130 let

Česko - Kanada 2:3P. Srdnatý výkon na favorita nestačil, dvacítka bere stříbro

Sport
  •   15:04aktualizováno  6. ledna 5:25
Jaký začátek, takový konec. Česká dvacítka znovu senzačně trápila favorizovanou Kanadu. Po dlouhých dvaadvaceti letech se probojovala do finále juniorského mistrovství světa v hokeji a ačkoli v něm ztrácela, dvěma slepenými brankami Jiřího Kulicha a Jakuba Kose se do utkání vrátila. Svěřenci kouče Radima Rulíka ale nakonec led v Halifaxu opouští i přes historický stříbrný úspěch těžce zklamaní, s domácím celkem prohráli 2:3 po prodloužení. Zlatý gól vstřelil v 67. minutě útočník Dylan Guenther.

Před turnajem by tento úspěch čekal málokdo a určitě by se oslavoval. Teď ale české hokejisty do dvaceti let první stříbro v samostatné historii bolí.

„Klukům jsme v kabině vyjádřili obrovskou gratulaci. Snažili jsme se na ně působit tak, aby z toho nebyli moc zklamaní. Kariéry mají rozběhlé skvěle“ vyprávěl trenér Rulík.

Ne, jeho svěřenci ve finále juniorského šampionátu rozhodně nebyli lepší, dlouho se trápili v koncovce, na Kanaďany rychlostně nestačili.

Protivníka už nemohli zaskočit tak jako ve skupině, kdy vyhráli 5:2. Zámořský celek byl soustředěný, zdánlivě nepřekonatelný.

Kanadský útočník Dylan Guenther v prodloužení prostřelil českého brankáře...
Zklamaní čeští junioři po prohře ve finále světového šampionátu

Ale Češi skvěle využili toho, že soupeř výrazně neodskočil, stáhl se a začal nabytý náskok hlídat. Hlavně díky tomu mezi 53. a 54. minutou během 54sekundového úseku vyrovnali. Mířili za dalším těžko uvěřitelným obratem, tentokrát jej však nedotáhli.

Sestřih finálového utkání Česko - Kanada:

Mladí reprezentanti přesto předvedli bojovný výkon a potvrdili, že zcela zaslouženě dosáhli na nejlepší umístění od zlata z roku 2001. Na turnaji v základní hrací době ani jednou neprohráli. A v hokejové zemi přes vánoční svátky i přelom nového roku opakovaně vyvolávali velkou radost.

„Všichni vědí, že to v nás je a že dokážeme všechno. Říkal jsem to už několikrát, jsem na tuhle partu a na celý tým strašně pyšný. Samozřejmě, že hráči jsou na ledě, ale lidé nevidí ty ostatní, kteří se o mužstvo starají. Takže bych chtěl poděkovat i jim,“ říkal pro web IIHF po zápase útočník Kos.

Oproti střetnutí ve skupině se domácí favorit prezentoval silovějším stylem. Tvrdě napadal, více chodil do osobních soubojů a několikrát Čechy potrápil v jejich obranném pásmu.

Bylo vidět, že Kanaďané do duelu chtějí vstoupit náporem. Ten vyústil v jeden Bedardův ladný průjezd a střelu mimo. Další snažení rozmělnil Gaucherův faul na hráče bez puku.

Všechny české pokusy ale soupeř zblokoval a první zákrok si Milic připsal v osmé minutě.

Connor Bedard se snaží prosadit přes Martina Ryšavého ve finále mistrovství světa hokejistů do 20 let.

Hra nabírala na tempu a zámořský výběr za velké podpory publika poprvé skóroval. Ještě dříve však rozhodčí zapískali, Bedard střelu vyslal poté, co s pukem zamíchal za modrou čarou, a hrál tedy v ofsajdu.

Zakrátko se na druhé straně dostal ke střele Szturc, který se propracoval mezi beky a z mezikruží puk napálil do břevna. Krátce nato Šapovaliv z podobné pozice pálil mimo.

Český tým rozhodně nebyl bez šancí, ale hru diktoval soupeř. A v 11. minutě si po smolném Jiříčkově vyloučení vykoledoval přesilovku.

Souboj nejlepší početní převahy – s takřka 50procentní úspěšností – proti nejúčinnějšímu oslabení vyvrcholil tvrdou Guentherovou ranou z první, která Suchánkovi zapadla pod břevno.

Hokejisté Kanady se radují z první branky ve finále MS do 20 let.

Utkání ještě zrychlilo v živelnou podívanou nahoru dolů. Kulich díky Šapovalivově práci pálil podobně jako proti Švédsku v semifinálovém prodloužení, ale tentokrát neúspěšně, Ryšavý zase na Milice nevyzrál střelou ze samostatného úniku. Více ze hry ale měli nepříjemně tlačící Kanaďané.

Ti i druhou třetinu zahájili brzkým faulem, jenže jako by jim to bylo jedno.

Bankier se ocitl sám před Suchánkem, jenž vypíchl puk, ale nezabránil jeho cestě do branky. I tento gól neplatil. Kanadský útočník totiž zboural českého brankáře ještě předtím, než se kotouč dokutálel za čáru a sudí bryskně rozpažil.

Tomáš Suchánek se po nárazu Kanaďana těžce zvedal, levou nohu ale nakonec rozhýbal a pokračoval ve finále MS.

Střídačka kouče Rulíka si rozhodně neoddechla. Velká opora týmu zůstala po střetu ležet v brankovišti a svíjela se v bolestivých grimasách. Náhradní gólman Král si oblékal výstroj, Suchánek se ale s pomocí spoluhráčů postavil a z tvrdého střetu se oklepal.

