Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Češi svůj stín nepřekročili, se Švédy prohráli 1:3

Sport

  20:05aktualizováno  22:34
BERN/PRAHA - Čeští hokejisté po roce opět končí již ve čtvrtfinále světového šampionátu. Stejně jako loni v Kanadě, také dnes se stal katem českého medailového snu výběř Švédska. Soupeř ovládl utkání především díky precizní obraně a skvěle zvládnutým přesilovkám zvítězil 3:1. V semifinále narazí zítra večer na Kanadu.

Jakub Štěpánek v české brance. foto: ČTK

SLEDUJTE ON-LINE ČESKO-ŠVÉDSKO ZDE!

Byla to smolná bitva. Češi byli během utkání opticky aktivnější, soupeře přestříleli. Vše bylo málo. Soupeř totiž vyrukoval s důrazem a hlavně - efektní a efektivní hrou v přesilových hrách. Zatímco čeští hračičkové se v nich neprosadili, hokejisté "Tre kronor" dvě své početní výhody využili a odskočili ve druhé třetině do dvoubrankového trháku.

Očima oborníka: Chtělo to větší srdce!

Před utkáním jsem byl velký optimista. Věřil jsem, že s tím týmem, co jsme na MS měli, Švédsko jasně přehrajeme. Bohužel se tak nestalo. Rozhodla větší efektivita soupeře v přesilových hrách a také větší důraz. Ten mi u našich hráčů chyběl, ani pohyb nebyl ideální, to jak jsme hráli přesilovky bylo hrozné.

Osobně jsem ale zaskočen alibismem některých hráčů, kteří po utkání řeknou, že ví, co udělali špatně, ale nechápu, proč to tedy nepraktikovali v zápase? Když to měli v hlavách? Proč se více netlačili do branky, když věděli, že gólman soupeře vyráží puky před sebe?

V letech, kdy jsme vyhrávali titulu mistrů světa, to totiž hráči nejen věděli, ale také praktikovali. Hráči tímto chováním ukazují svou slabost. Je také na čase, aby se zamysleli manažeři a zodpovědní lidé. Jak je možné, že náš tým složený z toho nejlepšího v Evropě i dostupného ze zámoří přehrál tým Švédska složený převážně z hráčů jejich domácí ligy?

Na závěr přidám svůj tip na finále, kde se podle mne po roce opět potkají Kanada s Ruskem a pokud se Kanada poučí z loňského roku, může našlapaným Rusům poslední porážku vrátit.
Josef Augusta, trenér mistrů světa z roku 2000, 2001.


Borci v červených dresech vrhli v poslední třetině vše do útoku, dvakrát trefili tyč, v 50. minutě vykřesal naději v oslabení 3 na 5 Čajánek, více však Češi nezvládli. V závěru nejdříve fantasticky zachránil pohromu při nájezdu Švédů dva na jednoho Štěpánek, na střelu švihem od modré z hole Jönssona už byl ale krátký.

Byli jsme málo důrazní, shodli se čeští útočníci
Kde hledat příčinu porážky? V činnosti, se kterou se Češi potýkali po celý turnaj - malým důrazem a odvahou před brankou soupeře. Přitom gólman soupeře nepůsobil nejjistěji, díky tomu, že puk ve většině případů jen vyrážel před sebou, docházelo před jeho brankou k velkým závarům. V těch ale byl soupeř silnější.

"Rozhodla především špatná druhá třetina a naše mizerné přesilovky. Až na tyčku Židlického jsme si v nich nevypracovali. Byli jsme málo důrazní na brankovišti," řekl po utkání zklamaný útočník či podle potřeby také obránce Tomáš Rolinek.

"Měli jsme se více tlačit do branky. Měli jsme tady opět skvělý tým, ale měli jsme to potvrdit na ledě. Nemáme se na co vymlouvat, můžeme se zlobit jen na sebe," doplnil parťáka Patrik Eliáš.

Další šanci na reparát budou mít Češi až za rok v sousedním Německu. Naopak Švédové se  mohou těšit na zítřejší bitvu o finále se silnou Kanadou.

ČTVRTFINÁLE MS V LEDNÍM HOKEJI V BERNU:
Česká republika - Švédsko 1:3 (0:0, 0:2, 1:1) 
Branky a nahrávky: 49. Čajánek (Rolinek) - 24. Weinhandl (Magnus Johansson), 39. Tärnström (Weinhandl, Martensson), 58. K. Jönsson (Nilson). Rozhodčí: Looker, Sterns - Feola (všichni USA), Orelma (Fin.). Vyloučení: 11:11. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 10.415.

SESTAVY: Česko: Štěpánek - Židlický, Čáslava, Rachůnek, Blaťák, Polák, Němec - Jágr, Hemský, Čajánek - Michálek, Plekanec, Eliáš - Hlinka, Vašíček, Olesz - Kotalík, Marek, Rolinek - Klepiš. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Švédsko: Gustavsson - Oduya, Tärnström, Magnus Johansson, Gunnarsson, K. Jönsson, Stralman, Akerman - Nilson, Wallin, Huselius - Weinhandl, Martensson, Eriksson - Omark, Harju, Thörnberg - Berglund, Persson, Andersson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.