Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - Lotyšsko 3:4P. Nevýrazný výkon, zasloužená prohra, rozhodl Batna

Hokejisté Lotyšska slaví výhru nad Českem. foto: ČTK

Česká reprezentace zapsala na letošním mistrovství světa v hokeji první porážku. Po výhrách nad Slovenskem a Kazachstánem předvedla nejslabší výkon na turnaji a podlehla Lotyšsku 3:4 v prodloužení. Dva body Dominika Kubalíka a Romana Červenky nestačily, utkání rozhodl Oskars Batna. Svěřenci Kariho Jalonena se znovu představí ve čtvrtek od 15.20 proti Slovinsku.
  18:57aktualizováno  22:39

Arena Riga po vítězném gólu explodovala radostí. Domácí fanoušci po porážkách s Kanadou a Slovenskem neskrývali úlevu, důležité vítězství vrátilo pořadatelskou zemi do boje o čtvrtfinále.

Češi mají za sebou zatím nejhorší vystoupení na šampionátu. Prohry s papírově slabšími soupeři často vzejdou z ofenzivního trápení a neschopnosti se gólově prosadit.

Česko - Lotyšsko 3:4P

Utkání jsme sledovali ONLINE

Pondělní duel do této kategorie nespadal. Lotyši byli po většinu zápasu lepším týmem, po úspěchu sahali už v základní hrací době. Bod sice ztratili, ale nakonec si i tak užili zasloužené ovace ze zaplněných ochozů.

Národní tým přetlačili na mistrovství světa poprvé v historii. Jeden z předchozích vzájemných duelů dovedli do samostatných nájezdů, v roce 2006 získali bod za remízu 1:1.

Tentokrát určilo vítěze prodloužení, v němž mohly rozhodnout oba týmy. Velkou šanci měl David Tomášek, proti němuž pohotově zasáhl Arturs Šilovs. Šimon Hrubec se nenechal zahanbit a lapačkou sebral vítěznou trefu Miksi Indrašisovi.

Hrdinou se nakonec stal vytáhlý útočník Batna, který v klíčový okamžik prokázal tah na branku, po nepříjemné ráně litvínovského zadáka Janise Jakse našel volný kotouč a dorazil jej do sítě.

Podívejte se na vítěznou trefu Oskarse Batny.

„Nejezdily nám nohy, chyběla nám energie. Oni naopak měli sil dost, což ale není omluva. Měli jsme to zvládnout,“ vyprávěl po zápase novinářům kapitán Červenka.

Čeští hokejisté dobře věděli, co je čeká. Už po nedělním vítězství avizovali, že domácí výběr považují za výrazně složitějšího a nepříjemnějšího soupeře než Kazachstán. O den později se jejich prognózy skutečně naplnily.

Když se oba soupeři střetli na loňském šampionátu, nacházeli se svěřenci kouče Jalonena v úplně jiném rozpoložení.

Oznámkujte výkon českých hokejistů

Vstřebávali historicky první porážku s Rakouskem, pochmurnou náladu pomohl rychle zlepšit příjezd Davida Pastrňáka, který energií v kabině a skvělými výkony na ledě nastartoval spoluhráče k ukončení medailového půstu.

Rozjel se už proti Lotyšsku, posbíral gól a asistenci. O vítězi nebylo sebemenších pochyb už po prvním dějství, kostka nad ledem ukazovala jednoznačné skóre 5:0.

Tentokrát sledovala zaplněná Arena Riga utkání s úplně jiným průběhem. Domácí převaha v hledišti se dala očekávat. Ale že bude mít výběr Harjise Vitolinše výrazně navrch i na ledě? To asi předpokládal málokdo.

Lotyšsko poprvé v historii na mistrovství světa porazilo Česko.

Nažhavení protivníci působili od začátku velice odhodlaně, dohromady se propracovali k pětatřiceti střelám. Bylo znát, že si chtějí zvednout pošramocené sebevědomí a potěšit fanoušky, které nepovedený start turnaje mírně znervóznil.