Navíc proti v tu chvíli dominujícímu mužstvu i nadále tasil důležité zákroky. Levou bruslí vychytal volně najíždějícího Ostapchuka, zastavil i další nebezpečnou ránu stejného hráče.

S akcí Shanea Wrighta už nezmohl nic ani on. Čtyřka posledního draftu se od mantinelu protáhla mezi Měchurou se Svozilem a následně z bekhendu zavěsila puk nad gólmanovo levé rameno.

Češi nestíhali, působili nejistě, pravidelně prohrávali na buly, nezvládali se favoritovi vyrovnat a po zákroku Brabence putovali znovu do oslabení.

V něm se ukázal Bedard, který ve finále vyčníval zejména skvělými průnikovými přihrávkami. Jednou takovou našel Othmanna, jenž nadvakrát těsně ztroskotal na Suchánkově betonu. O zbytek výhody se Kanada připravila hrou v šesti.

Connor Bedard přihrává přes Davida Moravce ve finále MS juniorů.

Mladíci v červeném se chytili pár střelami, na rychlost odpovídali fyzickou silou a konečně srovnali krok se soupeřem. Ten byl soustředěný a nedovolil reprezentaci žádné větší šance. Naopak Suchánek ještě čelil Fantilliho bekhendovému zakončení zblízka.

Zkraje třetí části Bedard vybídl Deana, kterého včas vytrčeným levým betonem umlčel znovu skvělý Suchánek. Na druhé straně se ukázala bolest ve střelbě. Jinak na turnaji produktivní Čechy nyní kriticky zrazovala. Šalé na střídačce nadával, když z mezikruží úplně osamocen minul.

Právě benjamínek z Komety ale stál na počátku dalšího zvratu. Domácí se stáhli a hlídali si nabytý náskok, jenže Šalé pak v 53. minutě natáhl ke střele, puk se otřel o Milice a od tyčky se odrazil do brankoviště, kam nejrychleji dobruslil Kulich a vrátil dvacítku do kontaktu.

Uběhlo 54 sekund a Hamara, jediný člen mužstva, který na šampionátu ještě nebodoval, nahodil puk na branku. Do něj pak šikovně sáhl Kos, kotouč se odrazil od nohy Hindse a zamířil nechytatelně do protipohybu vedle Milicova betonu.

Jakub Kos se raduje z vyrovnávací trefy na 2:2 proti Kanadě.

Rulíkovi svěřence zalila euforie, hala Scotiabank Centre v Halifaxu ztichla. Hra se obrátila, zámořský celek už se nemohl dostat zpět do tempa.

„Proti Švédsku jsme byli dole. V prvním zápase proti Kanadě jsme byli dole. A po prvním střídání jsme byli dole i proti Švýcarsku. Měli jsme plán a každý kluk tomu plánu věřil. Strašně jsme chtěli dát gól, vstřelit další, vyrovnat a doufat, že urveme zlatou medaili,“ citovaly oficiální stránky šampionátu útočníka Gabriela Szturce.

Právě on najednou najížděl z pravé strany a pálil, ale Milic zakročil. Domácí se ani přes velkou podporu stojících diváků nemohli prokousat do útočného pásma.

A v posledních vteřinách základní hrací doby čelili nervydrásajícímu závaru. Na brankovišti volný puk doráželi Kulich s Šapovalivem, jenže ruce oslavně nad hlavu zvednout nemohli.

V opatrně pojatém „nekonečném“ prodloužení ve třech se čekalo na přečíslení. To rozhodující přišlo po Kulichově ztrátě. Guenther si vyměnil puk s Royem, překonal marně se přesouvajícího Suchánka a zařídil Kanadě jubilejní dvacátý mistrovský titul.

Kanadští junioři slaví zisk dvacátého titulu z mistrovství světa.

Zdrcení zástupci malé středoevropské země skrývali hlavy v rukavicích a ulehali na led. Leckteří se nevyhli slzám. Třebaže se stali druhým nejlepším juniorským týmem světa a vecpali českou vlajku mezi dva prapory zámořských velmocí.

Možná se ošklivé chvíle časem přelijí v příjemné vzpomínky.

„Prodloužení bylo takové divoké, protože se hraje tři na tři,“ poznamenal Szturc. „My bohužel prohráli a není to moc super pocit, ale jsem velmi hrdý na tento tým a na to, co jsme tu dokázali. Doufám, že jsou hrdí i naši fanoušci v České republice.“

Česko - Kanada 2:3P (0:1, 0:1, 2:0 - 0:1)

Branky: 52:30 Kulich (Šalé, Šapovaliv), 53:24 Kos (Hamara) - 12:41 Guenther (Clarke, Othmann), 24:35 Wright (Guenther, Othmann), 66:22 Guenther (Roy). Rozhodčí: Harnebring (SWE), Salonen (FIN) – Grillo (USA), Wyonzek (CAN). Diváci: 10 735.

Česko Suchánek (Král) – Ticháček, Jiříček (A), Svozil (C), Špaček, Hamara, Moravec, Čech – Kulich (A), Šapovaliv, Šalé – Szturc, Brabenec, Chmelař – Kos, Menšík, Ryšavý – Měchura, Marcel, Hauser – Sapoušek.

Kanada Milic (Gaudreau) – Del Mastro (A), Zellweger, Allan, Clarke, Hinds, Korchinski, Matier – Othmann, Wright (C), Guenther (A) – Roy, Stankoven, Bedard – Dean, Gaucher, Ostapchuk – Schaefer, Bankier, Fantilli – Beck.

Přejít na on-line reportáž

Autor: Dan Hübsch