Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

USA - Česko 3:0. Neúspěšná obhajoba bronzu, hokejisté končí ve čtvrtfinále

Zklamaní čeští hokejisté po vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa foto: ČTK

Čeští hokejisté bronzové medaile neobhájí, s letošním světovým šampionátem se loučí ve čtvrtfinále. Proti Spojeným státům americkým, které v semifinále čeká Německo, se zmohli jen na patnáct střeleckých pokusů. Po dalším nevýrazném výkonu prohráli 0:3 a na turnaji končí osmí, čímž stanovili nejhorší výsledek v historii.
  14:56aktualizováno  18:05

Když se oba týmy střetly v Tampere v loňském utkání o bronz, byl z toho jeden z největších obratů v historii českého hokeje. Z 1:3 na 8:4.

David Pastrňák se blýskl hattrickem. Čekání na cenný kov skončilo po dlouhých deseti letech. Fanoušci na zaplněných tribunách nadšeně tleskali Karimu Jalonenovi.

USA - Česko 3:0

O rok později opouští finský kouč Nokia Arenu zklamaný. K další medaili hráče zatím nedovede. Národní tým se popáté za posledních osm let loučí se světovým šampionátem ve čtvrtfinále.

Od Američanů schytal v klíčovém utkání turnaje už čtvrtou bolestivou porážku.

V roce 2004 rozesmutnil natěšené pražské publikum Andy Roach, o dvanáct let později rozhodl samostatné nájezdy Auston Matthews. V roce 2018 zase Češi neuhlídali rozjetého Patricka Kanea.

Skleslá česká střídačka trpí, zatímco američtí hokejisté slaví gól.

Tentokrát proti sobě neměli nikterak hvězdný výběr, ale ani tak nedokázali uspět. Naopak v drtivé části zápasu zaostávali a navázali na nevýrazné výkony proti Švýcarsku a Kanadě.

Znovu se ukázalo, že pokud Roman Červenka a Dominik Kubalík nemají den, nikdo další je v produktivitě nezastoupí. Opět chyběla častější střelba, naděje na dobrý výsledek se objevily snad jen na začátku druhé třetiny.

MS v hokeji 2023

servis iDNES.cz

Hráči po závěrečné siréně jen zklamaně přihlíželi zasloužené radosti v táboře soupeře. S turnajem se loučí s rozporuplnými pocity, nevyzráli ani na jednoho z papírově silnějších soupeřů.

Horším týmem byli i ve čtvrtfinále. Svěřenci kouče Jalonena hráli většinu zápasu až příliš pasivně, čekali v obranném pásmu a opět se málo tlačili do zakončení.

Se stejným problémem se potýkali i v úterý proti Kanadě. V úvodní třetině závěrečného duelu základní skupiny se zmohli na čtyři střelecké pokusy, tentokrát prověřili Caseyho DeSmithe jen dvakrát.

Nepomohli si ani v přesilovce, složení speciálních formací mohlo leckoho překvapit. V té první figurovalo hned pět leváků, ve druhé naopak nastupovali čtyři praváci a s nimi Radim Zohorna.

Podívejte se na vedoucí trefu Matta Coronata:

Do té doby opatrní Američané po návratu Dylana Samberga poprvé pořádně přitlačili. A hned se dočkali vedoucího gólu. Matt Coronato vypálil z otočky, puk zamířil do sítě po odrazu od brusle Michala Jordána.

Brankář Karel Vejmelka se musel ohánět. Jeho nasazení nebylo překvapením, narozeninový oslavenec si řekl o důvěru trenérů jistými výkony v zápasech proti Norsku a Slovinsku. A velmi slušně zachytal i při prohře s Kanadou.

Český obránce Michal Jordán (47) bruslí tečuje puk do vlastní branky ve čtvrtfinále světového šampionátu se Spojenými státy.

Tentokrát musel zasahovat čtyřiatřicetkrát, s velkou vytížeností musel počítat už před startem čtvrtfinále. Vždyť zámořský celek v předchozím průběhu šampionátu vyslal na branku v průměru na zápas hned osmatřicet ran.

Svěřenci Davida Quinna hru kontrolovali, defenzivě museli věnovat zvýšenou pozornost jen na začátku prostředního dějství. Češi výrazně přidali na pohybu, nepříjemným napadáním způsobovali rozehrávajícím obráncům problémy při zakládání útočných akcí.

Oznámkujte výkon českých hokejistů

Vypracovali si i několik zajímavých příležitostí. Jakub Zbořil se zjevil zcela osamocený v prostoru mezi kruhy, ale zamířil vedle branky. Přesnost postrádala i finální fáze rychlého výpadu Jakuba Fleka.

Soupeř si v koncovce počínal o poznání důsledněji a trpělivěji. Přečkal složitější okamžiky a v devětadvacáté minutě udeřil podruhé, Nick Perbix ranou od mantinelu trefil prostor nad Vejmelkovým levým ramenem.

Američané se po zdvojnásobení náskoku opět rozjeli. A už nepolevili. Navázali tak na výborné výkony ze základní skupiny A, kterou možná trochu překvapivě zvládli na výbornou.

Podívejte se na gól amerického obránce Nicka Perbixe:

Ani jednou neprohráli, skolili Finsko i Švédsko. Obsadili první místo, posbírali dvacet bodů, nasázeli nejvíce branek ze všech (34). Ač nedisponují soupiskou plnou hvězd z NHL, předváděli atraktivní hokej a získávají respekt.

Na ledě i tentokrát vyčnívali jistotou na puku, neustále si hledali volné prostory a říkali si o přihrávku. Nepostrádali ani obětavost, což názorně předvedl Scott Perunovich, který tygřím skokem zabránil Michalu Kempnému v samostatném úniku.

Národní tým opět nastoupil se sedmi obránci a třinácti útočníky. Do akce se vrátil David Tomášek, jenž zaujal post pravého křídla ve čtvrté lajně vedle Michaela Špačka a Daniela Voženílka.

Český brankář Karel Vejmelka (50) v zápřahu při akci amerického útočníka Seana Farrella (21), kterého se snaží hlídat obránce Michal Kempný (6).

Právě extraligový mistr s Třincem se stal jedním z hráčů, kteří sledovali třetí dějství jen ze střídačky. Jalonen zareagoval na nepříznivý vývoj čtvrtfinále změnami v sestavě, ze hry stáhl i Jiřího Černocha a Ondřeje Beránka.

Zohorna se přesunul k Červenkovi a Kubalíkovi, ve třetí lajně vedle Martina Kauta s Jiřím Smejkalem jej nahradil Vladimír Sobotka. A zcela nové trio utvořili Flek, Tomášek a Špaček, který nakonec nedohrál kvůli zranění.

Očekávaný impulz se ale nedostavil. Češi už se nevzpamatovali, k obratu se ani nepřiblížili. A když se Cutter Gauthier prosadil posedmé na turnaji, o postupu zámořského celku už nikdo v poloprázdné Nokia Areně nepochyboval.

Nic nezměnil ani risk při hře v šesti. Američané závěr kontrolovali. A počtvrté za posledních pět šampionátů se poperou o medaile.