Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Češi vyrovnali nejhorší výsledek na MS, scházela produktivita

Sport

  9:00
STOCKHOLM - Česká hokejová reprezentace na mistrovství světa ve Stockholmu skončila po třech medailových letech sedmí, čímž vyrovnali nejhorší výsledek v novodobé historii. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika sice odvrátili hrozící blamáž, kterou by znamenala premiérová neúčast ve čtvrtfinále, ale především kvůli slabé produktivitě dopadli stejně jako v letech 1994 a 2007.

Zklamaní Češi. foto: Reuters

Reprezentace odehrála ve Stockholmu osm zápasů s bilancí čtyř výher a čtyř porážek. Přehráli přitom pouze papírově slabší soupeře - sestupující Slovinsko, Bělorusko, Dánsko (až po samostatných nájezdech) a Norsko, proti kterému se jako jedinému i výrazně střelecky prosadili. Díky výhře 7:0 a pomoci Švýcarska v souboji s Nory také postoupili do čtvrtfinále.

České zápasy

  • PÁ 3.5. ČR - Bělorusko 2:0
  • SO 4.5. ČR - Švédsko 1:2
  • PO 6.5. Švýcarsko - ČR 5:2
  • ČT 9.5. ČR - Dánsko 2:1sn
  • PÁ 10.5. Slovinsko - ČR 2:4
  • NE 12.5. Kanada - ČR 2:1
  • ÚT 14.5. ČR - Norsko 7:0
  • ČT 16.5. Švýcarsko - ČR 2:1

Jedním z hlavních problémů týmu v průběhu turnaje byla nízká produktivita, v základní části Češi nastříleli 19 branek; sedm jich ale dali Norsku. V šesti zbývajících duelech tak měli průměr dva góly na utkání. Podobné problémy měli po celou sezonu. V dvanácti zápasech Euro Hockey Tour se proti Rusku, Švédsku a Finsku prosadili jen šestnáctkrát.

Na MS zlepšení nepřinesly ani posily z NHL. Hadamczik do nominace zařadil nakonec dvanáct hráčů ze zámořské ligy v čele s nejlepšími českými střelci ve zkrácené sezoně NHL Jiřím Tlustým a Jakubem Voráčkem. Oba se prosadili jen jednou, Voráček byl ale s osmi body nejproduktivnějším hráčem týmu.

Nevýrazné výkony národního týmu dokreslovaly problémy s brankáři. Již před turnajem onemocněl Jakub Kovář, z NHL přijela se zraněním plánovaná jednička Ondřej Pavelec a před druhým zápasem se zranil Alexander Salák.

Pavelec pak všechny důležité zápasy odchytal spolehlivě, ale zřejmě i tyto skutečnosti se projevily na nervozitě kouče Hadamczika, který těžce snášel v závěru základní části mediální tlak na svou osobu. I po letošním šampionátu tak platí, že Hadamczik má ve své reprezentační sbírce stále "jen" druhá a třetí místa. Na velký úspěch stále čeká.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!