130 let

Švédsko - Česko 3:2P. První porážka na turnaji, herní převaha přinesla jen bod

Sport
  •   22:09
Čeští junioři mají za sebou třetí vystoupení na hokejovém mistrovství světa do dvaceti let. Na výhry proti Kanadě a Rakousku nenavázali, Švédům podlehli 2:3 v prodloužení. Ač získali pouze bod, s výkonem proti mírně favorizovanému soupeři mohou být spokojeni. Utkání rozhodl Ludwig Jansson, svěřence Radima Rulíka trápil především brankář Carl Lindbom.

Národní tým neporazil Seveřany na světovém šampionátu od jedenatřicátého prosince roku 2002. Také tehdy se hrálo v Halifaxu, vítězství 3:1 posunulo výběr Jaroslava Holíka do čtvrtfinále.

Od té doby se ve vzájemných kláních na velkých akcích radují jen Švédové. Dvanáctá prohra v řadě přišla v srpnovém souboji o bronzové medaile (1:3), nelichotivou sérii neukončila juniorská reprezentace ani tentokrát.

Nicméně předvedla velice solidní výkon, z utkání si může odnést řadu pozitiv. Soupeře přestřílela 35:24, herně mírně zaostávala snad jen v prostředním dějství po dvou slepených inkasovaných gólech.

David Jiříček proti Carlu Lindbomovi.
Jaroslav Chmelař stíhá Liama Öhgrena.

Brankář Lindbom vynuloval v předchozích zápasech Rakušany i Němce. Proti Čechům sice dvakrát inkasoval, ale několik dalších nebezpečných šancí pochytal a své spoluhráče v důležitých momentech podržel.

Produktivitu táhli obránci, prvního gólu na turnaji se dočkali David Jiříček a Jiří Ticháček. Postup do čtvrtfinále mají svěřenci trenéra Rulíka jistý, aktuálně se v tabulce drží na druhém místě.

Poslední duel v základní skupině je čeká v pátek od 19.30 proti Německu.

Kromě dvou výher posbírali Češi proti Kanadě a Rakousku také potřebné sebevědomí. Herní pohoda byla na jejich vstupu do zápasu znát, zaskočení Švédové nebyli v úvodních minutách schopni akceptovat nastolené tempo.

Aktivitou v úvodu hýřil především Stanislav Svozil, který opět s obdivuhodnou lehkostí podporoval ofenzivu. Nejprve přihrávkou od mantinelu připravil zajímavou možnost Adamu Měchurovi, o několik okamžiků později vybídl ke skórování Jakuba Brabence.

Oběma útočníkům scházely v nadějných pozicích přesnost a klid v zakončení, šikovnou teč Jaroslava Chmelaře si pohlídal Lindbom. Jeho brankářský protějšek musel vážnější situaci řešit až v jedenácté minutě, kdy jej z hranice levého kruhu prověřil Noah Östlund.

Stanislav Svozil v akci proti Švédsku.

Jinak byl ale Tomáš Suchánek bez práce. Seveřané marně hledali protihru a měli velký problém se zakládáním akcí. Přes pečlivě střežené střední pásmo se dostávali jen díky individuálním průnikům nebo nahozeným pukům, které čeští obránci spolehlivě sbírali.

V úvodní třetině se úřadující bronzoví medailisté zmohli jen na čtyři střely, po návratu z kabin už byli o poznání nepříjemnějším soupeřem. Zlepšili bruslení, zintenzivnili napadání, ale nejprve museli skousnout první inkasovanou branku na šampionátu.

Petr Hauser udržel puk proti několika protivníkům a bekhendovou pobídkou našel najíždějícího si Davida Jiříčka, který z bezprostřední blízkosti překonal Lindboma. Neprůstřelnost devatenáctiletého gólmana skončila po dlouhých 143 minutách a 14 vteřinách.

Podívejte se na vedoucí trefu Davida Jiříčka.

Šanci na vyrovnání nabídl soupeři zbytečným faulem při gólových oslavách Aleš Čech. Národní tým oslabení ustál, ale čtrnáct vteřin po jeho skončení si našla cestu do sítě prudká rána Fabiana Wagnera, jenž využil nepřesné rozehrávky Tomáše Hamary.

