Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Češi v roli nahrávačů. Vrbata asistoval u vítězství Vancouveru

Sport

  7:35aktualizováno  11:39
NEW YORK - Čeští útočníci Radim Vrbata z Vancouveru a Jakub Voráček z Philadelphie přihráli ve vzájemném duelu v NHL každý na jeden gól, jasně navrch ale měli domácí Canucks, kteří zvítězili 4:1 a připravili Letcům čtvrtou porážku v řadě. Voráček, který stále čeká na první trefu v sezoně, byl na ledě u dvou inkasovaných branek stejně jako obránce Radko Gudas.

K vítězství Vancuveru nad Philadelphií pomohla i asistence Radima Vrbaty. foto: Reuters

Vancouver měl skvělý vstup do utkání a už po 68 sekundách hry otevřel skóre Jannik Hansen, který se po rychlém protiútoku ocitl sám před brankou a gólmana Steva Masona překonal perfektním blafákem do bekhendu.

Z pokračujícího náporu ale Canucks další gól nevytěžili, hosté postupně vyrovnali hru a na začátku druhé třetiny i skóre, když Voráček vyslal do útoku Claudea Girouxe, ten si nádherně odstavil obránce Bartkowského a ještě krásněji zakončil.

Místo Jágrova zdraví řeší NHL jeho účes. Vlasy rostou, hlásí hrdě Florida

Jenže další góly už trápící se Flyers nepřidali. Naopak v polovině zápasu při hře čtyři na čtyři vybruslil zpoza branky Bo Horvat, střelou po ledě překvapil Masona a poslal Vancouver znovu do vedení.

Ve třetí třetině pak už na ledě jasně dominovali domácí hokejisté, jejichž tlak vyčíslil trefou na 3:1 kanadský nováček Jake Virtanen, který po samostatné akci oslavil premiérový gól v NHL.

Minutu před koncem pak zpečetil výhru po Vrbatově přihrávce Bartkowski střelou do prázdné branky.

Po sedmi zápasech skončila vítězná série Los Angeles, kteří prohráli 2:4 na ledě Chicaga.

Sestřih z utkání Vancouver - Philadelphia

Obhájci Stanleyova poháru sice po dvou třetinách prohrávali 1:2, ve třetí části ale skóre otočili třemi góly a připsali si šestou výhru na vlastním ledě v řadě.

„Soupeř hrál výborně. Věděli jsme, že to bude velmi těžký zápas,“ ocenil výkon Kings brankář domácích Corey Crawford, který k výhře přispěl 33 zákroky.

„V první třetině jsem dostal dva zbytečné góly, ale jinak jsme hráli celý zápas dobře a nakonec dokázali rozhodnout,“ radoval se Crawford.

Trenér Králů Darryl Sutter litoval, že jeho tým nedokázal přidat za stavu 2:1 třetí gól. „Kdyby se nám to povedlo, a šance jsme na to měli, vypadal by ten zápas asi úplně jinak. To, že jsme ten třetí gól nedali, rozhodlo celý zápas,“ konstatoval Sutter.

Také ve třetím pondělním utkání uspěl domácí tým, když Toronto porazilo Dallas 4:1. Maple Leafs vyhráli poprvé v sezoně před vlastními fanoušky a přerušili třízápasovou vítěznou sérii soupeře.

Dvěma góly a jednou asistencí se o to zasloužil Joffrey Lupul, brankář James Reimer zneškodnil 43 z 44 střel.

Výsledky pondělních zápasů NHL

Toronto - Dallas 4:1 (1:1, 2:0, 1:0) Branky: 21. a 33. Lupul, 9. Boyes, 60. Rielly - 10. Jamie Benn. Střely na branku: 26:44. Diváci: 19.087. Hvězdy zápasu: 1. Reimer, 2. Lupul, 3. Boyes (všichni Toronto).

Chicago - Los Angeles 4:2 (1:2, 0:0, 3:0) Branky: 7. Toews, 42. P. Kane, 50. Teravainen, 59. Anisimov - 15. Martinez, 19. Kopitar. Střely na branku: 26:35. Diváci: 21.534. Hvězdy zápasu: 1. P. Kane, 2. Crawford (oba Chicago), 3. Muzin (Los Angeles).

Vancouver - Philadelphia 4:1 (1:0, 1:1, 2:0) Branky: 2. Hansen, 31. Horvat, 49. Virtanen, 60. Bartkowski (Vrbata) - 23. Giroux (Voráček). Střely na branku: 34:28. Diváci: 18.264. Hvězdy zápasu: 1. Virtanen, 2. Horvat, 3. Miller (všichni Vancouver).

Autor: