Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko by mohl posílit Eliáš

Sport

  9:21
NEW YORK - Hokejisté Washingtonu a Caroliny vyhráli rozhodující sedmé duely prvního kola play off a postoupili do semifinále Východní konference. Sezona v NHL tak skončila pro útočníka Patrika Eliáše z New Jersey a obránce Michala Rozsívala z New York Rangers, kteří by mohli posílit český tým na mistrovství světa ve Švýcarsku.

Eliáš na loňském šampionátu. foto: ČTK

Washington zvítězil v úterý nad Rangers 2:1 a stal se 21. týmem v historii soutěže, který vyhrál sérii, přestože v ní prohrával 1:3 na zápasy. Postupovou branku vstřelil necelých pět minut před koncem základní hrací doby Sergej Fjodorov.

Washington postoupil do druhého kola po 11 letech, kdy se dostal až do finále, v němž podlehl Detroitu. "Až na zisk Stanleyova poháru už jsme splnili každý cíl, který jsme si stanovili: dostat se do play off, vyhrát divizi, přejít přes první kolo a vyprodat každý zápas," těšilo Teda Leonsise, vlastníka Capitals. Ve druhém kole se Washington střetne s Pittsburghem a dojde k atraktivnímu střetnutí Ovečkina se Sidneym Crosbym, nejužitečnějších hráčů NHL v posledních dvou ročnících. Ovečkin narazí i na svého krajana Jevgenije Malkina, který ho letos vystřídal na postu nejproduktivnějšího hráče základní části.

Hokejisté Caroliny dvěma góly v závěrečných 80 sekundách třetí třetiny otočili zápas v New Jersey a po výhře 4:3 uspěli stejným poměrem v celé sérii. Vítěznou branku dal Eric Staal, který je společně se Sjominem s pěti zásahy nejlepším střelcem play off.

"Byla to skvělá střela. Celou sérii ho (Staala) nenecháváme nabrat s pukem rychlost po křídle, a teď to v takové situaci nedodržíme," litoval rozhodujícího okamžiku brankář Martin Brodeur, který s Devils vypadl podruhé za sebou v prvním kole play off.

V semifinále Západní konference se střetnou Detroit - Anaheim a Vancouver - Chicago.

lbc okr ura