Za devadesát vteřin se hokejisté v modrých dresech radovali znovu. Ludvig Jansson si počkal na ideální okamžik a své nahození poslal přesně do horního rohu branky, Suchánek letící kotouč přes clonící hráče vůbec neviděl.

Švédy rychlý obrat dle očekávání nakopl, blízko zápisu do statistik byl také Elias Pettersson. Hlušší českou pasáž ukončil odvážný výpad kapitána Svozila, o chvíli později se Lindbom rychle přemístil proti Brabencově zakončení a pokryl také dorážky důrazného Chmelaře.

V osmatřicáté minutě se na stranu svěřenců kouče Rulíka přiklonila štěstěna. Pozičních zmatků v obranném pásmu využil pohotový Östlund, po jehož nahrávce zamířil zcela osamocený Calle Odelius do tyče.

Tomáš Hamara odolává napadání jednoho ze Švédů.

Třetí dějství odstartovala zdařilá, leč neúspěšná individuální akce Jiřího Kulicha. V následné nepřehledné skrumáži mezi kruhy se puk odrazil od brusle Martina Ryšavého a doklouzal těsně vedle levé tyče.

Možnosti přesilové hry se národní tým dočkal až v čase 44:07, za držení usedl na trestnou lavici Victor Sjöholm. Snahy o kombinaci zprvu nikam nevedly, ale vyrovnání bylo přeci jen blízko, když Gabriel Szturc promáchl před úplně prázdnou brankou.

Bývalý útočník Mladé Boleslavi neuspěl ani ve třiapadesáté minutě, spolehlivý Lindbom předvedl svižný zákrok lapačkou. A když už Hauser procedil kotouč mezi jeho betony, pár centimetrů před brankovou čárou zasáhl Östlund.

Odměna za zvýšenou aktivitu se ale přeci jen dostavila. Jiří Ticháček si na cestě od modré čáry narazil s Matyášem Šapovalivem a dobře umístěnou ranou na přední tyč rozjásal spoluhráče na ledě i na střídačce.

Vyrovnání zařídil národnímu týmu Jiří Ticháček.

Po Szturcově podrážení čeští mladíci prožili těžké chvilky, ale oslabení přečkali bez úhony. A protože se skóre už ve zbývajícím průběhu základní hrací doby nepohnulo, utkání zamířilo do prodloužení.

V něm mohl hned dvakrát rozhodnout Jiříček. Nejprve se šikovně obtočil kolem branky, ale puk za čáru neprotlačil, o chvíli později nechal opět vyniknout Lindboma.

Na druhé straně národní tým lehce zapsal při střídání a dopřál dostatek volného prostoru Janssonovi, který bekhendovým blafákem překonal Suchánka a svým druhým gólem v zápase přisoudil bod navíc Švédům.

Švédsko - Česko 3:2P (0:0, 2:1, 0:1 - 1:0)

Branky: 25:28 Wagner, 26:58 Jansson (O. Pettersson), 61:35 Jansson (Lekkerimäki, Östlund) - 23:14 Jiříček (Hauser, Měchura), 54:08 Ticháček (Šapovaliv, Jiříček). Rozhodčí: Menniti (CAN), Schlittenhardt (USA) – Hautamaki (FIN), Klouček (CZE).. Diváci: 9 140.

Švédsko Lindbom (Blomquist) – Engström, Sjöholm (A), Odelius, Sandin-Pellikka, E. Pettersson, Jansson, Norén – Carlsson, Bystedt, Rosén – Öhgren (A), Östlund, Lysell – Stjernborg (C), Wagner, Lekkerimäki – Robertsson, Oscarson, O. Pettersson – Strömgren.

Česko Suchánek (Král) – Ticháček, Jiříček (A), Svozil (C), Špaček, Hamara, Moravec, Čech – Kulich (A), Šapovaliv, Šalé – Szturc, Brabenec, Chmelař – Kos, Menšík, Ryšavý – Měchura, Marcel, Hauser – Sapoušek.

Přejít na on-line reportáž

Skupina A

Tým Z V VP PP P S B
1. Švédsko 3 2 1 0 0 15:2 8
2. Česko 3 2 0 1 0 16:5 7
3. Kanada 3 2 0 0 1 24:7 6
4. Německo 2 0 0 0 2 2:12 0
5. Rakousko 3 0 0 0 3 0:31 0
Autor: Vojtěch Tůma