmě, které bylo součástí seriálu Euro Hockey Tour, si premiérové góly v národním týmu připsali David Pastrňák a Radim Šimek.

Kouč Vladimír Vůjtek zaznamenal svoji dosud nejvyšší výhru na střídačce národního týmu.

Hokejový seriál Euro Hockey Tour ve Znojmě:

Česko - Švédsko 7:1 (2:0, 1:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 1. Červenka (Jeřábek, Jordán), 13. Pastrňák (Červenka, Plekanec), 35. Kašpar (Kundrátek, Polášek), 51. Šimek (Birner, Jan Kovář), 51. Jarůšek (M. Doudera), 53. Birner (Šimek, Řepík), 57. Kousal (M. Doudera) - 30. Backlund (Cehlin). Rozhodčí: Anisimov, Ravodin (oba Rus.) - Lhotský, Jiří Svoboda (oba ČR). Vyloučení: 8:8, navíc Sandberg (Švéd.) 10 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 4400 (vyprodáno).

Česko: Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kundrátek, Kempný, M. Doudera, Polášek - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Filippi, Kubalík - Jarůšek, Kousal, T. Zohorna, od 55. navíc Zaťovič. Trenéři: Vladimír Vůjtek, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Švédsko: Fasth - Larsson, Gustafsson, Burström, Fransson, Hultström, Forsling, Martinsson, Johansson - Cehlin, Backlund, Omark - Norman, Wennberg, Westerholm - Tedenby, Rosén, Sörensen - Sandberg, Wallmark, Lundberg - Gynge. Trenér: Pär Marts.

Oba trenéři udělali oproti středečnímu zápasu několik změn v sestavě, v českém dresu se do přípravy na vrchol sezony poprvé zapojili extraligoví finalisté Polášek, Šimek, Birner a Řepík.

Českému týmu se ideálně vydařil vstup do utkání. Již po 41 sekundách otevřel skóre Červenka, který tečoval Jeřábkovu střelu. Nejproduktivnější hráč domácí soutěže si připsal 31. gól v reprezentaci a potvrdil pozici nejlepšího střelce týmu.

Elitní útok domácího výběru byl výrazně nejnebezpečnější formací na ledě. Při dalším střídání se do šance dostal Plekanec, v 6. minutě zastavil v gólové příležitosti Pastrňáka Forsling jen za cenu faulu a útočník Bostonu dostal výhodu trestného střílení. Stejně jako ve středu ale Fastha ve švédské brance nepřekonal.

Devatenáctiletá vycházející hvězda českého hokeje se potom přece jen premiérové trefy v seniorské reprezentaci dočkala. Ve 13. minutě Pastrňák pohotově dorazil puk po Červenkově akci. Švédové měli velkou příležitost snížit při Larssonově vyloučení, kdy se Francouz špatně dohodl s Jordánem na odehrání puku, bek Caroliny ale stihl následnou střelu do odkryté branky vyrazit.

Hned na začátku druhé třetiny mohl snížit Wennberg, ale neuspěl stejně jako na druhé straně Řepík při českém oslabení. Přidat třetí gól mohli Zohorna nebo Červenka, Vůjtkův výběr však měl v prostřední dvacetiminutovce stejně jako ve středu problém s častými vyloučeními. Při Kousalově trestu si Francouz ještě poradil s pokusem Hultströma, Backlund už ho ale překonal.

Poté si Češi zahráli šest sekund ve třech a Francouz spoluhráče podržel při šanci Wennberga. Převahu Seveřanů utnula až přesná Kašparova střela pod horní tyč po rychlém protiútoku. Při Kovářově trestu mohl Švédy přiblížit Cehlin, Francouz si však s jeho příležitostí poradil.

Příprava Česko - Švédsko (Jan Kovář a Adam Larsson)
Příprava Česko - Švédsko (Vladimír Vůjtek)

Ve 41. minutě mohl pojistit české vedení kapitán Plekanec, jeho střela se však jen otřela o tyč. Ideální příležitost přidat čtvrtý gól poté měli domácí v 49 sekund dlouhé přesilové hře čtyři na tři, Fastha však překonat nedokázali. V závěru v další početní výhodě se už ale prosadil obránce Šimek a připsal si premiérovou trefu v národním týmu. Jen o devět sekund později se prosadil Jarůšek a o české výhře nebylo pochyb.

Švédský kouč Marts si následně vzal oddechový čas, nápor soupeře však nezastavil. Po minutě byl vyloučen Omark a Birner po liberecké spolupráci s Řepíkem a Šimkem zvýšil na 6:1. Poslední slovo měl Kousal a vyprodaný znojemský zimní stadion mohl slavit drtivou výhru.

Autor: ČTK