Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Naprosté fiasko, stydí se ve Finsku po vyřazení s Češkami. Ty chtějí medaili

České hokejistky slaví postupový gól proti Finsku, rozhodla Aneta Tejralová. foto: AP

Na jedné straně obrovské nadšení, na druhé frustrace. Zatímco české hokejistky po historickém postupu do semifinále světového šampionátu slaví a volají po medaili, Finky doma schytávají kritiku. „Tenhle výkon na výhru prostě nestačil,“ píší tamní média po prohře s českou reprezentací 1:2 v prodloužení.
  17:23

„Ženský hokej ve Finsku má v poslední době pochybnou pověst,“ vrací se novinář z portálu Ilta Sanomat Sasha Huttunen k incidentu Susanny Tapaniové, která po svolení hlavního trenéra odjela v průběhu turnaje na svatbu kamaráda.

„Turnaj skončil čtvrtfinálovou porážkou a ve vzduchu visí mnoho otazníků. Nerada to říkám nahlas, ale finská reprezentace si nezasloužila nic lepšího,“ míní Huttunen.

Zároveň píše o vyřazení Finek jako o hrubém selhání hlavního trenéra Juusa Toivoly a také o historickém vítězství pro Česko.

A na tato slova navazuje také Huttunenova kolegyně Linda Leppänenová. „Celý český tým na tomto vítězství pracoval mnoho let. Z týmu po celou dobu turnaje vyzařoval skvělý duch,“ hlásí.

„Je to úžasné, pocity se nedají popsat,“ říká Aneta Tejralová pro hokej.cz.

Právě Tejralová rozhodla čtvrteční čtvrtfinále českého týmu s Finkami. V prodloužení vystihla vyhození kapitánky Jenni Hiirikoskiové a střelou na přední tyč překvapila gólmanku.

„Rozhodla jsem se, že pojedu za jejich kapitánkou. Slyšela jsem pokyn, aby vyhodila puk. Ten jsem získala a chtěla nahrát do druhé vlny. Nevím, co se stalo. Bůh mi pomohl s tím, že jsem vystřelila,“ popisuje Tejralová.

Když viděla puk v síti, okamžitě se rozjela ke středovému kruhu, kde na ni začaly naskakovat spoluhráčky.

„Říkala jsem holkám, aby mě štíply, jestli je to vůbec reálné,“ přiznává.

Nebylo těžké si v televizním záběru všimnout obrovské euforie také mezi realizačním týmem. Nekonečný úsměv trenérky Carly MacLeodové přímo zářil.

„Pro tyhle holky je to něco neskutečného a pro celý český ženský hokej také. Udělaly jsme jako celek obrovský krok vpřed a vyslaly světu jasnou zprávu, že jsme konkurenceschopným družstvem,“ chválí svůj tým a dodává, že cesta ještě nekončí.

„Ještě nejsme u konce, čekají nás další dva zápasy. Zápas s Američankami bereme jako další příležitost ukázat, kdo jsme. Jdeme si za svým cílem a je jedno, proti komu budeme hrát,“ burcuje.

Největším úspěchem české ženské reprezentace jsou dvě šestá místa na světových šampionátech v roce 2016 a 2019 a také sedmá příčka na poslední olympiádě.

Výkony mají vzestupnou tendenci, což dosvědčuje také aktuální mistrovství. Češky skončí nejhůře čtvrté, a vylepší si tak osobní maximum. Ale MacLeodová chce víc.

„Nejsme mezi nejlepší čtyřkou proto, abychom odjely bez medaile. Když budeme hrát jako doteď, tak věřím, že to klapne,“ zakončuje sebevědomě.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!