Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - V. Británie 5:1. Výhra na úvod, góly nováčků, Dostál splatil důvěru

Český brankář Lukáš Dostál hledá kotouč po zakončení Roberta Dowda z Velké Británie. foto: AP

Vlažná první třetina, přesto relativně pohodová cesta k vítězství. Čeští hokejisté vstoupili do světového šampionátu ve Finsku úspěšně, Velkou Británii porazili 5:1 a připsali si úvodní tři body do tabulky skupiny B. Vydařený debut v seniorské reprezentaci si odbyl brankář Lukáš Dostál.
  17:44aktualizováno  18:10

Úspěšných premiér bylo víc. Svůj první start na mistrovství světa ozdobil gólem osmnáctiletý obránce David Jiříček, skóroval i Jiří Černoch. Karlovarský útočník dotlačil puk do sítě v závěru ještě jednou, jenže rukavicí, a tak zásah nemohl platit.

Hokejistům rozjezd chvíli trval. Velká Británie si vytvářela šance, rozhodně nepůsobila jako odevzdaný soupeř. Až od druhé třetiny začal hokejový trpaslík fyzicky ztrácet.

„Byli jsme na začátku nervózní, ale s výsledkem jsem spokojený,“ hodnotil reprezentační kouč Kari Jalonen.

Nejdůležitější otázkou, jež čekala na své zodpovězení až do poslední chvíle, se týkala pozice brankářské jedničky. Trochu překvapivě zahájil turnaj mladý Dostál, který si však počínal přesvědčivě a o čisté konto přišel v závěru.

Právě gólmani byli klíčovými postavami úvodní poloviny duelu. Hned v prvních minutách musel Dostál čelit dvěma nebezpečným pokusům po chybách v české rozehrávce, na druhé straně se zase činil Bowns.

Až Matěj Blümel na brankáře, jenž na klubové scéně hájí barvy trenčínské Dukly, dokázal vyzrát. Zužitkoval Krejčího přihrávku, zamíchal pukem a poměrně pohodlně zasunul kotouč do sítě.

Krátce poté Červenka neproměnil trestné střílení. Od tyče do tyče, do gólmana a na brankovou čáru. Pořádná porce smůly pro českého kapitána. „Přes brankáře jsem nic neviděl. Myslel jsem, že to tam spadlo,“ popisoval.

Jenže zkušený centr nemusel smutnit dlouho. O devět herních vteřin později už zvedal ruce nad hlavu, to když bruslí usměrnil ránu od modré Jakub Flek.

Necelých deset minut před koncem pak unikl české defenzivě rozjetý Ben Lake, nabral rychlost ve středním pásmu a tísněný obráncem překonal do té doby bezchybného Dostála.

Poměrně málo výrazná byla formace, která by podle papírových předpokladů měla být tou nejnebezpečnější. Tomáš Hertl s Jakubem Vránou nezískali ani bod, jejich parťák Jiří Smejkal přispěl k triumfu dvěma asistencemi.

Hokejisté akce často přehrávali, snažili se prokombinovat až do blízkosti brankoviště. Po úvodní brance ovšem přišlo uklidnění, od té chvíle už na ledě vládli. 

Nejvýrazněji se do statistik zapsali kapitán Červenka a dravý Blümel. První jmenovaný kromě neproměněného nájezdu zaznamenal tři přihrávky, ten druhý zase ke dvěma gólům přidal i bod za úspěšný pas před čtvrtou českou trefou.

V novodobé historii se Česko s Velkou Británií střetlo na velké akci teprve podruhé, před rokem zvítězili hokejisté na světovém šampionátu nad ostrovním celkem 6:1. I nyní byl výsledek podobný.

Češi zahajují mistrovství světa nabitým víkendem. V sobotu zdolali Brity, v neděli večer pak mají na programu střetnutí se Švédskem, které v prvním duelu nepřesvědčivě porazilo Rakousko.

Lze předpokládat, že trenérský štáb pod Jalonenovým vedením dá ve druhém zápase na turnaji šanci některému z dalších gólmanů. Proti Švédům by se měl mezi tyčemi pravděpodobně objevit Karel Vejmelka, který úvodní utkání sledoval jen z tribuny.

MS 2022
14. 5. 2022 15:20
zápas skončil v normální hrací době

Rozhodčí: Miroslav Štolc, Kristian Vikman - Nicolas Constantineau, Jonas Merten. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Zásahy brankářů: 17:29. Počet diváků: 6286

Přejít na on-line reportáž

Skupina B

Tým Z V VP PP P S B
1. Finsko 1 1 0 0 0 5:0 3
2. Česko 1 1 0 0 1 5:1 3
3. USA 1 1 0 0 0 4:1 3
4. Švédsko 1 1 0 0 0 3:1 3
5. Rakousko 1 0 0 0 1 1:3 0
6. Lotyšsko 1 0 0 0 1 1:4 0
7. V. Británie 1 0 0 0 1 1:5 0
8. Norsko 1 0 0 0 1 0:5 0
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...