Češi nepříjemnému soupeři místy usnadňovali situaci, rozjížděli se výrazně pomaleji než proti Slovensku a Kazachstánu. Zaostávali v bruslení, prohrávali většinu osobních soubojů, měli velké problémy při zakládání ofenzivních akcích a málo se tlačili do zakončení.

Hrubec se mezi třemi tyčemi rozhodně nenudil.

MS v hokeji 2023

servis iDNES.cz

Jeho nasazení mohlo leckoho překvapit. Finský kouč Jalonen už před turnajem avizoval, že porci zápasů hodlá mezi brankáře rozdělit. Ani jednou zatím neukázal na Karla Vejmelku, který byl hlavním adeptem na pozici jedničky.

Jedenatřicetiletý gólman Curychu sice vychytal Slováky, ale předvedeným výkonem úplně nepřesvědčil. U soupeřovy druhé trefy předvedl málokdy vídané zaváhání, puky často vyrážel jen před sebe.

Neúnavní Lotyši na něj vyzráli čtyřikrát. Další možnosti neproměnili, v úvodu měli hned dvakrát na hokejce vedoucí trefu. Kaspars Daugavinš trefil jen pravý beton, Rodrigo Abols minul z levého kruhu z více než poloviny odkrytou branku.

Naopak Šilovs byl až do páté minuty bez práce, v první třetině zasahoval jen třikrát. Předvedl několik důležitých zásahů, ale při prvním inkasovaném gólu si vybral slabší moment. Zcela ztratil puk z dohledu a nestihl zareagovat na ránu Davida Němečka, který se trefil poprvé na mistrovství světa.

Podívejte se na gól českého obránce Davida Němečka.

Národní tým se nepoučil ani po návratu z kabin. Tentokrát už za nedůslednost zaplatil a inkasoval dvakrát během dvaašedesáti vteřin.

Nenápadné nahození Rihardse Bukartse od modré čáry doplachtilo do sítě i díky početné hráčské cloně v prostoru mezi kruhy. Martinš Dzierkals těžil ze špatného střídání českých obránců a nekompromisně zamířil pod horní tyč.

Těsný náskok domácím dlouho nevydržel, svěřenci kouče Jalonena udeřili snad z prvního souvislejšího tlaku. Znovu zafungovala spolupráce mezi Červenkou a Kubalíkem, který se na turnaji prosadil už potřetí.

Podívejte se na trefu útočníka Dominika Kubalíka.

Elitní útočná formace doplněná o Lukáše Sedláka se tlačila kupředu i nadále. Ostatní se nebyli schopní přidat, tempo postrádala i jinak pohyblivá čtvrtá lajna v čele s Jiřím Černochem.

Národní tým měl i trochu smůly. U třetího lotyšského gólu Hrubcovi výrazně zkomplikoval situaci Michal Jordán, který po střele Oskarse Cibulskise tečoval puk přesně k tyči.

Odpověď dlouho nepřicházela, domácí obrana působila pevně. Vyrovnání nakonec přišlo v čase 56:58, kdy kapitán Červenka prokázal velký přehled a šikovnou přihrávkou připravil gól Michalu Kempnému.

O chvíli později mohl zmrazit tribuny Tomáš Kundrátek, po jehož pokusu od modré čáry poskakoval kotouč na hranici brankoviště. Češi sahali po vítězství v základní hrací době, nakonec se musí spokojit s porážkou v prodloužení.

Po třech utkáních mají slušných sedm bodů. Ve čtvrtek proti Slovinsku se ale musí herně zlepšit.

Skupina B

Tým Z V VP PP P S B
1. Kanada 3 2 1 0 0 13:3 8
2. Česko 3 2 0 1 0 11:7 7
3. Švýcarsko 2 2 0 0 0 10:0 6
4. Slovensko 3 1 0 1 1 5:6 4
5. Kazachstán 2 0 1 0 1 5:8 2
6. Lotyšsko 3 0 1 0 2 5:11 2
7. Norsko 2 0 0 1 1 3:7 1
8. Slovinsko 2 0 0 0 2 2:12 0