Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Češi zahájili hry v Brně výhrou nad Finskem 3:2

Sport

  20:13aktualizováno  22:43
BRNO - Čeští hokejisté vstoupili do Českých her v Brně výhrou nad Finskem 3:2 a drží si naději na obhajobu triumfu v Euro Hockey Tour. V tabulce seriálu se posunuli na druhé místo za Rusko. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika sice ztratili dvoubrankový náskok, ale ve 47. minutě rozhodl Zbyněk Irgl. Další zápas čeká český výběr v sobotu od 14:00 proti Švédsku.

Česko - Finsko. Na buly je připraven Koukal. foto: MAFRA - Anna Vavříková

"Jsem přesvědčen, že jsme sehráli vynikající zápas. Přispěl k tomu soupeř i výborná atmosféra v Brně," řekl novinářům Hadamczik. "Chtěl bych poděkovat hráčům za nasazení a přístup od samotného začátku a předvedenou hru."Čeští hokejisté začali aktivně, ale střely Hubáčka a Tenkráta mířily mimo. V náporu vyzkoušel Ortia také Vondrka a po spolupráci s Hertlem nedostal prostor k lepšímu zakončení Vrána. Při Melartově vyloučení nezměnily bezbrankové skóre ani pokusy Gulaše, Kašpara a Mojžíše.

Finové zahrozili vážněji až ve 12. minutě, ale Wirtanenův průnik česká defenziva zpacifikovala. Po akci po pravém křídle ohrozil Jakuba Kováře Pihlström. V závěru úvodního dějství z úhlu pálil Vrána, ale gólmana IFK Helsinky nepřekvapil.

Ve druhém dějství se Češi ubránili při Vondrkově trestu a ve 27. minutě hned dvakrát udeřili. Nejdříve zužitkoval Novotného přihrávku Hubáček, který z mezikruží překonal Ortia. Za 50 vteřin se po Hertlově asistenci dostal tečovaný puk k Tenkrátovi, který pohotově zvýšil.

Finové odpověděli zvýšenou aktivitou. Aaltonenovu tečovanou střelu ještě Jakub Kovář pokryl, ale o chvíli později Aaltonen přihrál Pesonenovi, který už přesouvajícího se českého gólmana prostřelil. Hadamczikův výběr nepustil soupeře do šance při Pechově pobytu na trestné lavici. Následně při Väänänenově vyloučení Ortia vyzkoušel po samostatném průniku Hubáček a pálil také Mojžíš.

Závěr si Češi pohlídali

Po 93 vteřinách závěrečného dějství měli Češi ideální možnost zvýšit. Kousa fauloval unikajícího Koukala, ale centr Nižněkamsku nařízené trestné střílení neproměnil. Po blafáku do bekhendu trefil pravou tyč. Ve 46. minutě při Mojžíšově vyloučení Finové vyrovnali, když Salminen našel křížně zcela volného Viitaluomu, který u levé tyče do odkryté branky vyrovnal.

Další možnost měl Hagman, ale ve 47. minutě vrátil domácím vedení Irgl, který zakončil po Hubáčkově akci po levém křídle. Vzápětí po kombinaci Vondrky s Kašparem se štěstím vyrazil Koukalovu ránu Ortio. Na druhé straně se snažil odpovědět Haataja.

"Za stavu 3:2 Finové zvýšili tlak, vzali jsme si oddechový čas a stáhli závěr na posledních pět šest minut na tři útoky. Chtěli jsme vyhrát před skvělým publikem, které hráče vyhecovalo," doplnil Hadamczik.

Češi se pak ubránili při trestu Jakuba Kováře za zdržování hry po vyhození puku mimo led. V 58. minutě mohl pojistit vedení po Kašparově skákavé přihrávce Koukal, jenže netrefil puk ideálně. V závěru si Češi těsný náskok uhlídali.

V tabulce Euro Hockey Tour se česká reprezentace bodově dotáhla na vedoucí Rusko a útok na obhajobu triumfu v celé sérii má před víkendovými zápasy se Švédskem a Ruskem ve svých rukách. "Jsme rádi. Vyhrát Euro Hockey Tour je taky náš cíl. Uvidíme, jak se vyspíme a jak zopakujeme výkon v sobotu se Švédskem," prohlásil reprezentační kouč.

ČR - Finsko 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 27. Hubáček (Novotný), 27. Tenkrát (Hertl, Nakládal), 47. Irgl (Hubáček) - 29. Pesonen (Aaltonen, Hytönen), 46. Viitaluoma (Salminen, Jormakka). Rozhodčí: Sergejev, Anisimov (oba Rus.) - Gebauer, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Diváci: 5860.

ČR: Jakub Kovář - Voráček, Čáslava, Krejčík, Nakládal, Linhart, Mojžíš - Irgl, Novotný, Hubáček - Hertl, Vrána, Tenkrát - Kašpar, Koukal, Vondrka - Gulaš, Pech, I. Rachůnek. Trenér: Alois Hadamczik.

Finsko: Ortio - V. Lajunen, Lepistö, Hietanen, Mäenpää, Kousa, Väänänen, Kukkonen, Melart - Jormakka, Viitaluoma, Salminen - Aaltonen, Hytönen, Pesonen - Hagman, Wirtanen, Pihlström - Haataja, Lahti, Sallinen. Trenér: Jukka Jalonen.

Tabulka Českých her
1.Švédsko110004:23
2.ČR110003:23
3.Finsko100012:30
4.Rusko100012:40
Tabulka Euro Hockey Tour
1.Rusko10511330:1818
2.ČR10600415:2118
3.Finsko10411423:2115
4.Švédsko10300720:289
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!