Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česká televize bez hokeje v Soči úplně nebude, slibuje Záruba

Sport

  16:07
PRAHA - Hokej komentuje už pěknou řádku let, jen dvakrát byl za tu dobu na velké akci jen v roli reportéra. To když Česká televize nedostala vysílací práva na mistrovství světa. V Soči to bude po dlouhé době poprvé, co hokejový olympijský turnaj nebude provázet v přímém přenosu Robert Záruba (45), ale televize Nova. "Zamrzí to, ale je potřeba to přijmout. Nemám to postavené tak, že bych se z toho hroutil," tvrdí.

Sportovní komentátor České televize Robert Záruba. foto: ČT

LN Jak jste tedy rozhodnutí přijal, když jste se o něm dozvěděl poprvé?
Nebyl to blesk z čistého nebe, nerodilo se to ze dne na den, takže to nebylo tak drastické. Když se rozhodlo o tom, že se letos prodej práv uskuteční jinak a konkurenční televize nás výrazně předčila ve volbě exkluzivity jednoho vybraného sportu, dalo se očekávat, co si zvolí.

Více k tématu v pátečních LN

LN Je vám to líto?
Samozřejmě, vzhledem k tomu, že hokej komentuju už 22 let. Ale nebudu se z toho hroutit. To se holt může stát, prezentace sportu v televizi je součást byznysu a prodej práv je teď udělaný tak, aby se vysílání her rozložilo na větší počet kanálů. MOV (Mezinárodní olympijský výbor - pozn. red.) se navíc rozhodl, že tu myšlenku ještě podpoří. Je potřeba to přijmout.

LN Jak moc se tato změna bude dotýkat vás jakožto hokejového komentátora?
Záleží, co tam přesně budu dělat. Nějakou představu už mám. Budeme dělat velký olympijský program i bez tohoto sportu. Navíc jsem dostal čerstvou informaci, že i když hokej nesmíme vysílat živě, můžeme být u nás aspoň 60 minut denně. Takže úplně bez hokeje taky nebudeme.

LN Mění se pro vás výrazně časová příprava na hry s hokejem a bez něj?
To rozhodně. Jak časově, tak i v přípravě samotné. Asi si nebudu dopodrobna připravovat jen hokej, ale i jiné sporty - na druhou stranu v tom roce budeme vysílat hokejové mistrovství světa, takže si poznámky stejně dělat musím. V dlouhodobé přípravě se toho moc nezmění. Spíš jen v té krátkodobé.

LN Kdy se vlastně začnete na olympiádu naplno připravovat?
To se těžko popisuje. Shromažďuju si průběžně různé postřehy, které se mohou hodit. Musíte to dělat permanentně, příprava na hry jako takové začíná tak od září.

Hokejový turnaj z olympiády v Soči bude vysílat Nova

LN Užijete si turnaj bez komentátorského stanoviště víc, nebo vám bude stres chybět?
Neumím posoudit, já si je užívám, i když komentuju. Co si pamatuju ty dva ročníky v pozici reportéra, bavilo mě to stejně. Jen z jiného pohledu.

LN Co pro televizi znamená, že přijde o nejsledovanější sport na hrách?
Na to se ptejte spíš lidí, kteří jsou těm všem jednáním blíž. My se prostě budeme snažit vysílat olympiádu - byť bez hokeje - nejlíp, jak umíme.

LN Londýn jste v létě vysílali na dvou programech. Už víte, jak to bude v Soči?
Teď to začínáme připravovat. Ale můj osobní odhad je, že zimní hry se vejdou na jeden program.

LN Řada lidí se staví k hokeji vysílanému Novou negativně. Těší vás to?
Mě těší, že diváky baví náš program, protože pak to baví víc i nás. To nám ukazuje, že jdeme směrem, který má smysl. Tohle není věc jednoho komentátora, byť mě komplimenty samozřejmě těší, ale je to souhra všech programových věcí, které jsou podstatnější než individuální výkon. Jsem rád, že máme skupinu lidí, co svou práci dělá dobře. A to pak plyne i z těch reakcí, které se objevují na celou situaci.

Anketa

Líbí se vám přesun hokejového olympijského turnaje z České televize na Novu?

Ano 453
Ne 630