Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slovensko - Česko 2:3. Vítězný začátek mistrovství, dva góly zařídil Sedlák

Čeští hokejisté se radují z první výhry na MS 2023, Slovensko zdolali 3:2. foto: ČTK

Živě
Čeští hokejisté mají za sebou první vystoupení na letošním mistrovství světa. Vyrovnaný souboj se Slovenskem zvládli a základní skupinu B zahájili úspěšně. Všech pět branek padlo v první třetině, k výhře 3:2 nasměroval národní tým dvougólový debutant Lukáš Sedlák. V neděli se svěřenci Kariho Jalonena utkají v 19.20 s Kazachstánem.
  14:39aktualizováno  18:11

Češi potvrdili, že na Slováky na světových šampionátech umí. Od rozdělení obou států zvládli už třináctý vzájemný duel ze sedmnácti a navázali na dva roky starý úspěch.

Slovensko - Česko 2:3

Utkání jsme sledovali ONLINE

Tehdy si v Rize zastříleli a v posledním utkání základní skupiny, které kvůli odpočinku před čtvrtfinálovou bitvou s Finskem vynechaly největší opory, zvítězili 7:3.

Tentokrát se na cestě za tříbodovým ziskem nadřeli o poznání více. Vždyť v posledních vteřinách měl při hře bez brankáře blízko k vyrovnání Richard Pánik.

Národní tým těsný náskok uhájil a mohl si oddechnout. Asi by nebylo překvapením, kdyby oba trenéři měli během první přestávky v kabině důrazný proslov.

Začátek zápasu nabídl místy velmi neurovnanou a divokou podívanou. Chyby v rozehrávce, zbytečné ztráty puku, spousta nedorozumění na obou stranách.

Nechyběly ani tvrdé střety. Patrik Koch trefil ramenem do hlavy Filipa Chlapíka, ale vyloučení unikl. Naopak pro Mislave Rosandiče utkání po nepříjemném faulu kolenem na Jiřího Černocha předčasně skončilo.

Karlovarský centr vypadal hodně otřeseně. Těžce se sbíral z ledu, rovnou zamířil do útrob stadionu. Nejčernější scénáře se nakonec nepotvrdily, oblíbenec kouče Jalonena se později vrátil zpět do hry.

MS v hokeji 2023

servis iDNES.cz

Vyloučení hradeckého obránce potrestal třetí tým loňského mistrovství po jedenácti vteřinách. Sedlák šikovnou tečí nasměroval kotouč za záda Stanislava Škorvánka, jenž při premiéře na velké mezinárodní akci příliš neoslnil.

Sedmadvacetiletý brankář Michalovců, který ještě před rokem chytal druhou nejvyšší slovenskou ligu za Žilinu, neoplýval jistotou a v úvodním dějství inkasoval hned třikrát.

Podívejte se na vítěznou trefu Lukáše Sedláka.

Nejprve zaúřadoval elitní český útok, na jehož spolupráci byli fanoušci hodně zvědaví. Filip Chytil má za sebou nejlepší sezonu v kariéře. Roman Červenka kromě bronzu obhajuje i prvenství v tabulce produktivity.

Dominik Kubalík před turnajem odhodlaně hlásil, že přijímá roli kanonýra, ale tentokrát se osvědčil v roli nahrávače, když díky skvělému přehledu a zvednuté hlavě připravil gól sedmatřicetiletému kapitánovi.

Lukáš Sedlák doráží kotouč před Stanislavem Škorvánkem.

Národní tým udeřil i při vlastním oslabení. Aktivní Sedlák těžil z dobrého napadání Jakuba Fleka, v klíčový moment nezazmatkoval, obtočil se kolem branky a zametl kotouč do sítě.

Ofenzivní produkce v první třetině musela Jalonena těšit, defenziva už méně. Češi chvílemi postrádali důraz v obranném pásmu, působili nervózně. Možná se projevilo, že pět z osmi beků nastoupilo na šampionátu úplně poprvé.

Oznámkujte výkon českých hokejistů

Slováci od začátku odvážně napadali rozehrávku národního týmu. Vedení se ujali díky Martinu Chromiakovi, který prudkou přesilovkou ranou v páté minutě překonal Šimona Hrubce.

Leckoho mohlo překvapit, že mezi třemi tyčemi naskočil právě gólman švýcarského Curychu. O důvěru si nejspíš řekl v utkání Českých her proti Švédsku. Sice třikrát inkasoval, ale pochytal několik nebezpečných šancí. Působil klidně a spolehlivě.

V zahajovacím duelu mistrovství si naopak neodpustil jednu hrozivou chybu. Ve snaze zkrotit Rosandičovu střelu a schovat puk pod lapačku si jej nešikovně srazil za brankovou čáru.

„Sám správně říkal, že se tohle stane jednou za život. On je navíc velmi zkušený brankář, co má za sebou dobrou kariéru. Poradí si s tím. Ukázal to i v zápase. Líbilo se mi, že udržel pozornost a vyhrál zápas,“ pravil na konto brankáře Jalonen.

Šimon Hrubec málokdy vídaným zaváháním daroval soupeři gól na 2:1.

Složitý moment rychle hodil za hlavu, ale i tak střídačku a fanoušky na tribunách občas vystrašil. Ve třetím dějství neudržel Pánikův pokus, situaci přestál jen díky slovenské zbrklosti.

Zběsilé tempo zápasu postupem času opadlo. Národní tým se uklidnil, byl důslednější v defenzivě a zdařile eliminoval rychlé soupeřovy protiútoky. Měl mírnou herní převahu, hned několikrát si mohl zajistit výraznější vedení.

„Celkově mám ze hry dobrý pocit, i když začátek byl trochu divoký. Myslím si, že ve druhé jsme už hráli docela dobře, kontrolovali jsme hru,“ těšilo Jalonena.

Jen pár centimetrů scházelo Košťálkovi, po Chytilově svižném zakončení se kotouč odrazil od jedné tyče do druhé. A v přečíslení dvou proti jednomu sahal po hattricku Sedlák, nedlouho poté nemířil přesně ani Vladimír Sobotka.

Róbert Lantoši nahání Michala Kempného.

Svěřenci Craiga Ramsayho, který vyhlíží příjezd talentovaného obránce Šimona Nemce, se drželi v těsném závěsu. Až do sekání Libora Hudáčka ve dvaapadesáté minutě se vyhýbali trestné lavici.

Druhou nabídnutou přesilovku Češi nevyužili. Větší klid mohl spoluhráčům dopřát před poloprázdnou brankou osamocený David Tomášek, jemuž pokazil radost Kochův obětavý blok.

V závěru si Slováci vzali oddechový čas. Zkusili štěstí v šesti, Škorvánek zůstal na střídačce. Národní tým ale těsný náskok uhájil.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!