130 let

Česko - Rakousko 9:0. Kanonáda juniorů s čistým štítem, Kulich nasázel hattrick

Sport
  •   7:01aktualizováno  8:46
Potvrzená role favorita a dominantní výkon. Čeští junioři na šampionátu hokejistů do 20 let zvládli i druhé utkání, Rakousko deklasovali jasně 9:0. Do statistik se zapsalo hned čtrnáct hráčů národního týmu, soupeři navíc dovolili jen osm střel.

Dvacítka zvládla přechod z role vyzyvatele, když porazila Kanadu 5:2, na favorita a celý zápas dominovala.

Opět se dařilo první formaci, Jiří Kulich završil hattrick, pozadu nezůstal ani se třemi asistencemi Svozil a Šapovaliv.

Tomáš Suchánek prožil zcela odlišné utkání oproti prvnímu zápasu s Kanadou. V permanenci musel být jen zřídka a i přes přesilovku soupeře v závěru uhájil čisté konto.

Navíc sám přispěl u dvou gólů asistencí a se třemi nahrávkami mu patří jedenácté místo v tabulce produktivity na šampionátu.

Hned první střídání napovědělo, jak by mohlo vypadat celé utkání. Elitní česká řada se usadila v útočném pásmu a hned ohrozila branku Rakouska.

Příležitost si vypracovala také třetí formace, když Kos prolétl kolem několika hráčů a v přečíslení dvou na jednoho hledal Menšíka. Puk ale skončil o pár centimetrů jinde, než si oba hráči představovali.

Rakušané nestačili českým hráčům především rychlostně, z čehož pramenil také první faul. Elitní přesilovkové komando se sice v útočném pásmu usadilo, žádná z tvrdých ran Jiříčka ani následných dorážek se ale neujala.

Český útočník Petr Hauser ztrácí rovnováhu při krytí puku před Rakušanem Aronem Summerem.

Český brankář Tomáš Suchánek si v utkání s Rakouskem na světovém šampionátu juniorů připisuje jeden z mála zákroků.

Naskočilo tedy druhé a to se po jednoduché akci prosadilo. Gól se zrodil po exbrněnské spolupráci, když Svozil vybídl ve středním pásmu Jakuba Brabence, který objel obránce a tváří v tvář gólmanovi Sicherovi uspěl střelou mezi betony.

V sedmé minutě si početní výhodu zahráli také Rakušané, do statistik si ale zapsali jen první střelecký pokus.

Suchánek ani ve zbytku třetiny nemusel řešit žádnou komplikovanou situaci, naopak Sicher se podruhé bezmocně otáčel. Krátce po další přesilovce našel Svozil uvnitř kruhu Jiřího Kulicha, který švihem tvrdě vymetl horní růžek brány.

Podívejte se na nekompromisní ránu Jiřího Kulicha:

A za dvě minuty inkasoval potřetí, tentokrát ze zcela odlišné akce. Šapovaliv jel sám na brankáře, ke skórování mu chybělo jen trochu štěstí. To si také s důrazem přivezl z druhé vlny Petr Hauser a dorazil volně ležící puk v brankovišti.

Ani ve druhé třetině nehodlali čeští junioři nic měnit. Hned v první minutě jel sám na branku Šalé, zkoušel přehodit Sicherovo rameno, ale kotouč dostatečně nezvedl.

Sotva Rakušané vyhodili puk z obranného pásma, zůstal Gabriel Szturc volný v mezikruží a ten už zamířil přesně pod břevno.

Podívejte se na trefu Gabriela Szturce:

Za minutu opět předvedl obratnost jeden z českých obránců, tentokrát se na modré čáře uvolnil Hamara, vypálil a jeho střelu před brankovištěm dorazil Marcel. Radost z pátého gólu zmařila trenérská výzva pro bránění brankáři Hausera.

Maxim Turbulenc tak zahrál popáté regulérně až za dalších třicet sekund, kdy Sicher neudržel střelu Aleše Čecha.

S každým gólem rostlo dvacítce sebevědomí, Rakušany několikrát zamkla v útočném pásmu a předváděla bruslení na takové úrovni, na kterou jsme čekali opravdu dlouho.

Při přesilovce předvedli Šalé s Kulichem souhru, která se jim osvědčila na posledním šampionátu osmnáctiletých. Kulich si přejel na druhý mantinel a po přihrávce zespoda skóroval pošesté.

