Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Michálek s Hanzalem body nezajistili. Slaví Litvínov

Sport

  21:00
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Hokejisté Litvínova vyhráli v dohrávaném utkání 15. kola extraligy na ledě Českých Budějovic 3:0, ukončili sérii čtyř porážek a posunuli se na osmé místo tabulky. Dvěma góly se na výhře podílel kapitán Michal Trávníček, gólman Pavel Francouz poprvé v kariéře udržel v extralize čisté konto. Jihočeši si naopak připsali třetí porážku za sebou, k úspěchu jim nepomohly ani posily z NHL Milan Michálek a Martin Hanzal.

Martin Hanzal, (vpravo) Milan Michálek, posily Českých Budějovic z NHL foto: ČTK

"Říkám pořád to samé a už mě to přestává bavit. Všechny naše zápasy jsou stejné. Začneme dobře, potom nevyužijeme přesilovky, dostaneme hloupý gól a všechno se nám zhroutí. Hráči musí v zápasech vzít na sebe zodpovědnost za hru. To je hlavní věc, která nám chybí," zlobil se po utkání trenér Českých Budějovic Peter Draisaitl.

Ten dvojici útočníků z NHL zařadil společně s Květoněm do první formace. Třetí posila ze zámoří obránce Ference ze zdravotních důvodu ze sestavy vypadl.

Budějovice - Litvínov 0:3

Branky a nahrávky: 30. Trávníček z trest. střílení, 56. Trávníček (Hanzl, Martynek), 60. V. Hübl. Rozhodčí: Pešina, R. Svoboda - Jindra, Skopal. Vyloučení: 2:6. Bez využití. V oslabení: 0:2. Diváci: 3936.

České Budějovice: Kantor - Ptáček, Jank, Vráblík, Vydarený (26. Prokop), Kolarz, Frühauf - M. Michálek, Hanzal, L. Květoň - Kotalík, L. Kohn, Šimánek - Dej, Knotek, Podlešák - Rousek, Mertl, Suja. Trenéři: Draisaitl a Bělohlav.

Litvínov: Francouz - Posmyk, Kubát, Stříteský, Holub, K. Černý, Zeman, Gula, Brejčák - Kubinčák, V. Hübl, Lukeš - Martynek, Trávníček, Hanzl - Jurčík, J. Černý, Ručinský - Písařík, Baláž, Martin Frolík. Trenéři: V. Jeřábek a Rosol.

Do první vážnější šance se dostal v 5. minutě při signalizované přesilové hře Vydarený, brankáře Francouze ale nepřekonal. Oba celky poté předváděly, proč patří mezi nejméně produktivní týmy v extralize. České Budějovice mají na kontě nejnižší počet nastřílených branek, Litvínov je v této statistice čtvrtý nejhorší. Francouz ani jeho protějšek Kantor tak v první třetině nemuseli řešit žádnou složitou situaci.

Hned na začátku druhé části Jihočeši i díky přesilové hře zatlačili soupeře do obrany, závar na brankovišti ale Francouz vyřešil a Frühauf poté nedokázal trefit poskakující puk. Krátce před polovinou normální hrací doby měli domácí 75 sekund dlouhou početní výhodu pěti proti třem, ani v té ale branku vstřelit nedokázali.

Dvě sekundy po návratu prvního vyloučeného na led se navíc do brejku dostal Trávníček. Kantor sice jeho pokus zastavil, ale litvínovský kapitán byl zároveň faulován Hanzalem a rozhodčí dali hostujícímu útočníkovi šanci zopakovat si nájezd v trestném střílení. Při něm Trávníček suverénně Kantora překonal.

V 37. minutě mohl vyrovnat Květoň, ale gólman Severočechů byl připraven a jeho střelu vyrazil. Českobudějovičtí Francouze nedokázali překonat ani ve třetí třetině, naopak podruhé inkasovali. Po přečíslení dva na jednoho se prosadil podruhé Trávníček. Už v 58. minutě se domácí rozhodli riskovat bez brankáře, po Trávníčkově vyloučení hráli dokonce v šesti proti čtyřem, zdramatizovat duel se jim ale nepodařilo. Naopak Litvínov přidal třetí gól.

"Po čtyřech prohrách jsme potřebovali něco urvat, abychom se neutápěli jako v minulé sezoně. Začátek jsme neměli dobrý, Budějovice nás dostaly pod tlak, ale v této fázi nás podržel brankář. Hra se postupně vyrovnávala a od vedoucího gólu jsme to postavili na obraně. Musím pochválit všechny hráče za kolektivní výkon," hodnotil zápas kouč Litvínova Vladimír Jeřábek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!