130 let

Česko - Finsko (česká radost). | foto: ČTK

Doporučujeme

České povstání v Německu: neuměli krotit silné. Teď si na ně věří

Sport
  •   8:58
KOLÍN NAD RÝNEM (OD ZPRAVODAJE LN V NĚMECKU) - Český trenér Vladimír Růžička nedávno připomněl: "Už tři šampionáty jsme neporazili papírově silný tým." Ten fakt zdůraznil ještě předtím, než se s týmem na mistrovství světa ocitl v krizových chvílích. Jeho výrok jako by však všechno otočil.

Čeští hokejisté v Německu nastoupili už proti třem soupeřům ze silné šestky – a všechny tři přehráli. V základní skupině 2:1 Švédsko, kdy skládali reparát po fiasku s Norskem, v osmifinále zase 3:2 Kanadu, kdy museli bojovat vůbec o postup do play off. Finsko? No ano, včera nad ním svou jízdu potvrdili ve čtvrtfinále.

Přesně tohle všechny tři souboje spojuje, Čechům v nich šlo pokaždé o hodně. "Byli jsme v takové situaci, že jsme museli vyhrávat. My přece hráli své čtvrtfinále už dávno předtím," přiznal Jaromír Jágr. Paradoxně by to mohlo Čechům pomoct do semifinále se Švédy – soupeřem, co byl pro ně poslední dva roky jako prokletý.

Česko - Finsko (Vokounův zákrok proti rozhodujícímu nájezdu Kontioly).

"Tím, že víme, co je to hrát pod tlakem, zvládáte pak všechno líp," věří brankář Tomáš Vokoun. Tvrdí: "Všechno bylo zasloužené, nikdo nám nedal nic zadarmo." A přirovnal národní tým k postavení Montrealu v NHL. Tam za Canadiens též nehrají bůhvíjaké hvězdy. A vidíte – letos už jsou ve finále Východní konference...

Marek: Tohle je jen první krok
V české kabině dnes panuje víra v podobnou cestu.

TIME OUT LN: Překvapení? Dalo se to tušit

Šampionát plný překvapení pokračuje. Český tým, od něhož po porážkách s Norskem a Švýcarskem jen málokdo čekal pronikavý úspěch, prošel čtvrtfinálovou pastí. Poprvé po čtyřech neúspěšných pokusech na velkých turnajích.

Všichni dosavadní skeptikové museli po posledním nájezdu proti Finsku rychle změnit názor a nadšeně zvolat: Vlastně se to dalo tušit!

Růžičkova parta jim totiž opakovaně ukázala, že je schopná se vyhrabat z pořádné bryndy. O nápravu svého renomé se kvůli dvěma zaváháním s podceňovanými soupeři museli čeští hokejisté prát takřka pořád.

Ukázalo se, že to byla ta nejlepší příprava na klíčový zápas, který jim v minulých letech vůbec nevycházel.

K tomu už tentokrát nemusí nic dodávat ani Jaromír Jágr. Hráči, kteří se letos z mistrovství světa omluvili, zase nemusí nikomu nic líbat. Spíš mohou litovat, že tenhle povedený turnaj prošvihli.

(PETR ADAM - LIDOVÉ NOVINY)

"Jdeme dál, tohle je jen první krok. Švédové jsou hratelní a úspěch je blízko," pravil forvard Jan Marek. Jak je ta hranice mezi úspěchem a neúspěchem tenká, že? A co udělá jedno vyhrané čtvrtfinále s hráči, kteří byli před pár dny na dně...

I kouč Růžička najednou vidí, že si věří. "Hvězdy nemáme, ale svůj charakter tým ukázal." Přitom za poslední čtyři dny sehrál už tři důležité bitvy. "Ale únavy se nebojíme, nás teď požene kupředu poslední vítězství."

Volného času před Švédskem však příliš nezbývá, zvláště když včera postoupili do semifinále také domácí Němci, již by zítra měli hrát proti favorizované sborné v pozdějším čase od 18 hodin. Bitva Čechů tedy začne již ve 14 hodin.

"Chci hráče nechat hlavně odpočívat, takže si dáme jen volnější trénink," plánoval na dnešek Růžička. "Určitě bude zase procházka," připomněl rituál posledních dnů. Zabere znovu? Ať už dopadne zítřejší semifinále jakkoliv, národní výběr čekají až do neděle boje o medaile.

"Máme skvělého kapitána Tomáše Rolinka, dobrou partu kluků, která už dvakrát otočila zápas," pověděl Vokoun. Se svou typickou skromností zapomněl už na sebe. Všichni ovšem dobře tuší, že klíčem k touženému úspěchu bude zcela jistě znovu jeho forma.

Autor: Vítězslav Čermák