Rakušané se na malý moment ocitli ve třicáté minutě před Suchánkem a poprvé v prostřední periodě na něj také vyslali střelu, jenže právě ofenzivní výlet se jim stal osudným.

V protiútoku se totiž přehnal přes střední pásmo Chmelař, který pak jen přehodil ležícího obránce a Gabriel Szturc slavil sedmý gól, svůj druhý v zápase. Druhou asistenci v utkání si dokonce připsal brankář Tomáš Suchánek.

Že nechtějí utkání jen dohrát ukázali Češi hned po první buly v závěrečné dvacetiminutovce. Šapovaliv ji tradičně vyhrál a přes dvě nahrávky se Jiří Kulich dostal do samostatného úniku, který zakončil krásnou forehandovou kličkou. Jako první hráč na turnaji zaznamenal hattrick.

Třetí gól Jiřího Kulicha:

Hra se po osmém gólu přeci jen trochu uklidnila, kolotoč Češi roztočili až deset minut před koncem v přesilové hře, kde devátá trefa visela ve vzduchu.

Kanadští fanoušci v posledních minutách hlasitě podporovali rakouský tým, který reagoval zvýšenou aktivitou, nicméně euforie více než šance způsobila otevření obrany, čehož využila zase první lajna. Tu podpořili obránci, když Svozil vyzval ke střele Davida Špačka, který ranou z nápřahu málem protrhl síť.

Desátou branku mohl v úniku přidat Szturc i Ryšavý, gólman Sicher ale nakonec jednociferný výsledek ubránil.

Radim Rulík (trenér Česka): „Je to jenom vstup do turnaje. Nečekali jsme ale, že po dvou zápasech budeme mít šest bodů. Nad tím, abychom dali Rakousku co nejvíc gólů kvůli případnému skóre na konci skupiny, jsme nepřemýšleli. Spíš jsme chtěli, aby hráči byli zodpovědní a mysleli na svého gólmana. Tomáš Suchánek je podržel proti Kanadě a teď měl šanci vychytat čisté konto, takže jsme soupeře nechtěli pouštět do přečíslení a brejků.“

Jiří Kulich (útočník Česka): „Vstup do turnaje je super, ale musíme být pořád pokorní jako doteď a hrabat jako jeden tým. Hlavně jsme si říkali, že Rakousko nesmíme podcenit. Chtěli jsme do zápasu jít stejně nastavení, jako proti Kanadě. Určitě nás trošku uklidnil první gól, pak už jsme byli jistější a víc jsme si dovolili.“

Rakousko - Česko 0:9 (0:3, 0:4, 0:2)

Branky: 03:50 Brabenec (Svozil, Suchánek), 16:26 Kulich (Svozil, Špaček), 18:39 Hauser (Šapovaliv, Měchura), 21:05 Szturc, 22:56 Čech (Šalé, Ticháček), 28:16 Kulich (Šalé, Marcel), 30:02 Szturc (Chmelař, Suchánek), 40:08 Kulich (Šapovaliv, Jiříček), 54:13 Špaček (Svozil, Šapovaliv). Rozhodčí: Harnebring, Yerkovich – Knox, Waleski.

Rakousko Sicher (Pfarrmaier) – Reinbacher (A), Sablattnig, Tialler, Söllinger, Hörl, Summer, Lindner – Tschurnig, Rohrer (C), Scherzer – van Ee, Dobnig, Klassek – Erne, Auer (A), Engelhart – Stiegler, Geifes, Cernik – Linton.

Česko Suchánek (Král) – Ticháček, Jiříček (A), Špaček, Svozil (C), Moravec, Hamara, Čech – Kulich (A), Šapovaliv, Šalé – Szturc, Brabenec, Chmelař – Kos, Menšík, Ryšavý – Měchura, Marcel, Hauser.

Přejít na on-line reportáž

Tabulka

Tým Z V VP PP P S B
1. Česko 2 2 0 0 0 14:2 6
2. Švédsko 2 2 0 0 0 12:0 6
3. Německo 1 0 0 0 1 0:1 0
4. Kanada 1 0 0 0 1 2:5 0
5. Rakousko 2 0 0 0 2 0:20 0
Autor: Jakub Hromada